18.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Americké donuty sú svetoznáme pečivo. Čím sa líšia od tradičných slovenských šišiek, aká je ich história, ako chutia a či sa dajú ľahko pripraviť?
Čo sú to americké donuty?
Americké donuty vynašli v 19. storočí holandskí prisťahovalci v Spojených štátoch. Pečivo s otvorom uprostred si okamžite získalo srdcia a chute ľudí a stalo sa populárnym po celom svete.
Čím sa šišky líšia od donutov?
Hlavný rozdiel medzi americkým donutom a slovenskou šiškou je v tvare. Donuty sú pečivo s otvorom uprostred cesta, zatiaľ čo šišky ho nemajú. Okrem toho donuty nemajú vo vnútri náplň, zatiaľ čo šišky ju majú. Donuty sa zvyčajne zvonka polejú polevou, napríklad s orechmi.
Slovenské šišky sa vyrábajú z kysnutého cesta, ktoré obsahuje pšeničnú múku, cukor, mlieko, vajcia a maslo. Donuty sa naopak často vyrábajú z piškótového cesta. Možno ich však úspešne nahradiť kysnutým cestom, ktoré sa používa na výrobu šišiek.
Americké donuty – prísady
Ak si chcete vychutnať skvelú chuť donutov, musíte sa vybaviť nasledujúcimi prísadami:
Ingrediencie:
- 40 g čerstvého droždia,
- 100 ml mlieka,
- 2 PL cukru,
- 2 PL pšeničnej múky.
Cesto:
- 60 g cukru,
- 20 g vanilkového cukru,
- 6 malých žĺtkov,
- 100 g rozpusteného masla,
- 500 g pšeničnej múky,
- 150 ml mlieka,
- olej.
Americké donuty – recept
Droždie dajte do misky, rozdrobte, pridajte cukor, mlieko a pšeničnú múku. Všetko dôkladne premiešajte, prikryjte utierkou a nechajte 15 minút kysnúť. Na panvici rozpusťte maslo a nechajte ho vychladnúť.
Do nádoby, v ktorej budete miešať, pridajte žĺtky, cukor a vanilkový cukor. Miešajte, kým zmes nebude hladká a nadýchaná.
Do vzniknutého cesta pridajte múku, rozpustené maslo, kvások a mlieko. Vymieste cesto, prikryjte ho utierkou a odložte na teplé miesto asi na hodinu – kým nezdvojnásobí svoj objem.
Po uplynutí tejto doby cesto rozdeľte na menšie kúsky po približne 70 g. Z cesta vytvorte guľu a palcom urobte v strede malý otvor. Dieru zväčšite jemným pretlačením prstov a vytvarujte cesto tak, aby bolo rovnomerné. Pripravené cesto prikryte utierkou a nechajte ho 20 minút odpočívať.
Nalejte olej do panvice a zohrejte ho na 175 °C. Keď olej dosiahne požadovanú teplotu, opatrne doň vložte cesto. Šišky smažte z oboch strán dozlatista. Šišky položte na papierovú utierku a po vychladnutí ich polejte rozpustenou čokoládou a posypte práškovým cukrom alebo mletými orechmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako si doma pripravíte šišky? Najlepšie podľa receptu, ktorý sa dedí z generácie na generáciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.