Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pečiem piškótový koláč metódou 1:2:3 a vyjde nadýchaný bez jedinej štipky prášku na pečenie

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt). Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v...

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt).

Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v ktorom sa lahodne leskne želé. Stačí skombinovať tri prísady, upiecť a je hotovo. Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku? Odporúčame používať jednoduché pomery.

Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku?
Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt

Čo znamená metóda 1:2:3?

Niekedy sú najjednoduchšie koláče najťažšie na upečenie. Skúsení cukrári vedia, že upiecť dokonalý piškótový koláč, ktorý nespadne hneď po vytiahnutí z rúry, často hraničí so zázrakom. Roky skúseností, praxe a pokusov a omylov ich viedli k objaveniu dokonalej kombinácie ingrediencií, ktorá zabezpečí, že koláč vyjde zakaždým.

Aké sú pomery na piškótový koláč? Metóda 1:2:3 v praxi znamená, že na každé vajce pridáte 20 g cukru a 30 g múky. Tí, ktorí sa vyznajú v pečení, ďalej uvádzajú, že piškótový koláč sa pečie pomocou zmesi múk. Najlepšie je kombinovať ¾ pšeničnej a ¼ zemiakovej. Ak poznáte správnu hmotnosť, mali by ste byť schopní zakaždým vytiahnuť z rúry hrdý a vysoký piškót. Najobľúbenejší je ten, ktorý sa pripravuje z 5 vajec.

Ingrediencie na 5 vaječný piškót

  • 5 veľkých vajec
  • 100 g bieleho cukru
  • 150 g múky – z toho 113 g pšeničnej a 37 g zemiakovej

Čo robiť, aby bol piškótový koláč nadýchaný?

Základom mnohých najvynikajúcejších tort, z ktorých cukrári pripravujú skutočné umelecké diela, je najobyčajnejšia piškóta. Ideálna torta by mala byť mäkká, nadýchaná a nie príliš suchá. Ako pripraviť tortu, aby piškótová torta vždy dokonale vykysla a zaujala svojím prevzdušneným vnútrom? Odpoveď spočíva v niekoľkých jednoduchých patentoch.

Od čoho závisí nadýchanosť piškótovej torty? Jeden kľúčový bod – ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Preto je najlepšie vybrať vajcia približne 1-2 hodiny pred ich použitím. Počas prípravy je dôležité používať čisté kuchynské náčinie a vaječnú zmes s cukrom šľahať dlho a pomaly. Nakoniec by mala pripomínať mierne žltú penu. Ďalším krokom je pridanie múky. Zdržte sa toho, aby ste ju celú nasypali do vajec. Postupné preosievanie po častiach a jemné vmiešavanie stierkou bude fungovať oveľa lepšie.

Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.
Foto: shutterstock.com/Mark_KA

Pečiete piškótový koláč s termocirkuláciou alebo bez nej?

Vytiahnuť piškótový koláč z rúry bez toho, aby sa po niekoľkých minútach stal plochým koláčom, je skutočné umenie. Veľká časť úspechu závisí od správneho pomeru a dobrého prevzdušnenia vajec, ale dôležitý je aj samotný proces pečenia. Ako teda upiecť piškótový koláč – s termocirkuláciou alebo bez nej? Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.

Táto funkcia účinne zabráni prehýbaniu. Ako dlho by som mal piecť piškótový koláč v termobloku? Indikátorom by mal byť ľahko zhnednutý vrch. Ak však naša rúra tento režim nemá, nič nie je stratené. Začnite tým, že nastavíte rúru na horný a dolný stupeň a teplotu približne 150-160 stupňov C. Až niekoľko minút po vložení piškótového koláča ju môžeme zvýšiť na 170 stupňov C. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob si vyberiete, koláč by mal byť na strednej úrovni rúry. Odporúča sa tiež neotvárať dvierka rúry až do poslednej minúty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čokoládová torta so sladkým krémom a hruškami

Maková torta s kokosom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aleksandra Duda). Jeseň je nepochybne obdobím, keď na stoloch kraľujú huby. Dajú sa z nich pripraviť aromatické omáčky, lahodné…

Skutočná klasika medzi jesenným pečivom. S týmto receptom upečiete slivkový koláč behom chvíľky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Sezóna sliviek sa pomaly končí, tak prečo ich nevyužiť v kuchyni. Neviete, čo pripraviť? Slivkový koláč je…

Zabudnite na spľasnutú piškótu. Priateľka cukrárka mi prezradila, v čom spočíva tajomstvo

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya). Každá hostiteľka chce, aby jej piškóta bola mäkká a nadýchaná. Takáto vydarená piškóta je ideálnym základom…

V tejto tekutine namočte bravčové mäso. Rezne budú po vyprážaní chutné a jemné

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Radi jete bravčové rezne a chcete ich dokonale pripraviť? Ak chcete, aby boli ešte lepšie a chrumkavejšie,…

Žiadna polievka neposilňuje imunitu tak ako táto. Cesnak je dôležitý, ale nezabudnite na toto korenie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva). Cesnaková polievka je veľmi obľúbená v našej krajine a keď sa ochladí a začne chladné obdobie, každý…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov