12.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Beata Krolikiewicz).
Tradične sa pečená paštéta pripravuje z kuracieho, morčacieho alebo králičieho mäsa. Tentoraz sa od tohto pravidla odkloníme a ochutnáme nové chute. V tomto recepte nemáte ani gram mäsa a hlavná surovina sa v tejto podobe často nevidí.
Paštéta je klasika, ktorá je známa už mnoho rokov. Najčastejšie sa podáva k sendvičom, ale svoje miesto si nájde aj na večeri spolu s pečeným alebo vyprážaným mäsom. Namiesto kupovania v obchode si ju môžete pripraviť doma z obľúbených surovín. Jej príprava nie je náročná a chutí každú minútu.
Zvyčajne sa pripravuje z mäsa, ale my skúšame niečo nové. Táto paštéta je vyrobená z pečeného karfiolu a prosa. Aby vyšla čo najlepšie a hlavne, aby nebola suchá, je potrebné použiť niekoľko produktov. Najskôr do nej pridáme vajcia a uvarenú mrkvu. A nezabudnite na cícer a korenie.
Recept na karfiolovú paštétu
Zložky:
- 1 kg karfiolu,
- 100 g prosa,
- 2 vajcia,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 2 mrkvy,
- zväzok petržlenovej vňate
- zväzok kôpru,
- konzerva cíceru,
- čajová lyžička sladkej mletej papriky,
- pol čajovej lyžičky štipľavej papriky,
- čajová lyžička oregana,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Karfiol rozdeľte na menšie kúsky a opláchnite pod tečúcou vodou. Umiestnite ho na plech vyložený papierom na pečenie. Celý ho potrite olivovým olejom. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút.
- Proso uvarte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť. Mrkvu ošúpte, rozdeľte na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kocky a cesnak pretlačte. Zeleninu jemne opečte na rozpálenom oleji.
- Všetky prísady vložte do väčšej misy, pridajte aj cícer scedený z vody a jemne premiešajte. Potom vmiešajte vajcia, pridajte korenie a všetko vymiešajte na hladkú kašu.
- Zmes preložte do formy na pečenie, ktorú ste vopred vymastili maslom. Formu vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 45 minút. Po tomto čase je paštéta pripravená na podávanie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Do cukety rozbijeme vajce a rozmixujeme. Také chutné placky ste ešte nemali
Pečeň bude dokonalá. Pred vyprážaním urobte jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.