11.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Okrasiuk).
Čoho sa najčastejšie týkajú novoročné predsavzatia? Odpoveď je jednoduchá. V prvých januárových dňoch sme plní elánu zmeniť svoju postavu a vysporiadať sa s niekoľkými kilami navyše. Skôr než sa však v návale nadšenia prihlásime do posilňovne a potom sa tam vôbec nedostavíme, začnime jednoduchými zmenami v stravovaní. Jeden britský odborník na výživu radí, aby ste každý deň zjedli tri jedinečné superpotraviny.
- Za pojmom „superpotravina“ stojí Aaron Moss a oficiálne bol zavedený v roku 1998, keď sa objavil v časopise Nature Nutrition.
- Superpotraviny môžu byť vo forme prášku, ktorý sa ľahko vstrebáva do tela, a navyše sa dá ľahko pridať do akéhokoľvek pokrmu alebo nápoja.
- Väčšina produktov označovaných ako superpotraviny nie je pôvodom zo Slovenska, čo môže viesť k zníženiu frekvencie ich konzumácie.
Čo to vlastne sú superpotraviny?
Pod tajomne znejúcim názvom sa skrývajú nespracované potraviny prírodného pôvodu. Tieto faktory však nestačia na to, aby sa výrobky zaradili medzi superpotraviny. Okrem toho musia byť bohaté na množstvo živín vrátane vitamínov, minerálov a fytochemikálií. Do tejto kategórie patrí zelenina, ovocie, korenie, ako aj oleje, krúpy alebo med. Treba mať na pamäti, že všetky superpotraviny sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré spomaľujú proces starnutia buniek tela.
Zaradenie superpotravín do každodennej stravy je vynikajúcou alternatívou k užívaniu hŕstky doplnkov. Ešte pred niekoľkými rokmi boli výrobky tohto typu dostupné len v obchodoch so zdravou výživou alebo v špecializovaných predajniach. Teraz ich nájdete vo väčších aj menších supermarketoch. Na vrchole zoznamu najobľúbenejších superpotravín sú plody acai a semienka chia. Ukazuje sa, že na vrchol sa dostávajú aj naše domáce potraviny, napríklad cesnak a cibuľa. Shona Wilkinsonová, odborníčka na výživu zo spoločnosti Wellbeing UK, identifikovala tri superpotraviny, ktoré budú dominovať v roku 2024.
Hrejivý zázvor
Milovníci ázijskej kuchyne rýchlo spoznajú výraznú a mierne pikantnú chuť zázvoru, ktorá dodáva podávaným jedlám charakter. Rastlina sa používa nielen v kuchyni, ale jej účinky sa uznávajú aj v prírodnej medicíne. Cenné vlastnosti sa skrývajú v hrubom a vláknitom koreni, ktorý je na vrchnej strane chránený hnedastou šupkou. Lídrami v pestovaní zázvoru sú India, Nepál a Čína. Zaujímavosťou je, že rastlina sa predáva aj v mnohých záhradkárskych obchodoch na dekoratívne účely.
Zázvor je také výrazné korenie, že jeho prítomnosť sa len ťažko maskuje inými príchuťami. V obchodoch sa predáva čerstvý alebo sušený v papierových vreckách. Výhody zázvoru nekončia len pri stimulácii chuťových pohárikov. Koreň má skutočne blahodarný vplyv na fungovanie organizmu. Je to vďaka prítomnosti mnohých vitamínov a minerálov. Odborníci na výživu venujú pozornosť predovšetkým:
- vitamín A
- vitamín C
- vitamín E
- fosfor
- draslík
Táto kombinácia vytvára superpotravinu, ktorá podporuje prirodzenú imunitu organizmu a urýchľuje hojenie rán. Zázvor sa tiež považuje za prírodný antioxidant, ktorý účinne ničí voľné radikály a zároveň pôsobí proti vzniku rakoviny. Vitamín E obsiahnutý v tejto zložke reguluje krvný tlak, pôsobí protizápalovo a vykazuje silné účinky proti starnutiu. Odborníci na výživu odporúčajú zaradiť zázvor do jedálnička ľudí, ktorí plánujú schudnúť a chcú posilniť činnosť srdca.
Kakao – zdroj minerálov
Kakao používali už Aztékovia a Mayovia ako neoddeliteľnú súčasť mnohých rituálov a náboženských obradov. Samotný názov odkazuje na semená kakaovníka, malého stromu, ktorý rastie v pralesoch Strednej a Južnej Ameriky. Ide o surovinu mimoriadne bohatú na vitamíny a živiny:
- vitamín A
- vitamín E
- vitamíny skupiny B
- horčík
- niacín
- polyfenoly
- draslík
- riboflavín
- sodík
- vápnik
- železo
Zaradenie kakaa bez cukru do každodenného jedálnička môže mať skutočný vplyv na spomalenie procesu starnutia. Hoci toto tvrdenie znie neuveriteľne, vôbec nie je nepravdivé. Za takéto vlastnosti vďačí kataláze a koenzýmu Q, ktoré tvoria účinnú ochrannú bariéru proti negatívnym vonkajším faktorom. Pravidelná konzumácia výrobku sa počíta aj ako aktívna prevencia rakoviny.
Kakao bez cukru sa vyznačuje nízkym glykemickým indexom, takže je vhodné pre diabetikov. Nemalo by sa zabúdať ani na jeho aktívnu prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza alebo mozgová príhoda. Špecifické zloženie výrobku znižuje nadmerne vysoký krvný tlak a navyše napriek prítomnosti nasýtených mastných kyselín nezvyšuje hladinu cholesterolu.
Ovos v boji proti cholesterolu
Priaznivci pšenice a raže sa veľmi zriedkavo obracajú na ovos. Táto obilnina sa v mnohých kruhoch spája najmä ako krmivo pre kone alebo hospodárske zvieratá. Odborníci na výživu sú presvedčení, že by si mal nájsť cestu aj na naše stoly. Jeden kilogram ovsa obsahuje 15 až 48 mg vitamínu E, silného antioxidantu, ktorý spomaľuje proces starnutia pokožky a chráni aj pred krvnými zrazeninami, aterosklerózou a infarktom.
V ovsených šupkách sa skrýva kyselina ferulová a kyselina kávová, ako aj zlúčeniny, ktoré eliminujú reaktívne formy kyslíka, ktoré sú pre organizmus veľmi škodlivé. V ovsených vločkách sa nachádzajú aj flavonoidy, vitamíny skupiny B, minerálne soli a lecitín. Prečo by ste mali zvážiť kúpu ovsa a jeho používanie v domácej kuchyni? Táto obilnina obsahuje až 2-3-krát viac zdravých tukov ako iné druhy. Ak sa konzumujú ako súčasť jedla, ovsené zrná spĺňajú potrebu vlákniny a stabilizujú hladinu cukru v krvi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vylúčte jednu prísadu do kávy. Stratíte brušný tuk rýchlejšie ako v posilňovni
Tento nápoj je skutočné „zelené zlato“. Odstraňuje usadeniny z čriev ako čistiaci prostriedok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.