16.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leonori).
Je to jedna z najčastejšie používaných druhov zeleniny pri varení. Najčastejšie ju používame spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom ako zeleninu na varenie vývaru. Biela časť póru sa dá použiť aj v mnohých iných jedlách, ale zelená časť zvyčajne končí v koši. Tu je recept na chutnú polievku zo zelených listov póru.
Aké vlastnosti má pór?
Pór obsahuje veľké množstvo flavonoidov a zlúčenín obsahujúcich síru. Je skvelým zdrojom vitamínov B6, C a K, ako aj kyseliny listovej, mangánu a medi. Obsahuje aj kemferol, ktorý je silným polyfenolovým antioxidantom a chráni pred srdcovými chorobami a niektorými druhmi rakoviny. Rovnako ako cesnak má aj antibakteriálne vlastnosti. Pór by si mal nájsť cestu do jedálnička ľudí, ktorí chcú schudnúť. Nielenže má málo kalórií (32 kcal na 100 g póru), ale má aj nízky glykemický index.
Zelená časť póru – čo s ňou? Určite ju nevyhadzujte!
V kuchyni väčšinou používame len bielu časť póru – do polievok, rizota alebo omáčok – a zelené listy končia v koši. To je veľká chyba! Obsahujú veľa vitamínu A a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele. Majte však na pamäti, že sú oveľa ostrejšie ako biela časť. Čo môžete pripraviť zo zelených listov póru? Krémovú polievku!
Na prípravu krémovej polievky zo zelených listov póru budete potrebovať:
- 1 cibuľu
- 1 PL sušeného ligurčeka
- 1 PL sušenej petržlenovej vňate
- 1 pór
- 2 PL masla
- 2 zemiaky
- 400 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmezánu
- soľ
- korenie
Pór nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci s hrubým dnom rozohrejte maslo a orestujte na ňom pór. Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Pridáme do hrnca spolu s petržlenovou vňaťou a ligurčekom a chvíľu smažíme. Hrniec zalejte horúcim vývarom a priveďte do varu. Prikryte pokrievkou, znížte teplotu a varte pol hodiny. Po miernom vychladnutí polievku rozmixujte. Po podávaní posypte parmezánom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je polievka, ktorá sa nepodobá žiadnej inej. Zjedzte ju a za týždeň schudnete niekoľko kíl
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.