20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna Markina).
Ktoré spracovanie mäsa je najzdravšie? Mnohí z nás si kladú túto otázku. Ukázalo sa, že dve sú neprekonateľné. Bohužiaľ, zvyčajne si vyberáme tú najmenej zdravú možnosť. Na čo by sme si teda mali dať pozor a ako môžeme zmeniť svoje návyky, aby sme sa starali o svoje zdravie?
Zdravé varenie nie je vôbec zložité, ale je potrebné naučiť sa niekoľko základov, ktoré budú užitočné v každej fáze. Jedným z týchto základov je práve spôsob spracovania mäsa. Ktorý spôsob je najlepší?
Ktoré spracovanie mäsa je najzdravšie? Tento spôsob je lepšie vynechať
Najhorší spôsob spracovania mäsa je, samozrejme, ten najobľúbenejší. Smaženiu na panvici by ste sa rozhodne mali vyhnúť. Pri tomto spôsobe mäso stráca veľa cenných živín, ako sú vitamíny skupiny B, železo a zinok. Absorbuje tiež veľa tuku, čím sa okrem iného stáva kalorickejším a môže prispieť k vzniku srdcových ochorení a obezity.
Varenie a pečenie – spôsoby spracovania mäsa. Oplatí sa na ne vsadiť
Pri príprave mäsa sa oplatí zvoliť varenie a pečenie. Ide o najzdravšie spôsoby spracovania mäsa. Pri varení sa nepoužíva tuk, čo má pozitívny vplyv na vašu stravu a zdravie. Táto metóda má však aj vážnu nevýhodu. Varením vyvaríme vitamíny, ale mnohé cenné látky stále zostávajú.
Ak máme možnosť, mali by sme sa rozhodnúť pre varenie v pare. Vitamíny a živiny sú potom lepšie zachované. Potraviny nie sú ponorené vo vode, minerálne soli sa nerozpúšťajú a potraviny neabsorbujú vodu, ktorá by zmenila ich konzistenciu alebo chuť.
Pečenie vám umožní pripraviť jedlá, ktoré budú oveľa zdravšie ako tie pripravené na panvici. Ak to nepreháňate s teplotou a časom pečenia, budú aj šťavnaté a jemné a navyše ľahko stráviteľné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso
Už žiadne suché mäso. Bravčové karé v tomto kúpeli získa slávnostnú vôňu a šialenú chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.