25.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chzu).
Pečené zemiaky sú jedným z najobľúbenejších občerstvení. Niet divu, veď sú nielen jednoduché na prípravu, ale aj mimoriadne chutné. Sú tiež veľmi všestranné – v závislosti od vašich preferencií ich môžete podávať ako hlavné jedlo aj ako o niečo zdravšiu alternatívu k hranolkám. Ako ich pripraviť?
Pečené zemiaky sú cenené pre svoju jednoduchosť, intenzívnu chuť, chrumkavú kôrku a schopnosť prijímať rôzne druhy korenia. Je to jedlo, ktoré sa hodí ako príloha aj ako samostatné občerstvenie. Ako pripravíte rýchlu a chutnú prílohu k večeri? Oplatí sa staviť na klasiku.
Pečené zemiaky s chrumkavou kôrkou. Budú chutiť každému
Najlepšie pečené zemiaky sú tie s chrumkavou kôrkou a jemným, mäkkým stredom. Prídavok korenín je skvelým doplnkom tohto občerstvenia a koniec koncov, tie si môžete vybrať podľa vlastného uváženia. Najpopulárnejšou voľbou sú však bylinky, ktoré sa k nim výborne hodia.
- 1 kg zemiakov
- 3 PL olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky štipľavej červenej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
Chutná alternatíva hranoliek. Recept na pečené zemiaky
- Prípravu pečených zemiakov je najlepšie začať vo fáze…. nákupu zeleniny. Najlepšie občerstvenie sa totiž pripravuje zo zemiakov s vysokým obsahom škrobu a nízkou vlhkosťou. Dôležité je tiež, aby boli zemiaky rovnako veľké. Tým sa zabezpečí ich rovnomerné upečenie.
- Zemiaky umyte pod tečúcou vodou a dôkladne osušte. Neošúpte zemiaky, prispieva to k ich chrumkavosti. Ak sú zemiaky veľké, môžete ich nakrájať na približne 2,5 cm kúsky. V miske zmiešajte olivový olej korenie. Do misky pridajte nakrájané zemiaky a dôkladne premiešajte, aby sa rovnomerne pokryli korením.
- Rúru predhrejte na 220 stupňov Celzia. Zemiaky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a uistite sa, že sú v jednej vrstve. Zemiaky pečte približne 20 minút. Po tomto čase zeleninu vyberte z rúry a opatrne ju otočte, aby sa rovnomerne upiekla. Vráťte do rúry a pečte ďalších 15 – 20 minút alebo kým zemiaky nie sú zvonka chrumkavé.
Pečené zemiaky môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k večeri. Skvele chutia aj v kombinácii s omáčkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Túto prísadu som pridala do zemiakových placiek. Odteraz si každý pýta tento recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.