11.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaKaretnikova).
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby zdravý človek, ktorý nemá problémy s nadmerne vysokým cholesterolom, zjedol až 10 vajec týždenne. Táto zložka je zdrojom mnohých živín vrátane vitamínov A, D, E a skupiny B. Nechýbalo ani železo, cholín, foláty a bioaktívne peptidy. Milovníci vajec majú širokú škálu možností, okrem iného ich môžu použiť na prípravu miešaných vajec, ako aj vajec uvarených na mäkko alebo na tvrdo. Odporúčame jednoduchý trik, ktorý vám uľahčí ich následné lúpanie.
Citrónový trik s lúpaním vajíčok
Chutné sú v sendvičoch, šalátoch, tortillách, žemliach alebo sa používajú ako základ pre domáce sendvičové nátierky. Vajcia na tvrdo sú všestrannou kulinárskou ingredienciou, ktorá nám poskytuje širokú škálu možností. Samotná príprava zvyčajne nie je príliš náročná, ale problémy sa začínajú pri lúpaní vychladnutých vajec zo škrupín. Vrchná vrstva sa často nechce príliš ľahko odlepiť, ťahá so sebou veľké kusy bielka a vo vajíčkach vznikajú diery.
Skúsené gazdinky našli spôsob, ako udržať dokonalý vzhľad olúpaných vajec. Celé tajomstvo spočíva v tom, že do vriacej vody pridáte 2-3 plátky citróna alebo do nej nalejete jednu polievkovú lyžicu čerstvo vylisovanej šťavy. Ak chcete mať dokonale tekutý vnútrajšok, nechajte ingredienciu v hrnci s vodou asi 3-4 minúty po zovretí. Pochúťku uvarenú natvrdo dosiahnete predĺžením tohto času z 8 na 10 minút.
Účinnosť metódy
Prečo tento trik funguje? Už malé množstvo citrónovej šťavy zvyšuje pružnosť škrupiny, chráni ju pred prasknutím vo vriacej vode a uľahčuje jej lúpanie, keď je suchá. Citrón možno nahradiť aj octom, ktorý rýchlo okyslí tekutinu v hrnci a posilní štruktúru vaječnej škrupiny. Niektorí ľudia môžu k tomuto triku pristupovať skepticky a obávať sa, že aj tak budú nakoniec bojovať s tvrdohlavým lúpaním.
Existuje ďalší trik, ktorý môže uľahčiť prístup do vnútra vajíčka. Jednoducho otočte surovinu zaoblenou špičkou nahor a potom ju jemne napichnite ihlou. Tým sa prepichne vzduchová bublina vo vnútri a uvoľní sa tlak, ktorý sa v ňom vytvoril.
Prečo vajcia praskajú v horúcej vode?
Dokonale uvarené vajce je skvelým doplnkom raňajok, večere alebo občerstvenia počas dňa. Začneme vriacou vodou, z chladničky vyberieme potrebnú ingredienciu, vložíme ju do vriacej vody a zrazu sa náš dômyselný plán začne rúcať. Namiesto toho, aby získalo dokonalú konzistenciu, škrupina vajíčka praskne, čo vedie k tomu, že celý stred vypláva von. Prečo sa to stane?
Hlavnou príčinou rýchleho prasknutia vajec je vloženie studených vajec do horúcej vody, ktoré boli ešte pred chvíľou v nádobe položenej na polici v chladničke. Keď sa škrupina dostane do kontaktu s vysokou teplotou, dôjde k náhlemu tepelnému šoku a vytvorí sa prasklina. Je možné tomu zabrániť? Ukazuje sa, že riešenie je veľmi jednoduché. Stačí, ak vajcia vyberiete na pracovnú dosku cca. 30 minút pred začatím varenia. Takto sa aspoň čiastočne ochladia na izbovú teplotu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Žiadny ocot ani kyselina citrónová. Toto dám na dno a odstránim vodný kameň z kanvice bez zápachu
Vylejte ho do kanalizácie. Je lacnejší a zdravší ako sifo a rýchlo uvoľňuje potrubia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.