21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Sergey Ryzhov).
Ako správne skladovať šunkovu v chladničke, aby vydržala čo najdlhšie čerstvá? Odpoveď nie je vôbec jasná a veľa ľudí to robí zle. Potom je každý prekvapený, že chutná šunka začala čudne zapáchať a stala sa klzkou. Existuje však spôsob, ako to obísť – v žiadnom prípade nedávajte šunku do chladničky hneď po nákupe.
Som si istý, že poznáte problém. Kúpite si niekoľko plátkov lahodnej ružovkastej šunky vo svojom obľúbenom mäsiarstve alebo na mäsovom pulte v supermarkete. Uložíte ho do chladničky a už sa tešíte na tie chutné šunkové sendviče, ktoré si pripravíte na raňajky. Na druhý deň otvoríte chladničku a šunka je pokrytá niečím klzkým a už nevyzerá tak lákavo ako bezprostredne po nákupe. Čo sa stalo a ako sa môžete podobnej situácii v budúcnosti vyhnúť?
Čo sa dá urobiť, aby šunka vydržala dlhšie čerstvá?
Samozrejme, hovoríme o krájanej šunke, ktorú kúpite v mäsiarstve a na stánkoch. Mnohí ľudia si myslia, že je to zdravšia a ekologickejšia voľba ako balené údeniny v plaste. Pri tých však vždy máme dátum spotreby. Keď vám pani v mäsiarstve nakrája niekoľko chutných plátkov, je možné, že vás ubezpečí, že to môže ležať až týždeň. Nie je v tom veľa klamstva – správne uskladnená šunka môže zostať čerstvá päť až dokonca sedem dní.
Ak si chcete pochutnať na chutnej a čerstvej šunke alebo sviečkovici, v žiadnom prípade ich nedávajte do chladničky hneď po nákupe. Takéto údeniny sú zvyčajne zabalené v špeciálnom papieri s klzkou vnútornou stranou alebo, čo je ešte horšie, v plastových vreckách. Ak necháte šunku v „pracovnom“ obale, je pravdepodobné, že sa rýchlejšie pokazí, bude zapáchať a bude lepkavá alebo lesklá. Aby ste tomu zabránili, položte klobásu na papier na pečenie a pevne ju zakryte. Nezabudnite však každý deň preložiť plátky na nový papier. Ak chcete ešte viac predĺžiť čerstvosť šunky, vložte ju do nádoby na potraviny a zakryte ju. Takto zostane šunka oveľa dlhšie čerstvá.
Nie vždy je to rovnaké – ako dlho skladovať rôzne typy?
Samozrejme, nemôžeme povedať, že každá šunka vydrží v chladničke až päť dní. Varené a parené údeniny, ako napríklad varená šunka alebo kuracia šunka, vydržia čerstvejšie, no tie je najlepšie skladovať tri dni správnym spôsobom. Údené, solené a údené mäso, ako sú šunky, údené panenky, sviečková alebo gamon, možno skladovať päť až sedem dní. Suché údené mäso, ako je saláma, chorizo alebo suchá krakovská saláma, sa však môže uložiť do sklenenej nádoby a skladovať až 10 dní, samozrejme, s prihliadnutím na ich arómu. Podobne môžete skladovať kabanos a poľovnícku klobásu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mäso skladujte v chladničke iba týmto spôsobom. Inak sa rýchlo pokazí
Šialene šťavnatá bravčové pečené. Aromatický marinovací kúpeľ zaručuje majstrovský výsledok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.