23.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Schweitzer).
Cibuľový sirup je domáci liek na prechladnutie, ale nechutí veľmi dobre. Jeho chutnú obdobu poznáme z francúzskej kuchyne. Objavte recept na polievku, ktorú môžete jesť, keď vás postihne choroba. Zahreje vás a pomôže vám bojovať s infekciou.
Cibuľa sa spája s ťažko stráviteľnými jedlami. Jej vôňa mnohých z nás odpudzuje. Skôr než sa však vzdáte konzumácie cibule, pripravte si polievku, v ktorej má táto zelenina jemnú, mierne sladkú a aromatickú chuť, vhodnú aj pre deti. Cibuľová polievka zahrieva, posilňuje a stimuluje. Vyskúšajte ju namiesto cibuľového sirupu. Nebudete ľutovať.
Polievky pri prechladnutí – vývar a cibuľová polievka
Pri príprave cibuľovej polievky si musíme pripraviť jej základ, t. j. vývar. Hlavnou ingredienciou je, samozrejme, správne pripravená cibuľa, ktorá je prednosťou tohto pokrmu.
Samotný vývar nemá protivírusový účinok, ale určite pomáha pri regenerácii. Navyše sa jeho konzumáciou zbavujeme pretrvávajúcich prieduškových a pľúcnych sekrétov a zlepšujeme funkciu nosových slizníc. Okrem toho je parný vývar účinným inhalačným prostriedkom, čo potvrdili aj štúdie.
Cibuľa na posilnenie imunity
Účinok proti prechladnutiu sa zosilní, keď sa do vývaru pridá cibuľa. Táto zelenina obsahuje zlúčeniny síry, ktoré majú protizápalový účinok. Okrem toho znižujú ukladanie cholesterolu v cievach, a preto sú zodpovedné za zlepšenie krvného obehu, ako aj za prevenciu hypertenzie a štítnej žľazy.
Cibuľa je tiež cenným probiotikom. Vo svojom zložení má fruktány a cukry. Ich dodaním dobrým črevným baktériám sa do tela dostáva viac neoceniteľných probiotík, ktoré podporujú imunitný systém. Okrem toho táto zelenina obsahuje určité množstvo kyseliny listovej, vápnika a vlákniny.
Recept na cibuľovú polievku
Cibuľová polievka je oveľa chutnejšia ako sirup z tejto zeleniny. Nie je taká silná, ale konzumovaná vo veľkých množstvách zmierňuje príznaky infekcie vrátane kašľa. Ako ju pripraviť?
Cibuľu podusíte na oleji alebo masle spolu so štipkou kurkumy. Potom ju zalejte vývarom a varte 20 minút, potom ju okoreňte a rozmixujte.
Do cibuľovej polievky je dobré pridať cesnak, ktorý pôsobí proti nachladnutiu a dopĺňa chuť cibule. Francúzi pridávajú aj trochu syra a samotnú polievku jedia s bagetou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálne pre imunitu. Pôsobí ako liek počas obdobia nachladnutia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.