14.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dovzhykov Andriy).
Kocky ľadu sa často pridávajú do nápojov, ktoré chceme najmä v horúcich dňoch schladiť. Je tiež ťažké si predstaviť nápoje bez nich. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo presne je v kockách ľadu? Myslíte si, že je to len čistá, zamrznutá voda? Pri ich používaní sa oplatí byť opatrný, pretože môžu obsahovať veľa kontaminantov a baktérií. Môžu byť kocky ľadu škodlivé?
Sú kocky ľadu zdravé?
Kocky ľadu nie sú nič iné ako zamrznutá voda, a tak sa nikto nečuduje, či sú zdraviu škodlivé. Podľa toho, ako boli pripravené, však môžu obsahovať rôzne škodliviny, ktoré sú pre náš organizmus nebezpečné.
Kocky ľadu môžu byť kontaminované okrem iného: plesňou, ktorá sa často objavuje na strojoch na výrobu ľadu v baroch a reštauráciách, ak nie sú dostatočne často čistené. Nájdete ju aj vo vašej domácej mrazničke alebo na formách na ľad. Chladničky a mrazničky by sa mali po každom odmrazovaní dôkladne vyčistiť.
POZRITE TIEŽ: 7 bežných návykov, ktoré ničia pamäť. Mozog sa mení na sito
Čím sú kocky ľadu kontaminované? Otrasný výskum
Voda použitá na zmrazovanie môže byť kontaminovaná baktériami. Mali by ste tiež pamätať na to, že baktérie môžu byť prítomné na miskách na kocky ľadu. Zárodky môžu byť prenesené z iných produktov, napr. mäso. Výskum uskutočnený v roku 2011 ukázal, že 72 percent testovaných strojov na výrobu ľadu umiestnených v stravovacích zariadeniach bolo kontaminovaných baktériami Escherichia coli. Stojí za zmienku, že proces mrazenia nemusí zničiť všetky baktérie, pretože niektoré sú odolné voči nízkym teplotám.
V roku 2013 robila webová stránka DailyMail aj prieskum, ktorý kontroloval čistotu kociek ľadu v 10 najobľúbenejších baroch rýchleho občerstvenia. Vo viac ako polovici vzoriek ľadu sa našlo viac baktérií ako vo vzorkách vody odobratých z toaliet na týchto miestach. Kontamináciu spôsobilo menej časté čistenie strojov na výrobu ľadu alebo nedostatočná hygiena zamestnanca starajúceho sa o techniku.
V roku 2017 publikoval časopis Annals of Microbiology výsledky výskumu o bezpečnosti kociek ľadu podávaných v známych reštauráciách, ale aj vo firmách, ktoré ich vyrábajú, a súkromných domoch. Väčšina testovaných vzoriek obsahovala baktérie zo skupiny Pseudomonas a Acinetobacter, ako aj stafylokoky.
Preto je také dôležité udržiavať mrazničky, chladničky, stroje na výrobu ľadu a misky na kocky čisté a hygienické. V opačnom prípade sa baktérie dostanú do nápojov a potom do ľudského tela a môžu spôsobiť vážnu otravu.
Ako sa vyhnúť kontaminácii v kockách ľadu?
Pri príprave kociek ľadu sa oplatí dodržiavať niekoľko pravidiel, aby ste minimalizovali riziko kontaminácie. Používajte čistú, filtrovanú vodu a dobre umyté misky na ľad (bezprostredne pred použitím). Pri tom je tiež dôležité mať čisté ruky.
Väčšina ľudí si neuvedomuje, aká dôležitá je osobná hygiena a dôkladné umývanie rúk. Zo špinavých rúk sa na kocky ľadu prenesie množstvo choroboplodných zárodkov. Pri príprave šťavy alebo nápoja sa oplatí použiť špeciálnu naberačku na ľad. Udržujte tiež poriadok v chladničke a mrazničke a tieto zariadenia pravidelne čistite, aby sa tam nemnožili plesne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto pridávania do cesta ním posypte príbor. Svokra sa opýta, či je to nové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.