20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/@laenensanne).
Sendvičové nátierky sú zaujímavým doplnkom denného menu. Vďaka nim si môžeme rýchlo pripraviť sýte a výdatné raňajky, po ktorých sa budeme cítiť sýti, ale bez nepríjemnej ťažoby v žalúdku. Ideálne sú vajcia, tvaroh a varená brokolica.
Vlastnosti brokolice
Od skorej jari do polovice leta s chuťou konzumujeme malé a šťavnaté zelené fazuľky. Zaujímavé je, že na trhoch a v obchodoch so zeleninou dostaneme aj špargľovú kapustu. V tejto chvíli mnohí ľudia pravdepodobne prekvapene otvoria oči. Ukáže sa, že pod týmto nezvyčajným názvom sa skrýva obľúbená a doma často konzumovaná brokolica. Táto zelenina s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z Cypru.
Brokolica je zelenina s extrémne nízkym glykemickým indexom a nízkym príjmom kalórií. Vďaka týmto faktorom sa odporúča pre tých, ktorí držia diétu. Charakteristicky vyzerajúca hlávka pozostávajúca z malých a pevne spojených kvietkov obsahuje množstvo živín vrátane vitamínov A, C a K, draslíka, vápnika, karotenoidov, flavonoidov a antioxidantov. Práve tie účinne brzdia proces starnutia pokožky.
S čím brokolicu nekombinovať?
Zdá sa, že môžeme slobodne kombinovať svoje obľúbené ingrediencie. To nám dáva možnosť vychutnať si tradičné a niekedy aj exotickejšie chute. V tomto smere by sme však mali mať úplnú voľnosť. Ak chceme telu dodať čo najväčšiu porciu cenných vitamínov a minerálov, je lepšie sa určitým kombináciám vyhnúť. Tí, ktorí uprednostňujú kombináciu čerstvej uhorky s paradajkou, môžu byť sklamaní. Uhorka obsahuje askorbázu, enzým, ktorý oxiduje vitamín C obsiahnutý v paradajkách.
Lekári a odborníci na výživu tiež neodporúčajú kombinovať kapustovitú zeleninu, ako je brokolica, karfiol, kapusta a ružičkový kel, s morskými rybami a morskými plodmi, ktoré sú bohatým zdrojom jódu. Konzumácia uvedených druhov s danými zložkami zabráni telu vstrebávať cenný prvok. Nezabúdajme, že je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy.
K čomu sa hodí brokolica? Skvele sa hodí ku:
- kukurici,
- šalátom,
- fete,
- praženým slnečnicovým semienkam,
- sušeným paradajkám.
Už vieme, s čím sa dá brokolica bezpečne kombinovať. Namiesto toho, aby sme zostali len pri teoretických poznatkoch, vyskúšajme si to v praxi. V pohodlí domácej kuchyne môžeme otestovať recepty, v ktorých táto zelenina hrá hlavnú úlohu. Skôr než sa vrhneme do hĺbky, začnime s niečím jednoduchým. Čo tak krémové a aromatické nátierky na sendviče? Ich príprava nezaberie veľa času a zaručí sýte jedlo.
Nátierka s brokolicou a vajíčkom – recept
Chrumkavá brokolica v kombinácii s dokonale pripravenými vajíčkami uvarenými natvrdo. Nad nátierkou sa vznáša vôňa čerstvo nasekanej pažítky a pikantný nádych cesnaku. Už sa nevieme dočkať, kedy sa prvýkrát zahryzneme do sendviča s touto lahodnou domácou nátierkou. A ako ju pripravíte vy?
Ingrediencie na nátierku s brokolicou a vajíčkom:
- 500 g brokolice,
- 3 vajcia
- 1 zväzok pažítky
- 1-2 strúčiky cesnaku,
- 3-4 lyžice majonézy,
- soľ a korenie podľa chuti.
Príprava nátierky:
- Najprv brokolicu dôkladne umyte, rozdeľte na ružičky, vložte do hrnca a uvarte al dente v mierne osolenej vode. Po scedení ju nechajte úplne vychladnúť a roztlačte vidličkou.
- Do malého hrnca nalejte vodu a keď začne vrieť, vložte do nej vajcia a podržte ich asi 8 minút. V ďalšom kroku ich preložte do studenej vody, mierne ochlaďte a pokračujte v lúpaní.
- Ošúpané vajcia uvarené natvrdo nastrúhajte na malom strúhadle a vložte do veľkej šalátovej misy. Potom na doske najemno nasekajte pažítku a cesnak a pridajte k vajíčkam.
- Nakoniec do misky pridajte roztlačenú brokolicu a majonézu, dochuťte soľou a korením a dôkladne premiešajte.
- Nátierku s brokolicou a vajíčkom vložte do chladničky približne na jednu hodinu. Vychladenú nátierku podávajte na obľúbenom chlebe. Dobrú chuť!
Brokolicová nátierka s tvarohom – expresný recept
Plná cenných živín, rýchla príprava a mimoriadne chutná nátierka na báze tvarohu a brokolice. Je vhodná nielen na raňajky, ale aj na obed alebo desiatu do školy. Jednoducho skombinujte niekoľko produktov a vytvorte nátierku, ktorá predčí konkurenciu.
Prísady na brokolicovú nátierku s tvarohom:
- 250 g tvarohu,
- 1 brokolica,
- 1 malá červená cibuľa,
- 1 strúčik cesnaku,
- 2 PL majonézy alebo prírodného jogurtu,
- 1 PL rastlinného oleja,
- soľ a korenie podľa chuti.
Príprava brokolicovej nátierky s tvarohom:
- Brokolicu umyte, nakrájajte na malé ružičky a varte v dobre osolenej vriacej vode asi 4-5 minút.
- Sceďte a nožom nakrájajte na malé kúsky.
- Očistenú cibuľu a strúčik cesnaku nakrájajte nadrobno a opečte na rozpálenom oleji do hneda.
- Tvaroh dajte do misky, roztlačte vidličkou a pridajte nakrájanú brokolicu, cesnak a cibuľu.
- Hotovú brokolicovo-tvarohovú nátierku ochuťte soľou a korením a natrite na čerstvý chlieb. Vychutnajte si!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento recept na brokolicu bol zobrazený 56 miliónkrát. Rozruch spôsobila kombinácia dvoch zložiek
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.