23.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Vývar je polievka, ktorú netreba predstavovať. Hrejivý, aromatický vývar z mäsa a zeleniny je skvelým nápadom na večeru. V zime sa ho oplatí obohatiť o dve ďalšie prísady. Prehĺbia jeho chuť a dodajú množstvo vitamínov. To prospeje vašim chuťovým pohárikom aj vášmu zdraviu.
V zime sa snažíme, aby naše jedlá boli nielen chutné, ale aj zdraviu prospešné. V tomto mrazivom období dbáme o svoju imunitu – nikto predsa nie je rád prechladnutý alebo chorý. Preto sa oplatí dbať na to, aby bol denný jedálny lístok bohatý na vitamíny a živiny.
Zimný vývar je kombináciou výnimočnej chuti a vitamínov. Skutočný elixír zdravia
Zimný vývar je dokonalou kombináciou aromatického vývaru a zdraviu prospešných prísad. Okrem štandardných korenín a byliniek je vhodné pridať okrem iného zázvor a klinčeky. Zázvor je známy svojimi antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami, zatiaľ čo klinčeky sú cenným zdrojom antioxidantov, kyseliny listovej a vitamínov: B6, E a K. Posilňujú imunitu a neutralizujú zápaly. Obe zložky obohacujú vývar nielen o vitamíny, ale aj o jedinečnú vôňu.
Zloženie:
- 1 porcia kuracieho vývaru,
- 2 mrkvy,
- 1 koreň petržlenu,
- polovica malého zeleru,
- kúsok póru,
- 1 cibuľa,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 bobkové listy,
- hrsť klinčekov,
- malý kúsok zázvoru,
- niekoľko vetvičiek petržlenu,
- niekoľko zrniek nového korenia,
- štipka soli,
- približne. 2 l vody.
Aromatický vývar na zimu. Spôsob prípravy
Prípravu začnite umytím mäsa. Ak nechcete, aby bol vývar príliš mastný, odstráňte kožu. Kuracie mäso vložte do hrnca a zalejte ho studenou vodou. Zahrievajte ju na miernom ohni, kým voda nezačne „žblnkať“. Ak sa na povrchu vriaceho vývaru objavia usadeniny, vylovte ich pomocou sitka.
Potom do hrnca vložte očistenú a nakrájanú zeleninu: mrkvu, petržlen a zeler, ako aj pór a zázvor. Pridajte vetvičky petržlenu, cesnak a ošúpanú a na ohni opečenú cibuľu. V poslednom kroku ochuťte vývar bobkovým listom, klinčekmi a novým korením.
Polievku varte tri hodiny na miernom ohni s odklopenou pokrievkou. Ku koncu varenia pridajte štipku soli. Keď je vývar hotový, vyberte mäso a zeleninu. Toto chutné a hrejivé jedlo podávajte s uvarenými cestovinami alebo rezancami.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kuracia polievka, ktorá prekoná vývar. Mlieko a kukurica sú do nej nevyhnutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.