24.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jfanchin).
Premýšľate, ktorý chlebník by bol najlepšou voľbou – kovový, drevený alebo plastový? Pri množstve dostupných výrobkov nie je rozhodnutie také jednoduché.
Chlebník je kuchynský výrobok, ktorý sa používa už mnoho rokov. Na trhu je k dispozícii mnoho modelov. Pred rokmi boli najobľúbenejšou možnosťou drevené chlebníky, ale tento trend sa teraz trochu zmenil a populárne sú aj plastové a kovové modely.
Ktorý chlebník je najzdravší – drevený alebo kovový? Radšej venujte pozornosť tomuto
Pri výbere ideálneho chlebníka do kuchyne sa oplatí zohľadniť nielen vizuálnu stránku, ale aj funkčnosť. Materiál, z ktorého je nádoba vyrobená, sa premieta do účinnosti chlebníka pri skladovaní a uchovávaní čerstvého chleba. Tu sú výhody a nevýhody chlebníkov vyrobených z dreva, plastu alebo kovu:
- Drevo je prírodný materiál, ktorý dobre izoluje, takže pomáha udržať chlieb dlhšie čerstvý. Drevené modely na chlieb môžu byť atraktívne a dodajú vašej kuchyni štýl. Sú však drahšie ako iné modely a ťažšie sa čistia.
- Plastové chlebníky sú najlacnejšou možnosťou. Sú tiež ľahké a ľahko sa čistia. Plastové chlebníky nezabraňujú rastu plesní tak dobre ako iné materiály.
- Kov je odolný materiál, ktorý sa ľahko čistí. Je tiež dobrým izolantom, takže môže pomôcť udržať chlieb dlhšie čerstvý. Kovové chlebníky môžu byť drahšie ako iné typy nádob a môžu byť aj ťažšie a ťažšie sa prenášať.
Skladovanie chleba v chladničke. Dodržiavajte tieto tipy, aby váš chlieb zostal dlhšie čerstvý a chutný
Chladenie chleba môže pomôcť predĺžiť jeho životnosť pred plesňami, ale nie je to spoľahlivá metóda. Chlieb v chladničke nakoniec sčernie, ale bude to trvať dlhšie, ako keď ho necháte na pulte. Ak chlieb skladujete v chladničke, je dôležité ho pevne zabaliť do plastovej alebo hliníkovej fólie, aby ste zabránili jeho vysychaniu. Tu je niekoľko tipov, ako skladovať chlieb, aby zostal čerstvý:
- Chlieb skladujte na chladnom a suchom mieste. Ideálna teplota na skladovanie chleba je 16 až 20 stupňov.
- Chlieb neskladujte na priamom slnečnom svetle alebo v blízkosti zdrojov tepla. Tieto podmienky môžu spôsobiť, že chlieb rýchlejšie vyschne a zatuchne.
- Chlieb pevne zabaľte do plastovej alebo hliníkovej fólie. Zabránite tak úniku vlhkosti a vysušeniu.
- Ak sa chlieb nechystáte zjesť v priebehu niekoľkých dní, môžete ho zamraziť. Ak chcete chlieb zmraziť, pevne ho zabaľte do plastovej alebo hliníkovej fólie a potom ho vložte do vrecka na mrazenie. Zmrazený chlieb vydrží až 3 mesiace.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uzamknite dve kocky tohto produktu v chlebníku a navždy sa rozlúčte so suchým, zatuchnutým chlebom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.