26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor1).
Losos je jednou z najzdravších rýb. Slováci si tento druh veľmi obľúbili v reštauráciách aj pri príprave domácich večerí. Skôr ako však vložíte filet z lososa do rúry alebo na panvicu, musíte odstrániť kožu. Nemusíte sa namáhať a precízne ju odlúpnuť nožom. Existuje jednoduchší spôsob.
Losos je bohatý na zdravé mastné kyseliny vrátane veľmi dôležitých omega-3. Má tiež vysoký obsah bielkovín a je skvelým zdrojom vitamínov a živín vrátane vitamínov A, E, D, B6, horčíka, fosforu, zinku a železa. Losos je tiež veľmi chutná ryba a či už si vyberiete pečeného, vyprážaného alebo údeného lososa, určite sa oplatí ho konzumovať čo najčastejšie.
Ak máte na mysli pečeného alebo vyprážaného lososa, máte pred sebou výzvu, a to odstránenie kože. Teoreticky sa to môže zdať ako jednoduchá úloha, ale pri použití noža môžete nechtiac odrezať veľké kusy mäsa. Tomu sa však dá vyhnúť a kožu z lososa odstrániť oveľa jednoduchšie a naozaj rýchlo.
Tento trik zmení vaše varenie. Odstráňte kožu z lososa bez použitia noža
Ak používate čerstvého lososa, nie je to žiadny problém a môžete sa hneď pustiť do práce. Ak však používate mrazené filety, musíte počkať, kým sa ryba rozmrazí. Keď máte pred sebou lososa, narežte kožu na niekoľkých miestach. Nezabudnite to urobiť čo najplytšie, aby ste nepoškodili mäso. Niekoľko vpichov môžete urobiť aj vidličkou. Potom vložte filet do misky, napríklad do rúry na pečenie, tak, aby koža bola navrchu. Potom ho zalejte vriacou vodou. Robte to pomaly, aby horúca voda uzavrela celý povrch ryby. Počkajte približne 30 sekúnd a potom jednoducho uchopte okraj kože a pevným pohybom ju odlúpnite. Koža sa stiahne bez štipky mäsa.
Losos na večeru – recept na chutnú rybu
Ak hľadáte recept na chutnú rybu na večeru, losos v rúre je tou najlepšou voľbou. Tento recept je triviálny, ale v jednoduchosti sa predsa skrýva všetka chuť. Musíte ho vyskúšať.
Losos z rúry
Ingrediencie:
- cca. 1 kg filetov z lososa bez kože,
- maslo (2 plné polievkové lyžice so špičkou),
- 2 strúčiky cesnaku,
- citrón,
- kôpor,
- soľ a korenie.
Postup:
- Filety z lososa osušte, jemne posypte korením a soľou a pokvapkajte citrónovou šťavou. Odložte na niekoľko minút.
- Pripravte si nádobu vhodnú do rúry. Vymažte ju polovicou masla a vložte do nej kôpor, nasekaný strúčik cesnaku a niekoľko plátkov citróna.
- Na citrón položte lososa, pridajte zvyšok nasekaného cesnaku, niekoľko plátkov citróna a kúsky masla.
- Lososa pečte približne 20 minút. Podávajte s čerstvým šalátom alebo kyslou kapustou a opečenými zemiakmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tart s lososom a špenátom. Perfektný recept na každú priležitosť
Takto upečený losos určite nebude suchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.