25.01.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Undrey).
V kuchyni používame panvicu každý deň. Používame na vyprážanie praženice na raňajky, rezne na obed alebo palaciniek na večeru. Mnoho ľudí robí tú chybu, že s panvicou spravia jednu vec hneď po dovarení. Následky môžu byť strašné.
Panvica nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Používame ju na vyprážanie, dusenie a ohrievanie večere. Ak chceme, aby nám dlho slúžila a po pár použitiach sa nevyhodila, treba sa o ňu náležite starať. Nejde len o pravidelné čistenie, ale aj o vyhýbanie sa bežným chybám. Jeden z nich sa veľmi často opakuje.
Môžete naliať vodu do horúcej panvice? Slováci to robia celé generácie
Každý z nás sa aspoň raz musel potýkať so silne špinavou panvicou. Musíte vynaložiť veľké úsilie, aby ste ju vydrhli a odstránili zaschnutú mastnotu a zvyšky jedla. Tomu sa chceme v budúcnosti vyhnúť, preto hneď po uvarení vložíme panvicu do drezu a zalejeme horúcou vodou.
Žiaľ, toto je najhoršie možné riešenie. Zvyšky jedla skutočne zmäknú a spadnú, ale pokrm bude neskôr v žalostnom stave. Tento postup je rýchly spôsob, ako zabezpečiť, že panvica skončí v koši, pretože stratí svoje vlastnosti. Ihneď po vybratí z horáka ju nikdy nezalievajte horúcou vodou, pretože zažije akýsi tepelný šok.
Ako umyť panvicu po vyprážaní? Zalejeme vodou, ale nie hneď po varení
Rozohriaty tuk spôsobí, že panvica dosiahne veľmi vysokú teplotu. Ak ju náhle zalejeme vodou, môžeme poškodiť jej vnútorný povlak. Z nej sa potom uvoľnia škodlivé látky, ktoré negatívne ovplyvnia naše zdravie. Okrem toho sa dno môže zdeformovať, čo znamená, že nebude vedieť dobre priľnúť k horáku alebo varnej doske. Teplo nebude rozložené rovnomerne.
Budete podráždení, že jedlo je ešte studené a sporák spotrebuje viac elektriny. Po uvarení necháme panvicu vychladnúť. Až potom ju vložte do drezu a naplňte vodou a prostriedkom na umývanie riadu. Nechajte 15 minút pôsobiť a riad umyte mäkkou špongiou. Nepoužívajte drôtenky, ktoré škriabu povrch.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáci spôsob čistenia rúry. Stačí polhodina a bude žiariť ako nová
Drevený, kovový alebo plastový chlebník? Vyberte si dobre a váš chlieb zostane dlhšie čerstvý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.