23.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik.com/@ azerbaijan_stockers).
Považujete varenie zemiakov za jednu z najjednoduchších kulinárskych úloh? Možno vás prekvapí, že aj taká samozrejmá úloha skrýva niekoľko nástrah, a to hneď v počiatočnej fáze. Nejeden kuchár urobí chybu ešte pred zapnutím sporáka. Mám dať zemiaky do studenej alebo horúcej vody? Malý detail spôsobí veľký rozdiel.
Nie všetky druhy zemiakov
Existuje mnoho odrôd zemiakov, ktoré sa líšia svojím kulinárskym využitím. Ak chcete zemiaky uvariť a až potom z nich vykúzliť mäkké knedle alebo halušky, je lepšie zvoliť si múčnaté zemiaky. Plánujete ich premeniť na efektný a chutný šalát? V tomto prípade sa lepšie uplatnia tvrdé exempláre s nízkym obsahom škrobu.
Skôr než však prejdeme k zložitejším úlohám, musíme vedieť, ako zemiaky variť, aby si zachovali všetky svoje vlastnosti.
Vložiť zemiaky do studenej alebo horúcej vody?
Tomuto kroku venuje pozornosť len málo ľudí. Mnohí z nás sú zvyknutí zemiaky po ošúpaní opláchnuť, aby sa zbavili všetkých nečistôt, a reflexívne naliať do hrnca studenú vodu. Ukazuje sa, že je to dosť mylná predstava, pokiaľ ide o správne varenie zemiakov.
Zelenina by mala byť vo vriacej vode – rovnako ako to robíme s cestovinami alebo ryžou. Aký je na to dôvod? Zemiaky vložené do vriacej vody sa varia kratší čas, takže pri práci na požadovanom jedle ušetríme veľa času. Dôležitejšie je, že si takto zachovajú viac živín, ktoré pozostávajú z vitamínov skupiny B (hovoríme najmä o B1 a B6), draslíka, fosforu, ako aj vitamínov: A, C a K. To treba mať na pamäti, aj keď sa zemiaky zvyčajne neuvádzajú v módnych zoznamoch, ktoré obsahujú superpotraviny.
Čo pridať do varených zemiakov, aby boli ešte chutnejšie?
Varenie zemiakov v osolenej vriacej vode je v kuchyni štandardom. Treba si však uvedomiť, že jednoduché prísady vhodené do hrnca zlepšia chuť zemiakov. Do vody nalejte približne pol šálky citrónovej šťavy. Znie to prekvapivo?
Vďaka tejto zložke sa varené zemiaky nerozpadajú. Zároveň neztmavnú a zachovajú si svoju chutnú farbu. Citrónová šťava pridaná do zemiakov im navyše dodá zaujímavejšiu, mierne exotickú chuť. To oceníte, keď ich budete podávať k hlavnému jedlu na večeru alebo z nich urobíte šalát.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dajte ho do zemiakov a tie nebudú klíčiť celú zimu. Túto metódu mi prezradila moja babička
Belgické hranolky sa líšia od tradičných. Zistite, prečo ich gurmáni tak milujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.