Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Okorente nimi poctivú paradajkovú polievku. Vaše srdce vám za to bude nesmierne vďačné

24.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova). Na Slovensko sa paradajky dostali pravdepodobne v 17. storočí. Prvá zmienka o nich pochádza z roku 1652, keď ich v Bratislave spomína botanik...

24.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova).

Na Slovensko sa paradajky dostali pravdepodobne v 17. storočí. Prvá zmienka o nich pochádza z roku 1652, keď ich v Bratislave spomína botanik Adam Lonitzer. V tom čase sa však paradajky ešte pestovali len ako okrasné rastliny. K masovej konzumácii paradajok na Slovensku došlo až v 19. storočí. Vtedy sa začali pestovať v skleníkoch a ich cena začala klesať. Paradajky sa rýchlo stali obľúbenou súčasťou slovenskej kuchyne a dnes sú jednou z najdôležitejších plodín na Slovensku.

Sušené paradajky sú výbornou desiatou, ale aj skvelým doplnkom do jedál.
Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova

Táto šťavnatá zelenina má mnoho obdivovateľov, preto ju jeme surovú, ale aj obľúbená polievka alebo aromatická omáčka na cestoviny sa bez nej nezaobíde. Mnohí z nás siahajú aj po sušených paradajkách, ktoré obohacujú naše jedlá a dodávajú im neobyčajnú arómu. Stojí za to vidieť, že chuť je len jednou z vecí, ktoré ponúkajú. Čo všetko sa nachádza v sušených paradajkách? Poďme sa na to pozrieť.

Sušené paradajky: čo o nich vieme?

Sušenie paradajok je spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Predpokladá sa, že práve Taliani prišli s nápadom sušiť šťavnaté paradajky na slnku, aby sa neskôr mohli použiť, keď sú najviac potrebné, t. j. keď sa zmenšujú zásoby čerstvej zeleniny. Hoci sa postup ich prípravy v priebehu rokov zmenil, sú stále obľúbené v mnohých krajinách, čoraz viac aj na Slovensku. Na čo sa dajú použiť? Obohatia chuť mnohých jedál alebo vdýchnu nový život tým, ktoré sú v našej kulinárskej kultúre dobre známe.

Čo sa nachádza v sušených paradajkách?

Podľa mnohých ľudí spracovaná zelenina alebo ovocie menia svoje zdravotné vlastnosti a nie sú také zdravé ako ich čerstvé náprotivky. V mnohých prípadoch ide samozrejme o mýtus a sušené paradajky to len potvrdzujú. Ukazuje sa, že v tejto forme sú bohaté na lykopén, silný antioxidant, ktorý znižuje zápaly a riziko civilizačných ochorení. O lykopén by sa mali zaujímať aj tí, ktorí majú kardiovaskulárne problémy, najmä vysoký krvný tlak a aterosklerózu, pretože lykopén dokáže normalizovať preťaženú činnosť srdca. Jedna vec, ktorú treba vedieť: v paradajkách sušených na slnku je viac lykopénu ako v ich čerstvých náprotivkoch.

v paradajkách sušených na slnku je viac lykopénu ako v ich čerstvých náprotivkoch.
Foto: shutterstock.com/Timolina

Za zmienku stojí, že paradajky sušené na slnku obsahujú všetko, čo sa nachádza v bežných paradajkách. K lykopénu treba prirátať draslík, horčík a vápnik a železo. Prvé dva prvky, rovnako ako lykopén, majú priaznivý vplyv na činnosť srdca, zatiaľ čo vápnik buduje kosti a zabraňuje osteoporóze, ktorá môže byť pre seniorov obzvlášť akútna. Železo zasa posilňuje krv a zabraňuje anémii.

Samozrejme, sušené paradajky sú aj bohatým zdrojom karotenoidov: betakaroténu a luteínu. Tie podporujú zrak u dvojice, ale najväčšiu zásluhu im možno pripísať v súvislosti s podporou stavu pokožky. Vďaka nim sa ľahšie hojí, je menej náchylná na zápaly a tiež sa ľahšie regeneruje a neskôr sa prejavujú známky starnutia.

Úľava pre žalúdok: Skontrolujte, či ste pred jedlom

Sušené paradajky sú tiež zdrojom vlákniny, ktorá je prospešná pre črevá a celý tráviaci systém. Po jej dostatočnej dávke zmizne chuť na občerstvenie medzi jedlami, ale je tu aj možnosť regulácie čriev, čo pomáha ich prirodzenému čisteniu. Vláknina tiež pomáha zbavovať telo toxínov a podporuje imunitný systém. Ukazuje sa, že sušené paradajky by sa nemali jesť beztrestne, pretože sú veľmi kalorické. V sólo verzii sa v 100 g nachádza viac ako 250 kcal. Samozrejme, k dispozícii sú aj paradajky sušené na slnku v rôznych olejoch: ak sa rozhodnete pre takúto pochúťku, je dôležité vedieť, že obsah kalórií sa potom veľmi zvyšuje.

