20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaVah).
Zemiakové placky majú svoj okruh obdivovateľov. V každom prípade by mali byť placky chrumkavé a vôbec nie gumové. Stalo sa vám niekedy, že sa vám placky na panvici rozpadli? Môže za to jeden detail.
Prečo sa zemiakové placky pri vyprážaní rozpadávajú?
Zemiakové placky by mali byť pevné a chrumkavé, nie nasiaknuté tukom. Nežijeme však v ideálnom svete a často si kladieme otázku – prečo sa zemiakové placky pri vyprážaní rozpadávajú? Na vine je príliš riedke cesto. To zasa môže obsahovať príliš málo škrobu, ktorého obsah sa v zemiakoch líši. Na vyprážanie sa vyhýbajte novým alebo šalátovým zemiakom, pretože obsahujú menej škrobu a viac vody. Najlepšie sú zemiaky varného typu C.
Ďalším problémom je, že zemiakové placky sa počas vyprážania prilepia na panvicu. To znamená, že ich smažíme na príliš malom množstve tuku. Často lejeme menej tuku, nie preto, aby sme ušetrili, ale preto, aby sa placky nenasiakli tukom. Existuje účinnejší spôsob, ako sa s tým vysporiadať – tuk dôkladne zohriať. Potom ho placky nebudú absorbovať, pretože chrumkavá kôrka tomu zabráni. Ak sa tuk zohreje príliš málo, placky sa namiesto vyprážania uvaria a nebudú chutné.
Čo robiť, keď sa zemiakové placky rozpadajú?
Ak sa vám placky rozpadávajú, zachránite ich pšeničnou múkou. Na kilogram zemiakov stačí jedna alebo dve polievkové lyžice múky.
Ak pridáte príliš veľa múky, zemiakové placky vyjdú tvrdé. Rovnaký účinok bude mať aj pridanie príliš veľkého množstva vajec. Takéto cesto placky sa však dá zachrániť – stačí doň pridať jeden nastrúhaný zemiak.
Recept na dokonalé zemiakové placky
Každá gazdinka má svoj vlastný recept na zemiakové placky a mnohé ich robia „od oka“. Tento recept je jednoduchý a ľahko zapamätateľný. Pripravte si ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 1 PL pšeničnej múky
- polovica cibule
- 1 vajce
- soľ
- olej na vyprážanie
Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na strednom alebo veľkom strúhadle. Vodu z nich scedíme na sitku tak, aby bola zmes stále mokrá, ale nie vodnatá. Vodu scedíme do misy a odložíme na štvrť hodiny. Po tomto čase sa škrob usadí na dne misy. Vodu opatrne vylejte a škrob pridajte k zemiakom. Do cesta pridajte múku, vajce a nastrúhanú cibuľu, osoľte a všetko dôkladne premiešajte. Smažte na panvici z oboch strán do zlatista. Zemiakové placky môžete podávať so smotanou, gulášovou alebo cesnakovou omáčkou. Výborne sa hodia aj k lososovi alebo údenému syru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Palacinky s touto náplňou vám ani nenapadnú. Opakujem ich každý týždeň
Túto prísadu som pridala do zemiakových placiek. Odteraz si každý pýta tento recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.