12.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1/Kao-Ien).
Uvariť dokonalý vývar nie je také jednoduché. Musíte správne zvoliť recept, aby polievka mala tú správnu hĺbku chuti a krásnu farbu. Niektorí ľudia si skracujú cestu a siahajú po bujónových kockách alebo tekutom korení. Tie síce skutočne zvýraznia chuť vývaru, ale nie sú práve zdravým doplnkom. Polievka bez nich však nemusí byť mdlá. Jej chuť môžete podporiť inými prísadami. Jedna z nich nie je typická pre slovenskú kuchyňu.
Dobrý vývar sa nezaobíde bez správneho mäsa (hoci samozrejme môžete pripraviť aj chutnú vegetariánsku verziu) a zeleniny. To je absolútna nevyhnutnosť, ale nemenej dôležité sú aj prísady a koreniny, ktoré by v hrnci tiež nemali chýbať. Zvýraznia chuť vývaru a dokonale ho doplnia. Okrem ingrediencií, po ktorých tradične siahne každý, ako je nové korenie, bobkový list a opečená cibuľa, sú tu aj také, ktoré by niektorí považovali skôr za experiment, a niektorí by sa chytili za hlavu.
Ako zvýšiť chuť vývaru? Namiesto kociek použite prísadu z druhého konca sveta
Jednou z takýchto prísad je produkt, ktorý nie je typický pre slovenskú kuchyňu. Je to citrónová tráva. Je to korenie, ktoré je charakteristické pre orientálnu kuchyňu v oblasti juhovýchodnej Ázie. Má citrónovú a zázvorovú, mierne pikantnú príchuť a krásne vonia. Stojí za zmienku, že napriek svojmu názvu nie je kyslý. Okrem toho, že je skvelým doplnkom mnohých jedál, má aj veľa zdraviu prospešných látok. Používa sa vo forme nálevu okrem iného pri tráviacich problémoch a na zmiernenie plynatosti. Stačí, ak stonku rozkrojíte, zalejete vriacou vodou a necháte lúhovať približne 15 – 20 minút.
Čo má však citrónová tráva spoločné s vývarom? Bude fungovať rovnako ako v ázijských jedlách, t. j. obohatí a spestrí chuť polievky. Dodá jej mierne osviežujúcu citrónovo-zázvorovú arómu. Môžete použiť buď sušenú trávu, alebo čerstvé stonky. Tá by sa mala pred pridaním do hrnca rozdrviť. Treba si uvedomiť, že sa používa len biela časť pri koreni a spodok listov a tvrdšie vonkajšie listy treba pred vhodením do polievky odstrániť. Po uvarení citrónovú trávu vyberte z hrnca.
Ako pripraviť dobrý vývar? Jeho chuť zvýraznia aj tieto prísady
Citrónová tráva je jedna vec. Samozrejme, existujú aj iné spôsoby, ako prehĺbiť chuť vývaru. Nie každý to praktizuje, ale stáva sa, že niektorí ľudia pridávajú do hrnca kúsok kapusty. Môže to byť napríklad čínska kapusta alebo talianska kapusta.
Niektoré vývary obsahujú aj inú zeleninu, ktorá sa v tradičných surovinách nenachádza. Patrí k nim napríklad paradajka (stačí jedna rozpolená), ktorá dodáva vývaru sladkokyslú arómu a robí ho čírejším, a červená repa, ktorá zvýrazňuje farbu vývaru.
Nie je málo ľudí, ktorí si chuť vývaru radi spestria zázvorom. Existujú aj recepty, v ktorých sa pridáva ocot. Jeho účelom je zvýrazniť hĺbku chuti mäsa. Pre tých, ktorí chcú polievke dodať chuť umami, sa používajú huby. Medzi ďalšie nezvyčajné prísady patrí klinček, kurkuma a kardamón.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ak ho primiešate príliš skoro, môžete vývar hneď vyhodiť do koša. Polievka stratí všetku svoju chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.