25.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Natali 44).
Pór je „príbuzný“ cibule a cesnaku. Často sa podceňuje a zvyčajne sa pridáva len ako doplnková zložka do vývarov alebo šalátov. To je chyba. Stojí za to pozrieť sa bližšie na to, čo táto nízkokalorická zelenina ponúka.

Foto: shutterstock.com/Natali 44
Pór vďaka zlúčeninám síry znižuje počet baktérií a vírusov v tele, čo z neho robí prírodné antibiotikum. Zelenina má tiež nízky glykemický index a je bohatá na vlákninu, ktorá je prospešná pre tráviaci trakt a zlepšuje črevnú mikroflóru. Čo ďalšie nájdeme v póre? Predovšetkým vitamín C betakarotén, kyselinu listovú a minerálne látky, ako sú fosfor, draslík a vápnik.
Treba tiež pripomenúť, že pór obsahuje polyfenoly, ktoré sú všeobecne považované za silné antioxidanty. Medzi ich výhody pre imunitný systém patria protirakovinové, antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Okrem toho polyfenolové zlúčeniny utesňujú cievy a chránia srdcový sval.

Foto: shutterstock.com/margouillat photo
Zaujímavé je, že pór prospieva aj našej pleti. Vitamín C podporuje syntézu kolagénu.
Ako jesť pór? Táto zelenina je vhodná na prípravu mnohých jedál. Výborne chutí vyprážaný aj dusený. Dodá chuť nielen polievkam a šalátom, ale je skvelý aj v šťave.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Krémová polievka z tejto zeleniny nemá konkurenciu. Neoceníme ju každý deň, ale jej chuť je šialená
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.