Najprv je potrebné každú paradajku rozkrojiť a položiť na plech, potrieť olivovým olejom a vložiť do rúry pri teplote 80 stupňov s funkciou termo.
Foto: shutterstock.com/Seva_blsv

Ako si pripraviť sušené paradajky?

Dokážete si sušené paradajky pripraviť sami? Samozrejme, ale je lepšie počkať s ich výrobou až do leta, keď je čerstvej zeleniny dostatok a navyše s najväčšou pravdepodobnosťou z vlastného pozemku. Teraz už nezostáva nič iné, len si spomenúť, ako si sušené paradajky vyrobiť. Najprv je potrebné každú paradajku rozkrojiť a z vnútra odstrániť semienka. Až potom ich môžete položiť na plech, potrieť olivovým olejom a vložiť do rúry pri teplote 80 stupňov s funkciou termo. Približne po šiestich hodinách budú sušené paradajky hotové.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zaradením do svojho jedálnička zlepšíte funkciu mozgu. Účinky vás rýchlo prekvapia

Čo robiť, aby bol mozog po šesťdesiatke fit? Stačí 5 minút denne, aby ste sa oň postarali


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pripravíte ich doslova za pár minút. Sú oveľa lepšie ako palacinky

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shebeko). Chýba vám nápad na rýchle a výživné jedlo? Ak už máte dosť sendvičov alebo ovsenej kaše, určite si…

Toto ošetrenie rastlín v kvetináčoch je nevyhnutné. Budú lepšie rásť

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Klaudia Helman). Zalievanie a hnojenie rastlín v kvetináčoch predstavujú bežné úkony starostlivosti. Nemali by sme však prehliadnuť ešte jeden…

Čo si dať do čaju na posilnenie imunity? Citrón nie je jediná vec, ktorá pomáha

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa ). Čo dať do čaju na posilnenie imunity? Medzi znalcami čaju je čoraz obľúbenejší med, ktorý nielenže…

Tajomstvo francúzskych žien na štíhlu postavu. Do kávy si pridávajú túto jedinú ingredienciu

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krzysztof Siwek). Francúzske ženy už roky inšpirujú ženy na celom svete svojím jedinečným štýlom, eleganciou a predovšetkým štíhlou postavou.…

Kam vyhodiť kartón od mlieka? Napriek tomu, že čas uplynul, túto chybu Slováci stále robia

24.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Jednou z najčastejšie vyhľadávaných otázok ohľadom separovania odpadu bola otázka, kam vyhodiť kartón od mlieka. Kam ho…

Auto Trendy

Tesla Cybertruck: Prečo Európa zatvára dvere najkontroverznejšiemu autu sveta?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck patrí medzi najdiskutovanejšie autá posledných rokov, no v Európe sa jeho predaj neumožňuje z dôvodu, že je považovaný za nebezpečný. Poďme si vysvetliť,…

Veľká cena Las Vegas F1: Verstappen získal štvrtý titul, aj keď preteky ovládol Russell

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Verstappen spečatil svoju štvrtú korunu v rade, aj keď preteky ovládlo duo Mercedes. George Russell premenil pole position na víťazstvo na Veľkej cene Las Vegas…

Volvo odhaľuje budúcnosť: Prečo XC90 zostáva neodolateľným kráľom SUV?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Volvo ohlásilo odvážny plán stať sa do roku 2030 stopercentne elektrickou značkou, no zdá sa, že tento cieľ môže byť náročnejší, než sa pôvodne zdalo.

Legenda sa vracia: Ikonický Citroën SM v modernej podobe poháňanej Maserati V6!

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - SM Tribute, ktorý spoločnosť Stellantis predstavila v septembri, sa vracia na scénu, tentoraz s nádejou na sériovú výrobu. Slová jeho hlavného dizajnéra totiž naznačujú, že…

Vozidlo BYD Yangwang U9 prešlo okruhom Nürburgring - aké bolo rýchle?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske superauto BYD Yangwang U9 si odkrútilo svoju jazdu na legendárnom Nürburgringu – ako si však viedlo? Ide o jeden z najzaujímavejších výtvorov čínskeho automobilového…

V Debrecíne sa píše história: BMW spúšťa novú éru elektrických vozidiel - ste pripravení?

24.11.2024 Redakcia Auto trendy - Závod BMW v maďarskom Debrecíne sa pripravuje na spustenie sériovej výroby, ktorá je naplánovaná na koniec budúceho roka. Už teraz sa však píše nová kapitola…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov