12.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Americké šišky sú známe aj ako donuty. Charakteristické šišky s otvorom, farebnou glazúrou a posýpkou nielen senzačne chutia, ale aj skvele vyzerajú. Jednoducho nás lákajú, aby sme ich ochutnali.
Recept na americké donuty – nekupujte ich, pripravte si ich doma
Recept na americké donuty nie je zložitý. Je jednoduchý aj pre začiatočníkov. Domácimi donutmi oslníte celú rodinu jedinečným sladkým občerstvením. Ste pripravení na mega americké šišky? Tak ideme na to!
Americké šišky – recept krok za krokom
Ingrediencie:
- cca 5-6 šálok pšeničnej múky
- cca 40 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
- pol šálky cukru
- 500 ml teplého mlieka
- cca 1/4 šálky prevarenej vody
- cca 1/3 šálky rozpusteného masla
- 1-2 polievkové lyžice rumu
- štipka soli
- mletá citrónová kôra
Ingrediencie na glazúru:
- 2 vaječné bielky
- 2 šálky práškového cukru
- farebné posýpky na tortu
Ostatné ingrediencie:
- olej na vyprážanie
Príprava:
- Vyrobte štartér. Rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru a lyžicu múky.
- Zalejte polovicou teplého mlieka.
- Nechajte vykysnúť.
- Preosejte múku. Vylejte ju do misy.
- Pridajte soľ, cukor, vajcia a zvyšné mlieko a teplú vodu. Pridáme kvások a nastrúhanú kôru.
- V poslednej fáze pridajte maslo a rum.
- Dôkladne vymiesime cesto.
- Dôkladne ho prehnetieme a necháme 60 minút kysnúť.
- Potom dosku poprášte múkou.
- Cesto rozvaľkajte a vykrajujte kolieska pomocou pohára.
- V strede každého z nich vykrojíme pohárom ďalšie koliesko.
- Nechajte pol hodiny kysnúť.
- Teraz sa pustite do vyprážania.
- Urobte to vo fritéze. Je dôležité ju poriadne predhriať.
- Nakoniec urobte glazúru. Bielka vyšľaháme do tuhej peny. Pridáme ostatné prísady. Šišky namočíme do glazúry s posýpkou.
Americké šišky – recept bez droždia
Americké šišky bez droždia sa pripravujú oveľa rýchlejšie, pretože cesto nemusíte nechať kysnúť. Môžete ich upiecť už za 25 minút. Prejdime k tomu, ako ich pripraviť. Nižšie je uvedený veľmi jednoduchý recept na rýchle americké šišky, ktoré zvládne každý.
Ingrediencie:
- 220 g múky
- cca 250 g tvarohu
- 1 vajce
- trochu mletej vanilky
- 1 PL oleja
- 1 PL smotany
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- práškový cukor – na posypanie
Príprava:
- Vajíčko zmiešajte s vanilkou, cukrom a soľou.
- Potom pridáme smotanu a tvaroh.
- Všetko dobre premiešajte.
- Potom pridáme prášok do pečiva a dve polievkové lyžice múky. Všetko opäť premiešajte.
- Pripravenú zmes položte na dosku.
- Uhnetieme cesto.
- Vytvarujte do valčeka a cesto rozdeľte na 10 až 12 častí.
- Rozvaľkajte ho, vykrajujte väčšie kruhy pomocou pohára a stredy pomocou pohára.
- Pripravte si formu. Vyložte ho papierom na pečenie.
- Na plech položte šišky.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Pečte 25 minút.
- Nechajte šišky vychladnúť a bohato ich posypte práškovým cukrom.
Šišky môžete ozdobiť ľubovoľným spôsobom. Ideálna je čokoládová glazúra alebo glazúra a farebné posýpky. Milovníci orientálnych chutí môžu pridať škoricu alebo kardamón. Šišky by sa mali pripraviť deň vopred.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mäkký chlieb ako priamo z pekárne počas 2 týždňov? Dajte 2 kocky do chlebníka! Chlieb nesplesnivie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.