Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pečiem piškótový koláč metódou 1:2:3 a vyjde nadýchaný bez jedinej štipky prášku na pečenie

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt). Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v...

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt).

Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v ktorom sa lahodne leskne želé. Stačí skombinovať tri prísady, upiecť a je hotovo. Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku? Odporúčame používať jednoduché pomery.

Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku?
Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt

Čo znamená metóda 1:2:3?

Niekedy sú najjednoduchšie koláče najťažšie na upečenie. Skúsení cukrári vedia, že upiecť dokonalý piškótový koláč, ktorý nespadne hneď po vytiahnutí z rúry, často hraničí so zázrakom. Roky skúseností, praxe a pokusov a omylov ich viedli k objaveniu dokonalej kombinácie ingrediencií, ktorá zabezpečí, že koláč vyjde zakaždým.

Aké sú pomery na piškótový koláč? Metóda 1:2:3 v praxi znamená, že na každé vajce pridáte 20 g cukru a 30 g múky. Tí, ktorí sa vyznajú v pečení, ďalej uvádzajú, že piškótový koláč sa pečie pomocou zmesi múk. Najlepšie je kombinovať ¾ pšeničnej a ¼ zemiakovej. Ak poznáte správnu hmotnosť, mali by ste byť schopní zakaždým vytiahnuť z rúry hrdý a vysoký piškót. Najobľúbenejší je ten, ktorý sa pripravuje z 5 vajec.

Ingrediencie na 5 vaječný piškót

  • 5 veľkých vajec
  • 100 g bieleho cukru
  • 150 g múky – z toho 113 g pšeničnej a 37 g zemiakovej

Čo robiť, aby bol piškótový koláč nadýchaný?

Základom mnohých najvynikajúcejších tort, z ktorých cukrári pripravujú skutočné umelecké diela, je najobyčajnejšia piškóta. Ideálna torta by mala byť mäkká, nadýchaná a nie príliš suchá. Ako pripraviť tortu, aby piškótová torta vždy dokonale vykysla a zaujala svojím prevzdušneným vnútrom? Odpoveď spočíva v niekoľkých jednoduchých patentoch.

Od čoho závisí nadýchanosť piškótovej torty? Jeden kľúčový bod – ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Preto je najlepšie vybrať vajcia približne 1-2 hodiny pred ich použitím. Počas prípravy je dôležité používať čisté kuchynské náčinie a vaječnú zmes s cukrom šľahať dlho a pomaly. Nakoniec by mala pripomínať mierne žltú penu. Ďalším krokom je pridanie múky. Zdržte sa toho, aby ste ju celú nasypali do vajec. Postupné preosievanie po častiach a jemné vmiešavanie stierkou bude fungovať oveľa lepšie.

Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.
Foto: shutterstock.com/Mark_KA

Pečiete piškótový koláč s termocirkuláciou alebo bez nej?

Vytiahnuť piškótový koláč z rúry bez toho, aby sa po niekoľkých minútach stal plochým koláčom, je skutočné umenie. Veľká časť úspechu závisí od správneho pomeru a dobrého prevzdušnenia vajec, ale dôležitý je aj samotný proces pečenia. Ako teda upiecť piškótový koláč – s termocirkuláciou alebo bez nej? Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.

Táto funkcia účinne zabráni prehýbaniu. Ako dlho by som mal piecť piškótový koláč v termobloku? Indikátorom by mal byť ľahko zhnednutý vrch. Ak však naša rúra tento režim nemá, nič nie je stratené. Začnite tým, že nastavíte rúru na horný a dolný stupeň a teplotu približne 150-160 stupňov C. Až niekoľko minút po vložení piškótového koláča ju môžeme zvýšiť na 170 stupňov C. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob si vyberiete, koláč by mal byť na strednej úrovni rúry. Odporúča sa tiež neotvárať dvierka rúry až do poslednej minúty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čokoládová torta so sladkým krémom a hruškami

Maková torta s kokosom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Do mletého mäsa vajce vôbec nepotrebujete. Existuje alternatíva. Vychádzajú chutné a chrumkavé

25.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax). Čo môžete použiť namiesto vajec do fašírok? Ukázalo sa, že pri príprave fašírok môžete túto surovinu ľahko nahradiť…

Málo známy liek na chrapot. Sirup z tohto ovocia bude fungovať lepšie ako drahé lieky

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (). Jesenné a zimné obdobie je obdobím zvýšeného výskytu vírusových infekcií a prechladnutí. Niet divu, že toľko ľudí hľadá účinné…

Pripravíte ich doslova za pár minút. Sú oveľa lepšie ako palacinky

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shebeko). Chýba vám nápad na rýchle a výživné jedlo? Ak už máte dosť sendvičov alebo ovsenej kaše, určite si…

Tajomstvo francúzskych žien na štíhlu postavu. Do kávy si pridávajú túto jedinú ingredienciu

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krzysztof Siwek). Francúzske ženy už roky inšpirujú ženy na celom svete svojím jedinečným štýlom, eleganciou a predovšetkým štíhlou postavou.…

Myslíte si, že bez múky sa omáčka nedá pripraviť? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Vyskúšajte tieto spôsoby

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Curko). Čím môžete v omáčke nahradiť múku? Ak chcete, aby bola dokonale krémová, ale zároveň ľahká a bez…

Auto Trendy

SUV vládnu svetu, ale Mazda6 stále žije! Prečo sa tento sedan nevzdáva?

25.11.2024 Redakcia Auto trendy - V ére dominancie SUV vozidiel sú mnohí motoristi stále uchvátení predstavou nového sedanu. Mazda priznáva, že aj ona by rada uviedla na trh nový sedan,…

Toto nie je sci-fi – Mercedes práve predstavil technológie, ktoré zmenia každé auto na planéte!

25.11.2024 Redakcia Auto trendy - Brzdy začlenené priamo do elektromotora, karoséria posiata solárnymi panelmi a batériové články s individuálnym ovládaním – takto si Mercedes predstavuje automobil budúcnosti.

Ferrari 2025: Všetky nové pripravované modely

25.11.2024 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 bude pre Ferrari historickým rokom. Značka z Maranella sa chystá uviesť na trh svoj prvý plne elektrický model, o ktorom sa v súčasnosti…

SUV z iného sveta? Zoznámte sa s iCAR V23 CYBERSPACE – jedinečný zážitok na dosah

25.11.2024 Redakcia Auto trendy . Na autosalóne v čínskom Guangzhou, ktorý odštartoval minulý týždeň, zažiarila kybernetická verzia kompaktného SUV s názvom iCAR V23. Tento model, ktorý je momentálne vo fáze…

Šokujúce odhalenie: Prečo má táto značka najvyššiu mieru smrteľných nehôd zo všetkých áut?

25.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nedávna štúdia odhalila znepokojujúce štatistiky týkajúce sa dopravných nehôd vozidiel značky Tesla, ktoré v posledných rokoch vykazujú vyššiu nehodovosť ako autá iných výrobcov. Analýza, uskutočnená…

Čína ovládla svet elektromobilov: Ako dosiahla rekordný podiel 50,6 % a čo to znamená pre budúcnosť áut?

25.11.2024 Redakcia Auto trendy . Rastúci predaj umožnil čínskym automobilkám dosiahnuť rekordný podiel na globálnom trhu s elektrickými vozidlami, ktorý aktuálne predstavuje 50,6 %.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov