19.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicole’s).
Nič nepokazí interiér rúry tak ako starý, pripálený plech na pečenie. Nie každý si však môže dovoliť vymeniť ho každých pár rokov, preto vám prinášame návod, ako sa rýchlo zbaviť zaschnutých zvyškov jedla. Stačí použiť zabudnutý babičkin trik a váš starý plech bude opäť žiariť ako nový.
Dôkladné vyčistenie starého, spáleného a hrdzavého plechu bežnými čistiacimi prostriedkami z obchodu môže byť pre vás celkom náročné. Najmä ak ste ho nepoužívali niekoľko týždňov, mesiacov alebo dokonca rokov. To však neznamená, že je už nepoužiteľný a vašou jedinou možnosťou je zbaviť sa kuchynského vybavenia.
Skôr než sa vyberiete do obchodu po nový plech na pečenie, skúste ešte zachrániť ten starý pomocou takzvanej metódy „drhnutia“, ktorú masovo používali naše babičky. Stačí vám na to jedna populárna korenina, ktorú určite máte v kuchynskej skrinke.
Vyberte si z kuchynskej skrinky korenie a starý plech na pečenie bude opäť žiariť
Pri každom použití plechu na pečenie ho vystavujete vysokým teplotám v rúre. Vaše kuchynské vybavenie je v neustálom kontakte s potravinami a vodou, čo sa tiež výrazne podpisuje na jeho vzhľade.
Ak ho nebudete pravidelne umývať, skôr či neskôr začne vyzerať zanedbane, ale ani ten najšpinavší, zhrdzavený kuchynský plech ešte nemusíte vyhodiť. Aby sa opäť leskol ako nový, stačí ho vyčistiť metódou známou ako „drhnutie“.
Za čias socializmu ju používali ju naše staré mamy ako alternatívu k drahým a ťažko dostupným čistiacim prostriedkom. Na jej prípravu budete potrebovať prostriedok na umývanie riadu a jeden konkrétny výrobok z kuchynskej skrinky, a to kuchynskú soľ.
Ako vyčistiť zanedbaný plech soľou? Je to jednoduché
Jednoducho zmiešajte soľ s prostriedkom na umývanie riadu a potom ňou pomocou handričky alebo drôtu plech na pečenie utrite. Babičkin drhnúci prostriedok odstráni pripálené zvyšky v okamihu tým, že ich mechanicky obrúsi. Ak sa však obávate poškodenia nepriľnavého povrchu, skúste sa nečistôt zbaviť trochu iným spôsobom.
Plech na pečenie posypte hrubou vrstvou soli, aby mohla absorbovať tuk, zarovnajte ho lyžicou a potom vložte plech do predhriatej rúry asi na 5 minút. Pečte, kým soľ nezhnedne, potom vypnite rúru a nechajte plech vychladnúť. Po upečení soľ vysypte, plech potrite masťou, počkajte, kým sa tuk vstrebe, a povrch plechu dôkladne umyte. Keď je všetko hotové, opláchnite kuchynské zariadenie vodou a osušte ho.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto pridávania do cesta ním posypte príbor. Svokra sa opýta, či je to nové
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.