26.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yuphayao Pooh’s).
V Japonsku sa okrem iného používajú na prípravu sushi a beto, v Južnej Amerike sa pridávajú do hotdogov a hamburgerov, zatiaľ čo na Filipínach sa polievajú pomarančovým maslom a vyprážajú. Prepeličie vajcia, ako sa nazývajú, sú skutočnou chuťovou a vitamínovou bombou. Prečo ich jesť?
Prepeličie vajcia – nutričné vlastnosti
Prepeličie vajcia sú približne štyrikrát menšie ako slepačie vajcia. Majú charakteristickú béžovú škrupinu s hnedými škvrnami. Na rozdiel od slepačích vajec má prepeličie vajce výrazne viac žĺtka ako bielka. Okrem toho sú prepeličie vajcia z hľadiska výživových hodnôt o niečo lepšie ako slepačie vajcia.
Prepeličie vajcia sú vynikajúcim zdrojom:
- antioxidantov
- bielkovín
- riboflavínu
- železa
- vitamínu A
- vitamíny skupiny B
- vitamíny C, D a K
- zinok
- fosfor
- horčík
- draslík a selén
Obsahujú aj zdravé nenasýtené tuky, ktoré zlepšujú zdravie srdca.
Vajcia, ktoré znášajú prepelice, zvyšujú hladinu tzv. dobrého cholesterolu HDL a zároveň znižujú hladinu tzv. zlého cholesterolu LDL. Prepeličie vajcia sa oplatí konzumovať aj preto, že poskytujú pocit sýtosti na dlhú dobu, čo znižuje pokušenie na občerstvenie, a tým podporuje udržiavanie hmotnosti.
Kto by nemal jesť prepeličie vajcia?
Hoci je výhod konzumácie prepeličích vajec veľa, ľudia s určitými zdravotnými problémami by sa im mali vyhýbať. Konzumácia prepeličích vajec môže prispieť k zníženiu hladiny cukru v krvi a krvného tlaku, preto by sa ľudia s hypoglykémiou alebo hypotenziou mali najprv poradiť s lekárom, ktorý rozhodne, či takéto vajcia zaradiť do jedálneho lístka.
Na druhej strane, ľudia, ktorí nemajú žiadne kontraindikácie na konzumáciu prepeličích vajec, môžu denne zjesť 6 až 12 vajec.
Čo môžete pripraviť z prepeličích vajec?
Prepeličie vajcia sa dajú úspešne použiť na prípravu rôznych jedál, ale aj samostatne môžu slúžiť ako plnohodnotné jedlo vo forme miešaných vajec. Prepeličie vajcia sa teda môžu použiť ako náhrada slepačích vajec napríklad pri príprave koláčov a palaciniek.
Vzhľadom na svoju malú veľkosť sa prepeličie vajcia uvarené natvrdo veľmi často používajú ako prísada do rôznych šalátov. V mnohých reštauráciách sa prepeličie vajcia pridávajú napríklad do tataráku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Žiadne pečenie ani balenie. Mama a stará mama budú nadšené, keď uvidia tento recept
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.