11.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Natalya_Maisheva).
Kynuté koláčiky sú pochúťkou, na ktorej si pochutná takmer každý. Sladký drobenkový koláč sa zdá byť jednoduchý na prípravu, ale nie vždy sa podarí. Ukazuje sa, že za všetko môže jedna chyba, ktorú mnohí z nás robia.
Kynuté cesto je jedným z najobľúbenejších koláčov v slovenských domácnostiach. Je rýchle na prípravu a veľmi chutné. Pochutnávajú si na ňom dospelí aj deti. Niekedy sa však môže stať, že sa koláč po upečení prepadne. Ako sa tomu dá zabrániť?
Čo môžete urobiť, aby vám kysnutý koláč neklesol? Všetko kvôli jednej chybe
Ak nechcete, aby vám kysnutý koláč po upečení spadol, nerobte túto známu chybu. Mnohí z nás, kým je cesto v rúre, často otvárajú dvierka, aby skontrolovali, či je hotové. Majte na pamäti, že by ste to nemali robiť, pretože práve otvorenie rúry je príčinou vzniku prepadnutého kysnutého koláča. Okrem toho ho hneď po upečení nevyberajte. Najlepšie je nechať ho v teplej rúre asi 15 až 20 minút, aby sa postupne zmenila jeho teplota.
Kysnuté cesto kysne pomaly? Vyskúšajte tento geniálny lifehack
Kynuté cesto by malo kysnúť aspoň hodinu a pol, ale ak nemáte toľko času, môžete použiť šikovný trik. Stačí, ak vymiesené cesto vložíte do plastového vrecka, potom ho zaviažete a vložíte do hrnca s teplou vodou. Nezabudnite vrecko voľne zaviazať, pretože cesto stúpa. V takomto kúpeli ho držíme približne 40 až 45 minút. To je všetko. Metóda sa zdá byť originálna, ale naozaj funguje. Dôležitým aspektom dokonalého kysnutého cesta je jeho správne vymiesenie. To by malo trvať 10 až 20 minút. Hotové bude až vtedy, keď sa vám bude odlepovať od rúk. Ak je cesto príliš tvrdé a nie je dostatočne pružné, je dobré ho poprášiť múkou a vymiesiť znova.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na neskutočne chutné čučoriedkové buchty ako od babičky. Vždy sa dobre podaria
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.