19.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Zemiaky sú jedným z tých druhov zeleniny, ktoré sa najčastejšie používajú ako príloha. Bohužiaľ, keď sa na ne pridá čo i len trochu tuku alebo omáčky, zmenia sa na kalorickú bombu, ktorá sťažuje udržanie ideálnej postavy. Ako by ste teda mali zemiaky pripravovať a s čím ich podávať, aby boli pre vás čo najzdravšie a najvýživnejšie?
Zemiaky – nutričné hodnoty
Zemiaky, zemiačiky, brambory, akokoľvek ich nazveme, sú základom večere pre milióny Slovákov. Ľudia, ktorí si úzkostlivo počítajú kalórie, dbajú o svoju postavu alebo chcú schudnúť, by však mali venovať pozornosť tomu, v akej forme zemiaky konzumujú.
Zemiaky sú veľmi dobrým zdrojom sacharidov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Len 100 g zemiakov obsahuje 443 mg draslíka. Okrem toho dodávajú telu fosfor, horčík, zinok, meď, mangán a jód. Obsahujú aj vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén a foláty.
Ako jesť zemiaky, aby ste po nich nepriberali?
Najzdravším riešením je jesť zemiaky bez pridaných tukov, omáčok alebo tzv. dipov. Okrem toho majú varené zemiaky pomerne vysoký glykemický index, čo si okrem iných uvedomujú aj diabetici. Ak však zemiaky schladíte, napríklad vložením do chladničky na niekoľko hodín, glykemický index bude podstatne nižší.
Ak nechcete, aby sa vám zemiaky stali tučnými, mali by sa variť alebo piecť. Pamätajte však, aby ste do nich nepridávali žiadny tuk.
Ak vám nestačia len zemiaky a radi by ste si na tanier pridali ďalšie ingrediencie bez toho, aby ste pribrali, oplatí sa vybrať si varenú alebo pečenú zeleninu bez pridaného tuku. Na tento účel sú okrem iného ideálne karfiol, paradajky, cesnak, kapusta, rukola, zeler, fazuľa a tekvica.
Pridávanie mäsa k zemiakom bohužiaľ nie je dobrou voľbou. Vedci sa domnievajú, že mäso, ktoré sa z veľkej časti skladá z bielkovín, si počas trávenia vyžaduje kyslé prostredie. Na druhej strane sacharidy, medzi ktoré patria aj zemiaky, vyžadujú zásadité prostredie.
Kombinácia zemiakov a mäsa v jednom jedle, dokonca aj tých, ktoré sa pripravujú varením v pare alebo vo vode, môže prispieť k páleniu záhy a plynatosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nikdy ich nekombinujte s kávou. Mohli by ste si vážne ublížiť
Myslíte si, že sú určené len na imunitu? To sa veľmi mýlite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.