Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Päť byliniek, ktoré pomáhajú udržať hladinu cukru pod kontrolou. Pite aspoň raz denne

14.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Kolísanie hladiny cukru v krvi postihuje nielen diabetikov, ale každého, kto málo spí, zle sa stravuje, pije veľa kávy a málo vody....

14.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).

Kolísanie hladiny cukru v krvi postihuje nielen diabetikov, ale každého, kto málo spí, zle sa stravuje, pije veľa kávy a málo vody. Výkyvy cukru môžu byť citeľné a spôsobovať únavu, nadmerný smäd alebo ospalosť. Ak ste náchylní na prudké nárasty cukru, oplatí sa zaradiť do každodenného jedálnička konzumáciu bylinných čajov, aby ste udržali glykémiu pod kontrolou.

Niektoré bylinky nielen znižujú hladinu cukru, ale pomáhajú aj chudnúť, čistia telo od toxínov a posilňujú imunitu.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Bylinky sú doplnkom ku konvenčnej liečbe

Predtým, ako sa obrátite na bylinky na kontrolu hladiny cukru v krvi, je dôležité si uvedomiť, že nenahrádzajú iné opatrenia na stabilizáciu ochorenia cukrovky 2. typu. Liečba je založená predovšetkým na zdravej a vyváženej strave s nízkym glykemickým indexom, fyzickej aktivite a v niektorých prípadoch je potrebná aj farmakologická liečba.

Bylinky sú však výborným doplnkom liečby, zabraňujú prudkým nárastom glykémie, potláčajú záchvaty hladu a pomáhajú bunkám metabolizovať glukózu v nich.

Ľudia, ktorí netrpia týmto ochorením, ale pociťujú prudké nárasty cukru v krvi, by mali tiež zmeniť svoju stravu a životný štýl, čo je kľúčom k stabilizácii glykémie.

Po ktorých bylinkách sa teda oplatí siahnuť, aby ste sa vyhli prudkému nárastu cukru?

Moruša biela na zníženie hladiny cukru v krvi

Moruša biela obsahuje zlúčeniny, ktoré spomaľujú trávenie sacharidov v tenkom čreve, čím sa znižuje riziko náhleho zvýšenia hladiny glukózy v krvi. Ukázalo sa, že čaj z moruše bielej aj výživové doplnky sú prospešné pre ľudí s rizikom vzniku cukrovky typu 2. V štúdiách sa preukázalo, že denný príjem 3,75 g na kg telesnej hmotnosti účinne kontroluje glykémiu. Už po jednom mesiaci pravidelného užívania moruše bielej sa zlepšili výsledky testov glukózy nalačno.

Senovka grécka je vhodná pre diabetikov

V štúdiách vykonaných na ľuďoch s potvrdenou cukrovkou 2. typu sa preukázalo, že senovka grécka dokáže znížiť hladinu cukru v krvi. Aminokyselina 4-hydroxyizoleucín v nej obsiahnutá zvyšuje príjem glukózy a citlivosť buniek na inzulín.

Senovka grécka má tiež dobrý vplyv na krvotvorný systém, zvyšuje počet erytrocytov a leukocytov, čím zlepšuje imunitu. V iných štúdiách sa preukázalo, že jej pravidelná konzumácia znižuje hladinu cholesterolu v tele.

Pravidelné pitie bylinných čajov má mnoho zdravotných výhod.
Foto: shutterstock/Indian Food Images

Koreň ženšenu znižuje hladinu cukru a zvyšuje energiu

Ženšen je známy predovšetkým ako doplnok na zvýšenie energie, ktorý sa odporúča ženám v menopauze a mužom v andropauze. Nachádza sa aj v prípravkoch na posilnenie imunity, ale jeho účinky môžu byť prospešné aj pre diabetikov a ľudí s inzulínovou rezistenciou.

Koreň ženšenu znižuje hladinu cukru, pretože látky, ktoré obsahuje, ovplyvňujú pankreas, čo je žľaza produkujúca inzulín.

Žihľava nielen pri cukrovke

Žihľava je známa najmä ako bylinný čaj na pitie, ale všimnite si, že môžete jesť aj jej čerstvé listy. Bola vykonaná štúdia s 50 ženami s potvrdenou cukrovkou 2. typu ako kontrolnou skupinou a už po ôsmich týždňoch pravidelnej konzumácie žihľavy sa výrazne zlepšila glykémia nalačno, ale aj pečeňové enzýmy a triglyceridy.

Oxidačné vlastnosti tiež znamenajú, že žihľava chráni beta bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín.

Medzi ďalšie výhody pitia žihľavových nálevov alebo konzumácie listov žihľavy patrí udržiavanie normálneho krvného tlaku, ochrana pečene a znižovanie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Jahodové listy na dobrý cukor

Čaj z jahodových listov je vhodný nielen pre tých, ktorí bojujú s výkyvmi cukru, ale aj pre tých, ktorí sa snažia znížiť svoju hmotnosť. Jahodové listy podporujú tráviaci systém, urýchľujú metabolizmus a pôsobia protizápalovo.

Po jahodových listoch by mali siahnuť aj ľudia s oslabenou imunitou a kožnými problémami.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nedostatok vitamínu D zvyšuje riziko chronických ochorení. Na zozname sú okrem iného cukrovka, RA, hashimoto

Dvanásť „križiakov“ proti rakovine. Na zozname: kapusta, brokolica a ružičkový kel


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Všimli ste si to na nohavičkách? Namiesto toho, aby ste ich odložili do zásuvky, vyhoďte ich rovno do koša

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Pixel-Shot). Koľko rokov nosíte tie isté nohavičky? Nemusíte to hovoriť nahlas. Keď stále vyzerajú v poriadku, je ťažké vyhodiť…

Zabalte si nohy do alobalu. Stačí 30 minút relaxácie. Zažehnáte nepríjemný problém

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Alobal je nenápadný výrobok, ktorý sa zvyčajne nachádza v kuchyni a po ktorom siahame najmä pri varení…

Zalejte vodou a ráno vypite. Z čriev to vyženie usadeniny a zníži chuť do jedla. V okamihu sa zbavíte brušiek

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Chudnutie je strašiakom mnohých žien. Môžeme urobiť veľa pre to, aby sme sa zbavili prebytočného tuku a…

Nenápadná bylinka na záchranu pankreasu. Pite ju po každom jedle!

7.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Existuje rastlina, ktorá má upokojujúce vlastnosti a tiež blahodárne pôsobí na reguláciu hladiny krvi v našom tele. Je…

Z oblohy sa valí teplo a pot sa z vás leje? Máme pre vás až 7 trikov. Zabudnite na škvrny v podpazuší

6.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/siam.pukkato). Čo pomáha pri nadmernom potení? V lete, počas horúceho počasia, môže byť tento problém pre mnohých ľudí obzvlášť…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov