13.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sterling Munksgard shutterstock/Rawpixel.com).
Gordon Ramsay je kulinárskou ikonou. Jeho reštaurácie boli v priebehu rokov mnohokrát ocenené slávnymi hviezdami Michelin. O tom, že kuchár sa vo svojej práci vyzná, niet pochýb. O to cennejšie sú jeho tipy, čo si v reštaurácii nikdy neobjednávať. Ramsay venuje pozornosť konkrétnym slovám, ktoré sa na kartách často vyskytujú.

Foto: shutterstock/Sterling Munksgard shutterstock/Rawpixel.com
Keď ideme do reštaurácie, neanalyzujeme dôkladne jedálny lístok, aby sme zistili, čo sa môže skrývať medzi slovami. Jednoducho si objednáme, čo chceme a čo nás zlákalo, napríklad popisom alebo fotkou, ak je v ponuke.
Ukazuje sa však, že niektoré pojmy, ktoré sú celkom bežne zaradené do jedálnička, môžu mať hlbší význam. Všimol si to Gordon Ramsay a prezradil, čo je podľa neho v reštauráciách lepšie nikdy neobjednávať. Ako sme sa dočítali v jeho starom rozhovore s Daily Mail, známy šéfkuchár si dáva pozor na konkrétne slová, ktoré mu v hlave okamžite rozsvietia červené svetielko.
Vyhnite sa takýmto jedlám v reštauráciách. Gordon Ramsay spomenul kľúčové slová
Moderátor takých programov, ako sú Kitchen Nightmares alebo MasterChef, vysvetľuje, aby ste sa nedali zlákať položkami, ktoré sú v ponuke označené ako „najlepšie v krajine“, „slávne“ atď., pokiaľ za týmito výrazmi nie je konkrétne odôvodnenie.
„Prečo by sme inak verili, že toto jedlo je vlastne to najlepšie? Ako to vieme? Kto to povedal? Kto to tak nazval?“
– čuduje sa Ramsay.
Škót tiež radí nevyberať si z jedálneho lístka jedlá, ktoré sa nazývajú špeciality. Najmä ak ich je veľa.
„Ak je na zozname 10 špecialít, znamená to, že nie sú ničím výnimočné“
– hovorí.
Gordon Ramsay prezradil aj spôsob, ako získať dobré víno za výhodnú cenu. Navrhuje požiadať o zoznam vín z takzvaného bin-endu. Tento anglický výraz neznamená nič iné ako posledné fľaše z väčšej šarže, jednoducho koniec. To znamená, že takéto vína sa často predávajú za zníženú cenu.
Objednávate si polievku v reštaurácii? Toto nie je vždy dobrý nápad
V inom rozhovore Ramsay uviedol, že nie vždy je dobrý nápad objednať si polievku v reštaurácii. Konkrétne ide o polievku dňa. Šéfkuchár radí najskôr sa na to opýtať čašníka.
„Skôr ako si objednáte, opýtajte sa, aká bola včera polievka dňa. Môže sa ukázať, že je to vlastne polievka mesiaca“
– povedal pre Town & Country.
Samozrejme, nemusí to platiť pre každú reštauráciu. Určite sú také, ktoré používajú nie celkom férové praktiky a podávajú nie vždy čerstvé jedlá, aj také, ktoré si udržujú vysoký štandard a k hosťom sa správajú s rešpektom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robia rodičia Kate Middleton? Matka vojvodkyne sa stala milionárkou ešte pred tridsiatkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.