14.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Melena-Nsk).
Vajcia sú už mnoho rokov jednou zo základných a najdôležitejších zložiek našej stravy. Konzumujeme ich na rôzne spôsoby, od varených, cez vyprážané, ako prílohu k pečivu. Vieme však, ktoré vajcia sú najhodnotnejšie? Ktorý žĺtok je zdravší?
Podľa Ústredného štatistického úradu zjedli Slováci v roku 2020 v priemere 229 vajec ročne. Mnohí ľudia si len ťažko vedia predstaviť svoj každodenný jedálniček, najmä raňajky, bez vajec. Hoci nás sprevádzajú každý deň, nie všetci z nás dokážu rozpoznať tie najzdravšie a najhodnotnejšie.
Ktorý žĺtok je najzdravší? Na farbe záleží
Slepačie vajcia sa považujú za jeden z najzdravších produktov. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, kyseliny omega-3 a omega-6, bielkoviny, vitamín D, vitamín A a vitamíny skupiny B vrátane B12, kyselinu listovú, luteín a predovšetkým pomerne málo kalórií a sacharidov. Môžu sa konzumovať ako samostatné vyprážané alebo varené jedlo, ale aj ako príloha a prísada do iných jedál.
Žĺtky sú plné cenných mikroživín, ale viete povedať, ktorý žĺtok je najzdravší? Jeho farba závisí od stravy sliepky aj od jej zdravotného stavu. Farba žĺtka sa môže líšiť. Niektoré sú svetlé, iné dokonca bledožlté, so sklonom k oranžovej alebo tmavožltej a tmavooranžovej farbe. Ktorý je zdravší?
Žĺtok tmavej farby je z hľadiska živín najhodnotnejší. Takéto vajcia obsahujú okrem iného viac omega-3 mastných kyselín a vitamínov. Svetlá farba žĺtka je naopak znakom toho, že sliepka bola kŕmená najmä kukuricou a pšenicou. Vajíčka, ktoré znesie, preto obsahujú menej zložiek. Vajcia, ktoré znášajú mladé nosnice a staršie nosnice, obsahujú tiež menej zložiek.
Ktoré vajcia kúpiť? Dávajte pozor na označenie
Okrem farby žĺtka, ktorú možno vidieť až po rozbití alebo uvarení vajíčka, sa oplatí venovať pozornosť niektorým detailom už pri nákupe. Ktoré vajcia by ste si mali vybrať? Za najzdravšie sa považujú vajcia od sliepok so zelenými nohami, t. j. z ekologického chovu. Ako ich môžete rozlíšiť? Takéto vajcia sú označené pečiatkou s počiatočným symbolom 0. Dobrou voľbou sú aj vajcia označené číslom 1, t. j. od sliepok z voľného chovu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Neviete si bez nich predstaviť raňajky? Boli by ste prekvapení, koľko vajec môžete denne zjesť
Vajcia sú zdravé, ale nie všetky. Majte to na pamäti pri varení a vyhnete sa problémom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.