Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida). Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida).

Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby sme vstávali za svitania a ponáhľali sa do pekárne po čerstvé pečivo, rozhodnime sa pripraviť si jednoduché žemle doma. Stačí vám len pár ingrediencií, trochu trpezlivosti pri ich kysnutí a môžete si vychutnávať domáce pečivo.

Ako upiecť žemle doma?
Foto: shutterstock/tilialucida

Chrumkavé raňajkové žemle – potrebné produkty

Malá, okrúhla a neuveriteľne nadýchaná žemľa, ktorej vrchná časť je zdobená niekoľkými zárezmi pripomínajúcimi kríž alebo hviezdu. Kaiserova žemľa je pečivo, ktoré si získalo popularitu ešte v rakúsko-uhorskej Haliči. V doslovnom preklade kaiser zemel jednoducho znamená cárska buchta.

Zaujímavé je, že názov vôbec nepochádza z titulu cisára Františka Jozefa, keďže sa jedla už približne o 100 rokov skôr. Dnes ju nájdete v každom obchode a môžete si ju upiecť aj vo vlastnej kuchyni.

Prísady na žemle:

  • 500 g pšeničnej múky typu 500
  • 7 g instantného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľké vajce.
Príprava cesta na žemle je veľmi jednoduchá.
Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN

Kaiserove žemle ako z pekárne – recept krok po kroku

  1. Do čistej misy nasypte pšeničnú múku, droždie, cukor a soľ a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte vajce, olej a vodu.
  2. Mokré prísady pridajte k suchým a krátko premiešajte a potom sa pustite do miesenia ručne, mixérom alebo v špeciálnom stroji na chlieb.
  3. Cesto by malo vytvoriť kompaktnú, hladkú a lesklú guľu. Keď sa to podarí, prikryte ho utierkou a nechajte na suchom a teplom mieste kysnúť približne 2 hodiny.
  4. Po uplynutí tohto času cesto odležte tak, že prstami udierate do vrchnej vrstvy. Potom ho vyklopte na múkou posypanú dosku.
  5. Cesto krátko premieste, potom z neho vytvorte valček a nakrájajte ho na 10 až 12 kúskov. Z každého kúska vytvorte malú guľôčku.
  6. Keď sú všetky žemle vytvarované, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte čistou utierkou a nechajte opäť kysnúť 30 – 35 minút.
  7. Do vykysnutých žemlí urobte nožom 5 zárezov. Výsledkom by mali byť prekrížené čiary.
  8. Vložte žemle do rúry vyhriatej na 220 °C (horný a dolný ohrev) a pečte 15 – 20 minút. Žemle podávajte mierne vychladnuté s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!

Môžu sa žemle zmraziť alebo skladovať v chladničke?

Pečivo má najlepšiu chuť, ak sa skladuje pri izbovej teplote, t. j. pri teplote 18 až 22 stupňov Celzia. Uloženie pečiva, najmä toho, ktoré je vyrobené z pšeničnej múky a droždia, do chladničky spôsobí, že pečivo bude tvrdé, kompaktné a nebude chutné. Jedinou výnimkou je špeciálny toastový chlieb, nakrájaný na plátky a zabalený v uzavretých plastových vreckách. Iba tento druh chleba môže bez problémov prežiť pobyt v chladničke, ak ho umiestnite na hornú policu.

Skúsené gazdinky odporúčajú prebytočné upečené pečivo zamraziť. Stačí, ak tie čerstvé vložíte do špeciálneho fóliového vrecka určeného na mrazené potraviny, pevne ho uzavriete a vložíte do zásuvky mrazničky. Potom ich môžete skladovať niekoľko mesiacov. Je dôležité, aby ste tento krok urobili v ten istý deň, ako boli upečené.

Zamraziť sa môže len čerstvo upečené pečivo.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento trend ovládol TikTok. Naozaj vyhladzuje vrásky?

15.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yaroslav Astakhov). Suché kefovanie tela je už dlho veľmi populárne, pokiaľ ide o trendy v starostlivosti o pleť. V…

Tento výrobok je užitočný nielen v kuchyni. Vaše nohy budú hladké a jemné

14.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eza_Nanda). Po chladných mesiacoch naše nohy často potrebujú intenzívnu regeneráciu. Namiesto utrácania peňazí za špecializované produkty sa o ne…

Ako čistiť nábytok, aby sa na ňom neusadzoval prach? Použite dva domáce prípravky

14.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Hananeko_Studio). Boj s prachom v našich domácnostiach je väčšinou nekonečná úloha. Prach sa vždy vráti, ale môžeme ho prinútiť,…

Tento zabudnutý olej je pre seniorov „tekutým zlatom“. Pôsobí ako doplnok výživy

14.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/jreika). Jeho jedinečné vlastnosti podporujú obehový systém, kĺby a imunitu, čím reagujú na kľúčové potreby organizmu v dospelosti. Fľaša,…

Táto káva je najzdravšia. Najmä, ak máte citlivý žalúdok

14.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SynthEx). Pomerne veľa ľudí má dosť citlivý žalúdok, v dôsledku čoho pociťujú po vypití kávy mnohé nepríjemné ťažkosti. Našťastie…

Auto Trendy

Chcete lacné čínske autá? EU má iný plán – regulácia namiesto voľného trhu!

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Navonok to vyzerá, že Európska únia bojuje za blaho spotrebiteľov a ochranu životného prostredia. Realita je však často oveľa komplikovanejšia. Najnovšie sa Brusel pokúša obmedziť…

Európska únia chce zakázať karbónové vlákna: Budú superšporty minulosťou?

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Európska únia pripravuje zákaz karbónových vlákien, ktoré sú dnes synonymom ľahkosti, pevnosti a moderného automobilového dizajnu. Toto rozhodnutie by mohlo zasiahnuť luxusné športové autá vrátane…

Kúpili ste si auto, alebo pascu na kolesách? Konšpiračná teória o elektromobiloch

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sedíte v aute, ktoré ste si kúpili za desiatky tisíc eur. Zrazu – nič. Motor nenaskočí, auto nereaguje. Niekto tisíce kilometrov ďaleko…

Prepúšťanie zamestnancov a neistá budúcnosť ikonickej značky

15.4.2025 Redakcia Auto trendy - Britská automobilka Lotus, svetovo známa svojimi športovými autami, ohlásila masívne prepúšťanie vo svojom výrobnom závode v Hetheli. Dôvodom sú turbulentné trhové podmienky, vysoké clá a…

Španielska Cupra a nemecké Porsche spoja sily: revolučný krok v automobilovom svete!

14.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cupra, dynamická automobilka zo Španielska, stojí pred zásadnou zmenou. Jej budúca generácia modelu Terramar preberie technológiu z dielne Porsche a Audi. Čo to znamená pre…

Najroztomilejší motor na svete: Miniatúrny 32cc štvorvalec s turbo kitom je tu!

14.4.2025 Redakcia Auto trendy - Malý, hlučný, ale absolútne fascinujúci. Enjomor GS-L4, drobný 32cc štvorvalec s dvojitým rozvodom a turbodúchadlom, si získava srdcia nadšencov motorizmu. Vyzerá úžasne, znie skvele a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov