Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida). Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida).

Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby sme vstávali za svitania a ponáhľali sa do pekárne po čerstvé pečivo, rozhodnime sa pripraviť si jednoduché žemle doma. Stačí vám len pár ingrediencií, trochu trpezlivosti pri ich kysnutí a môžete si vychutnávať domáce pečivo.

Ako upiecť žemle doma?
Foto: shutterstock/tilialucida

Chrumkavé raňajkové žemle – potrebné produkty

Malá, okrúhla a neuveriteľne nadýchaná žemľa, ktorej vrchná časť je zdobená niekoľkými zárezmi pripomínajúcimi kríž alebo hviezdu. Kaiserova žemľa je pečivo, ktoré si získalo popularitu ešte v rakúsko-uhorskej Haliči. V doslovnom preklade kaiser zemel jednoducho znamená cárska buchta.

Zaujímavé je, že názov vôbec nepochádza z titulu cisára Františka Jozefa, keďže sa jedla už približne o 100 rokov skôr. Dnes ju nájdete v každom obchode a môžete si ju upiecť aj vo vlastnej kuchyni.

Prísady na žemle:

  • 500 g pšeničnej múky typu 500
  • 7 g instantného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľké vajce.
Príprava cesta na žemle je veľmi jednoduchá.
Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN

Kaiserove žemle ako z pekárne – recept krok po kroku

  1. Do čistej misy nasypte pšeničnú múku, droždie, cukor a soľ a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte vajce, olej a vodu.
  2. Mokré prísady pridajte k suchým a krátko premiešajte a potom sa pustite do miesenia ručne, mixérom alebo v špeciálnom stroji na chlieb.
  3. Cesto by malo vytvoriť kompaktnú, hladkú a lesklú guľu. Keď sa to podarí, prikryte ho utierkou a nechajte na suchom a teplom mieste kysnúť približne 2 hodiny.
  4. Po uplynutí tohto času cesto odležte tak, že prstami udierate do vrchnej vrstvy. Potom ho vyklopte na múkou posypanú dosku.
  5. Cesto krátko premieste, potom z neho vytvorte valček a nakrájajte ho na 10 až 12 kúskov. Z každého kúska vytvorte malú guľôčku.
  6. Keď sú všetky žemle vytvarované, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte čistou utierkou a nechajte opäť kysnúť 30 – 35 minút.
  7. Do vykysnutých žemlí urobte nožom 5 zárezov. Výsledkom by mali byť prekrížené čiary.
  8. Vložte žemle do rúry vyhriatej na 220 °C (horný a dolný ohrev) a pečte 15 – 20 minút. Žemle podávajte mierne vychladnuté s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!

Môžu sa žemle zmraziť alebo skladovať v chladničke?

Pečivo má najlepšiu chuť, ak sa skladuje pri izbovej teplote, t. j. pri teplote 18 až 22 stupňov Celzia. Uloženie pečiva, najmä toho, ktoré je vyrobené z pšeničnej múky a droždia, do chladničky spôsobí, že pečivo bude tvrdé, kompaktné a nebude chutné. Jedinou výnimkou je špeciálny toastový chlieb, nakrájaný na plátky a zabalený v uzavretých plastových vreckách. Iba tento druh chleba môže bez problémov prežiť pobyt v chladničke, ak ho umiestnite na hornú policu.

Skúsené gazdinky odporúčajú prebytočné upečené pečivo zamraziť. Stačí, ak tie čerstvé vložíte do špeciálneho fóliového vrecka určeného na mrazené potraviny, pevne ho uzavriete a vložíte do zásuvky mrazničky. Potom ich môžete skladovať niekoľko mesiacov. Je dôležité, aby ste tento krok urobili v ten istý deň, ako boli upečené.

Zamraziť sa môže len čerstvo upečené pečivo.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dajte do záhrady starý hrniec. Susedia budú krútiť hlavami, že im to nenapadlo

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Aj tie najlepšie sa časom zhoršujú a často horia. Kam vyhodiť staré hrnce? Na skládku určite nie.…

Praskanie paradajok je vážny problém. Záhradníci navrhujú, ako sa s tým vysporiadať

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Raksan36studio). Pestovanie paradajok nám umožňuje vychutnať si vlastné, veľmi chutné plodiny. Niekedy však aj napriek náležitej starostlivosti paradajky na…

Naneste na päty a rozlúčte sa s nevzhľadnými, bolestivými prasklinami. Stojí to menej ako 1 EUR

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kateryna Artsybasheva). Suché a popraskané päty bývajú zdrojom nepohodlia – vyzerajú nevzhľadne a spôsobujú bolesť. V lete, keď oveľa…

Všimli ste si to na nohavičkách? Namiesto toho, aby ste ich odložili do zásuvky, vyhoďte ich rovno do koša

08.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Pixel-Shot). Koľko rokov nosíte tie isté nohavičky? Nemusíte to hovoriť nahlas. Keď stále vyzerajú v poriadku, je ťažké vyhodiť…

Zabalte si nohy do alobalu. Stačí 30 minút relaxácie. Zažehnáte nepríjemný problém

8.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Alobal je nenápadný výrobok, ktorý sa zvyčajne nachádza v kuchyni a po ktorom siahame najmä pri varení…

Auto Trendy

Čierna skrinka v aute povinná od 7. júla. Ako funguje a čo zaznamenáva?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Od 7. júla musí byť každé nové osobné a dodávkové vozidlo s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony, ktoré sa predáva v krajinách EÚ, vybavené záznamníkom…

Tieto uvoľnené SUV robia na trhu čoraz väčšie prekvapenie. Čísla neklamú

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Luxusné a zároveň uvoľnené vozidlá SUV značky Volvo sú naďalej hnacím motorom predaja švédskej značky. Výrobca z Göteborgu môže oslavovať nárasty nielen v Európe. Čísla…

Tesla a motor V8? Neuveríte, keď to budete počuť

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla s motorom V8? Nie celkom, ale znie to rovnako. To všetko vďaka šikovnému redizajnu, ktorý sa práve dostáva na web.

Caravaning. Pre koho aký karavan? Praktický sprievodca

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Obdobie pandémie 2020/2021 mnohých z nás upozornilo na to, že dovolenku možno stráviť aj v karavanoch. Vo svete je táto forma cestovania a trávenia voľného…

Potrebujú dieselové vozidlá častejšie meniť olej?

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Medzi benzínovými a naftovými motormi je niekoľko rozdielov. Potrebujú však naftové vozidlá častejšie výmenu oleja, pokiaľ ide o údržbu?

Bude takto vyzerať ďalší GR od Toyoty? To by nám nevadilo

8.7.2024 Redakcia Auto trendy - Ďalší GR od Toyoty? Prečo nie! Pred časom sa na internete objavila fáma, že Gazoo Racing usilovne pracuje na športovejšej verzii crossoveru Toyota Crown. Takéto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov