26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).
Bravčové rezne sú v našich domácnostiach kráľom nedeľných obedov a niet divu – sú vynikajúce a ťažko sa pri nich človek nudiť. Málokto však vie, že naše domáce bravčové rezne sú v skutočnosti „falošnou“ verziou najlepšieho rezňa na svete. Viedenský rezeň sa síce podobá na bravčový, ale vyrába sa z iného, jemnejšieho a šťavnatejšieho mäsa.
Wiener Schnitzel alebo viedenský rezeň je klasickým pokrmom rakúskej kuchyne. Je to veľmi starý a svetoznámy recept – toto jedlo si môžete objednať v každej druhej reštaurácii. A hoci existuje množstvo podobných receptov, originálny Wiener Schnitzel má jeden princíp, ktorý sa už desaťročia nemení – špecifické mäso.
Obalené kúsky roztlačeného mäsa sa často nazývajú schnitzel. Takto máme kuracie stehná alebo bravčové krkovičky. Viedenským rezňom však možno nazvať len tenko nakrájaný kus teľacieho mäsa, obalený a vyprážaný v značnom množstve tuku, najčastejšie masla. Názov viedenský rezeň je vyhradený výlučne pre teľacie rezne, ale existujú aj viedenské rezne – v takom prípade sa namiesto teľacieho mäsa môže použiť napríklad kuracie.
Najlepší rezeň na svete – originálny viedenský rezeň
Ingrediencie:
- 4 plátky teľacieho mäsa (pôvodne stehno),
- pšeničná múka,
- rozšľahané vajce,
- strúhanka,
- prepustené maslo a olej,
- soľ a korenie.
Wiener Schnitzel – ako na to
- Teľacie mäsové plátky jemne rozbijete tĺčikom na mäso. Urobte to cez potravinársku fóliu alebo mierne navlhčeným tĺčikom. Mäso by malo byť pomerne tenké, ale musíte dávať pozor, aby ste mäso neroztrhali – teľacie mäso je jemné.
- Každý kúsok teľacieho mäsa zľahka potrite soľou a korením. Môžete ho na chvíľu odložiť do chladničky, ale mäso by sa nemalo príliš dlho chladiť, pretože soľ z neho vytiahne vodu.
- Vyberte mäso z chladničky a nechajte ho chvíľu zohriať na izbovú teplotu. Potom kotlety osmažte na panvici. Teľacie mäso najprv dôkladne obaľte v múke, potom v rozšľahanom vajci (do vajca môžete pridať lyžicu smotany) a v strúhanke.
- Na panvici rozohrejte dostatočné množstvo tuku. Zmiešajte polovicu masla a olej. Môžete použiť len prepustené maslo – aj to bude v poriadku. Na rozpálenom tuku opečte rezne, ale neprehrievajte ich. Keď je povrch zlatistý, môžete rezne vybrať z panvice.
Viedenské rezne sa zvyčajne podávajú so zemiakovým šalátom, kašou alebo ľahkým šalátom. Neoddeliteľnou súčasťou pokrmu je aj plátok citróna, ktorým sa pokvapká chrumkavá obloha. Je veľká škoda, že Slováci tak zriedkavo siahajú po teľacom mäse. Je to určite jedno z najzdravších a najchutnejších druhov mäsa. Niekedy sa oplatí vyradiť bravčové mäso za iné a vniesť do denného menu chutné spestrenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bravčové rezne už nenamáčam do mlieka. Našiel som lepší spôsob a mäso je šťavnaté a oveľa chutnejšie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.