Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida). Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida).

Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby sme vstávali za svitania a ponáhľali sa do pekárne po čerstvé pečivo, rozhodnime sa pripraviť si jednoduché žemle doma. Stačí vám len pár ingrediencií, trochu trpezlivosti pri ich kysnutí a môžete si vychutnávať domáce pečivo.

Ako upiecť žemle doma?
Foto: shutterstock/tilialucida

Chrumkavé raňajkové žemle – potrebné produkty

Malá, okrúhla a neuveriteľne nadýchaná žemľa, ktorej vrchná časť je zdobená niekoľkými zárezmi pripomínajúcimi kríž alebo hviezdu. Kaiserova žemľa je pečivo, ktoré si získalo popularitu ešte v rakúsko-uhorskej Haliči. V doslovnom preklade kaiser zemel jednoducho znamená cárska buchta.

Zaujímavé je, že názov vôbec nepochádza z titulu cisára Františka Jozefa, keďže sa jedla už približne o 100 rokov skôr. Dnes ju nájdete v každom obchode a môžete si ju upiecť aj vo vlastnej kuchyni.

Prísady na žemle:

  • 500 g pšeničnej múky typu 500
  • 7 g instantného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľké vajce.
Príprava cesta na žemle je veľmi jednoduchá.
Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN

Kaiserove žemle ako z pekárne – recept krok po kroku

  1. Do čistej misy nasypte pšeničnú múku, droždie, cukor a soľ a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte vajce, olej a vodu.
  2. Mokré prísady pridajte k suchým a krátko premiešajte a potom sa pustite do miesenia ručne, mixérom alebo v špeciálnom stroji na chlieb.
  3. Cesto by malo vytvoriť kompaktnú, hladkú a lesklú guľu. Keď sa to podarí, prikryte ho utierkou a nechajte na suchom a teplom mieste kysnúť približne 2 hodiny.
  4. Po uplynutí tohto času cesto odležte tak, že prstami udierate do vrchnej vrstvy. Potom ho vyklopte na múkou posypanú dosku.
  5. Cesto krátko premieste, potom z neho vytvorte valček a nakrájajte ho na 10 až 12 kúskov. Z každého kúska vytvorte malú guľôčku.
  6. Keď sú všetky žemle vytvarované, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte čistou utierkou a nechajte opäť kysnúť 30 – 35 minút.
  7. Do vykysnutých žemlí urobte nožom 5 zárezov. Výsledkom by mali byť prekrížené čiary.
  8. Vložte žemle do rúry vyhriatej na 220 °C (horný a dolný ohrev) a pečte 15 – 20 minút. Žemle podávajte mierne vychladnuté s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!

Môžu sa žemle zmraziť alebo skladovať v chladničke?

Pečivo má najlepšiu chuť, ak sa skladuje pri izbovej teplote, t. j. pri teplote 18 až 22 stupňov Celzia. Uloženie pečiva, najmä toho, ktoré je vyrobené z pšeničnej múky a droždia, do chladničky spôsobí, že pečivo bude tvrdé, kompaktné a nebude chutné. Jedinou výnimkou je špeciálny toastový chlieb, nakrájaný na plátky a zabalený v uzavretých plastových vreckách. Iba tento druh chleba môže bez problémov prežiť pobyt v chladničke, ak ho umiestnite na hornú policu.

Skúsené gazdinky odporúčajú prebytočné upečené pečivo zamraziť. Stačí, ak tie čerstvé vložíte do špeciálneho fóliového vrecka určeného na mrazené potraviny, pevne ho uzavriete a vložíte do zásuvky mrazničky. Potom ich môžete skladovať niekoľko mesiacov. Je dôležité, aby ste tento krok urobili v ten istý deň, ako boli upečené.

Zamraziť sa môže len čerstvo upečené pečivo.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tipy,

Bundu perte len týmto spôsobom. V opačnom prípade sa rýchlo znehodnotí

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Pérové bundy sú jedným z najobľúbenejších vrchných odevov. Osvieženie a pranie tohto typu odevu však môže byť problematické.…

Kam vyhodiť rozbitý dáždnik? Správny kontajner máte priamo pod nosom. Problematické sú 3 veci

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hakkiceylan). Kam vyhodiť starý dáždnik? Takýto odpad je problematický, pretože pozostáva z niekoľkých rôznych materiálov. Našťastie poznáme odpoveď, takže…

Na to, aby vaša rúra žiarila čistotou, stačí kombinácia dvoch produktov. Tieto spôsoby mi povedala moja mama

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Pri príprave pokrmov v rúre musí každý počítať s tým, že je potrebné vyčistiť vnútro zariadenia, aby…

Znížite si hladinu cukru a zrýchlite metabolizmus. Stačí jedna čajová lyžička do kávy

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/worradirek). Mnoho ľudí si nevie predstaviť ráno bez kávy, ktorá vás v okamihu postaví na nohy. O jej pozitívnych…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Auto Trendy

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Objasnené: Ako bude fungovať nové chladiace zariadenie pre jazdcov F1

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Exkluzívny pohľad na fungovanie nového chladiaceho zariadenia, ktoré FIA schválila na rok 2025. Prototyp FIA pre nové chladiace zariadenie formuly 1 využíva chladenú vodu, ktorá…

Hybridné superauto na každodenné používanie? Arthurov McLaren má 700 koní, ale kosti vám nezlomí

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Po meste v elektrickom režime a za mestom na kľukatej ceste naštartujem revúci motor V6 Turbo. McLaren Arthur je hybridný superautomobil, s ktorým sa dá…

Bugatti sa nezastaví na 490 km/h. Výrobca chce prekonať hranicu 500 km/h

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Bugatti Chiron Chiron Super Sport 300+ prekonal rekord najrýchlejšieho sériovo vyrábaného auta na svete, ale výrobca sa pri tom nechce zastaviť. Spoločnosť naznačuje, že ďalším…

Objavte slobodu bez káblov: Displej pre motorku, ktorý vám spríjemní každú jazdu!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Displej EVKEY prináša technológie Android Auto a Apple CarPlay na vašu motorku jednoduchým a praktickým spôsobom. Je tiež vodotesný a prachotesný.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov