22.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/iva).
Ako oddeliť žĺtok od bielka? Táto zdanlivo jednoduchá úloha nie je taká jednoduchá. Tu je niekoľko kuchynských trikov, ktoré vám pomôžu ušetriť nielen čas, ale aj nervy. Všetko, čo potrebujete, nájdete v kuchyni.
Vajcia sú jednou zo zložiek mnohých jedál, nielen dezertov. V receptoch sa často vyžaduje oddelenie žĺtka od bielka. Ak ste sa o to aspoň raz pokúsili, viete, že to nie je ľahká úloha. Rozbiť vajce bez toho, aby ste poškodili žĺtok, môže byť naozajstné utrpenie. Našťastie prichádzajú na pomoc spoľahlivé kuchynské triky. Ako oddeliť žĺtok od bielka pomocou lievika, prstami a ako zachrániť kuchynskú katastrofu?
Ako oddelíte žĺtok od bielka? Prstami, škrupinou alebo fľašou. Tento trik je spoľahlivý
Rozbiť vajce tak, aby žĺtok zostal neporušený, môže byť rovnako ťažké ako opatrne ho oddeliť od bielka. Žĺtok je obklopený blanou, ktorá, ak sa čo i len trochu poruší, napríklad škrupinou, spôsobí, že sa vyleje na panvicu alebo do misky. Najjednoduchším riešením je potom vajcia usmažiť. Ako oddeliť žĺtok od bielka bez rizika kuchynskej katastrofy?
Ak je v bielku čo i len náznak žĺtka, nedá sa vyšľahať do tuhej peny. Nalievanie cez škrupinu je najobľúbenejší spôsob, ale je aj riskantný. Na druhej strane, pri nalievaní vajíčka cez prsty si zašpiníte ruky. Ďalším obľúbeným trikom je „nasávanie“ žĺtka pomocou hrdla fľaše. Tá však nie je vždy po ruke. Existuje lepšia metóda? Áno, a nepotrebujete na to žiadne špeciálne príslušenstvo. Stačí vám len vaša ruka. Ako prstami oddelíte žĺtok od bielka? Na pomoc prichádza trik z TikToku.
Stačí, ak si prsty potriete olúpaným strúčikom cesnaku a chytíte nimi žĺtok. Táto metóda ho vytiahne z bielka bez toho, aby ho poškodila. Nezabudnite byť opatrní. Buďte opatrní aj pri starších vajciach.
Ako oddeliť žĺtok od bielka pomocou lievika? Spoľahlivý trik na oddelenie vajec
Toto však nie je jediný spôsob, ako oddeliť žĺtky od bielkov. Budete potrebovať len lievik, najlepšie s úzkym hrdlom. Ako oddeliť žĺtok od bielka pomocou lievika? Umiestnite ho nad pohár alebo šálku a jemne do neho rozbite celé vajce. Bielok bude stekať dolu hrdlom a žĺtok zostane na vrchu. Podobným spôsobom bude fungovať aj cediaca lyžica. Pomocou nej môžete tiež vybrať žĺtok, ktorý nechtiac spadol do misky s bielkom, za predpokladu, že sa nevylial a nepremiešal.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prvý alebo druhý? Na farbe záleží. Nie každý vie, ktorý žĺtok je najzdravší
Môžu sa vajíčka zmraziť? Jedna chyba môže viesť k otrave
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.