21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Nakladané uhorky majú osobitné miesto v srdci každého Slováka a som ochotná sa staviť o čokoľvek, že v každej domácnosti sa nachádza aspoň jedna nádoba s chutnou a zdravou nakladanou uhorkou. Niekedy však vzhľad nakladaných uhoriek môže vyvolať určité pochybnosti o ich kvalite. Hovorí vám biely povlak, že sa uhorky pokazili?
Polievka z uhoriek, niektoré dusené jedlá, šaláty, šaláty, sendviče vrátane tých so slaninou a domáce hamburgery. Bez chutných domácich uhoriek nebude mať všetko tú správnu chuť. Každý tiež vie, že neexistuje lepšie občerstvenie, keď o tretej hodine ráno zaútočí hlad. Uhorky sú naším národným pokladom a keď otvoríte pohár a uvidíte na nich biele zvyšky, môžete sa na chvíľu cítiť ako dieťa, ktoré zistí, že nedostane darček na narodeniny. Je to však správne a musíme uhorky nevyhnutne likvidovať?
Biely povlak na uhorkách. Je to nebezpečné?
Začnime základnou a veľmi dôležitou vecou, ktorú vie takmer každý, ale na pripomenutie: nakladané uhorky vznikajú procesom mliečneho kvasenia. Počas nakladania baktérie mliečneho kvasenia rozkladajú cukry v zelenine. Tým uhorky získajú kyslú chuť a tmavšiu farbu. Samozrejme, proces kvasenia môže trvať pomerne dlho a v závislosti od uhoriek môže prebiehať s rôznymi výsledkami.
Niektoré nakladané uhorky sú veľmi chrumkavé, iné menej. Niekedy je voda celá zakalená, inokedy sa usadeniny usadzujú na dne nádoby. Mnohých z nás však mätú biele zvyšky na uhorkách a nevedomí ľudia ich vyhadzujú do koša. Biele zvyšky na uhorkách sú ďalším z účinkov kvasenia a rozhodne nie sú niečím nežiaducim. Nemali by sme sa teda znepokojovať, ak si všimneme „zamrznuté“ uhorky v pohári, zakalenú vodu alebo silné šumenie, keď pohár odskrutkujeme.
Ako zistíte, či je nakladaná uhorka pokazená?
Prvou a najdôležitejšou vecou je, samozrejme, správna príprava uhoriek. Ak viete a ste si istí, že tekutina na nakladanie bola pripravená správnym a overeným spôsobom a že uhorky boli čerstvé a nemajú žiadne známky poškodenia, pravdepodobnosť, že sa uhorky pokazia, je malá. Keď však odskrutkujete nádobu a zacítite nepríjemný zápach, môžete mať dôvod na obavy. Nakladané uhorky majú zvláštny zápach, ale nemožno ho označiť za odporný alebo jednoducho škaredý a odpudzujúci. Ďalšou vecou, ktorá naznačuje, že uhorky sú pokazené, je ich podozrivá štruktúra. Ak sa vám uhorky dokonca rozpadávajú v rukách a ich konzistencia pripomína skôr uhorkový kisel, celú nádobu vyhoďte – už sa na nič nehodia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ukázala, ako skladuje uhorky, aby zostali chrumkavé. „Urobte spací vak. Vydržia až dva týždne.“
Vysaďte uhorky v tomto termíne a vašu letnú úrodu vám budú závidieť všetci susedia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.