17.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tomislav Stajduhar).
Káva je pre Talianov ako šampanské pre Francúzov. Spolu s vínom sa stala skutočnou vizitkou Talianska, hoci sa tam ani nepestuje. Taliani si vytvorili vlastnú kultúru jej prípravy a pitia, ktorá sa niekedy môže trochu líšiť od toho, ako si kávu pripravujeme a pijeme my. Ak chcete aspoň trochu ochutnať Taliansko, pozrite sa, ako si kávu varí talianska babička. Nepoužíva kávovar na espresso a zrnkovú kávu, ale osobitý kávovar nazývaný moka.
Video zverejnil na svojom Instagrame tvorca online potravín Giuseppe Federici. Sleduje ho tam už viac ako pol milióna ľudí. Talian na svojom profile často zverejňuje videá, v ktorých vystupuje a pripravuje jedlo spolu so svojou babičkou. V jednom z nich influencerova babička predvádza, ako rýchlo pripraviť kávu.
Žena na to nepoužíva kávové zrná a kávovar. Namiesto toho siahne po v Taliansku veľmi obľúbenom kávovare nazývanom moka (taliansky caffettiera). Ide o tlakovú kanvicu malých rozmerov (na výber sú, samozrejme, aj väčšie a menšie), ktorá sa používa práve na varenie kávy. Príprava nápoja v tomto zariadení je veľmi jednoduchá a talianska babička vám krok za krokom ukáže, ako ho správne pripraviť.
Talianska babička vysvetľuje, ako sa varí káva. Na dno pridáva ešte niečo
Ak chcete uvariť kávu v moku, musíte ju najprv preliať. Do dna nalejte vodu (do výšky skrutky, ktorá vyčnieva uprostred). V ideálnom prípade by to mala byť filtrovaná voda. Do základne umiestnite lievik s otvormi a nasypte doň mletú (najlepšie čerstvú) kávu. Ako upozorňuje Talianka vo videu, postačia 2-3 polievkové lyžice takejto kávy. Čajník pevne uzavrieme, postavíme ho na sporák a počkáme, kým začne vrieť.
V tomto momente by ste vlastne mohli dokončiť proces varenia a uvarenú kávu naliať do šálok. Babička Giuseppe Federici však robí niečo iné. Je to prídavok charakteristický pre takzvanú café cubano, ktorá sa nazýva aj kubánske espresso. No keď sa káva začne variť, naleje do šálky prvých pár kvapiek, pridá k nej šesť čajových lyžičiek cukru a začne intenzívne miešať, kým sa káva a cukor nezmenia na krémovú, ľahkú penu. Zvyšok kávy sa medzitým ďalej varí v kávovare. Do každej šálky pridajte 1 lyžičku tejto zmesi a pridajte dovarenú kávu, premiešajte.
Talianka ukázala, ako sa varí káva doma. Komentáre boli búrlivé. Espresso alebo nie espresso?
Video na Instagrame Giuseppeho získalo viac ako 360 000 lajkov. Pri takomto veľkom dosahu sa to, samozrejme, nezaobišlo bez vášnivých výmen v komentároch. Ľudia sa okrem iného hádali o pomenovanie, keďže káva vo videu sa volala „espresso“. Jeden používateľ internetu uviedol, že v takom prípade nejde o taliansku kávu, keďže v Taliansku neexistuje nič také ako espresso. Rozprúdila sa živá diskusia, pričom ostatní komentátori reagovali, že takáto káva predsa pochádza z Talianska a dá sa objednať v každom bare alebo kaviarni. Autor komentára vysvetlil, že áno, ale že sa nepoužíva slovo „espresso“, ale „caffè“, čo znamená jednoducho káva.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vylúčte jednu prísadu do kávy. Stratíte brušný tuk rýchlejšie ako v posilňovni
Tento nápoj je skutočné „zelené zlato“. Odstraňuje usadeniny z čriev ako čistiaci prostriedok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.