28.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Valentyn Volkov).
V čase, keď sa liečba zakladala výlučne na prírodnej medicíne, sa zeler považoval za liek a menej často sa používal na typické kulinárske účely. Dnes ho radi pridávame do smoothies a šalátov, ale to nič nemení na skutočnosti, že zaradenie tejto zeleniny do nášho jedálnička nám môže v mnohých ohľadoch prospieť. Aké sú vlastnosti zeleru? Uvidíte v ňom spojenca na ochranu pred nadváhou, dehydratáciou a stresom.

Foto: shutterstock.com/Valentyn Volkov
Návšteva obchodu so zeleninou: Ako zistíte, či je zeler čerstvý?
Aby ste mohli naplno využívať cenné vlastnosti zeleru, je dôležité, aby ste si pri nákupe správne vybrali. Zásobujte sa na miestach, kde budete mať možnosť si zeleninu dobre prezrieť. Čerstvý a v najzrelšom stave nielenže najlepšie chutí, ale predovšetkým je plný zdraviu prospešných zložiek.
Listy aj stonky by mali byť pevné a intenzívne zelené. Ak spozorujete akékoľvek poškodenie alebo známky vädnutia, nechajte zeler na pulte obchodu. Keď prídete domov, uložte zeler do chladničky. Zabalte ho do hliníkovej fólie alebo mierne navlhčenej papierovej utierky, aby zostal čerstvý.
Na čo pomáha zeler? Zabijak brušiek
V súvislosti s chudnutím sa môžeme stretnúť s pojmom „negatívne kalórie“. Označuje potraviny, ktorých kalorická hodnota je taká nízka, že množstvo energie potrebnej na ich spálenie počas trávenia prevyšuje dodané kilokalórie. Do tejto skupiny patrí zeler, ktorý obsahuje približne 15 kalórií na 100 gramov (ekvivalent približne dvoch stoniek).
Zelená zelenina sa zároveň vyznačuje obsahom vlákniny a nízkym glykemickým indexom, takže je bezpečná v strave diabetikov. Zaradenie zeleru do jedálnička pomáha urýchliť spaľovanie tukov a kontrolovať veľkosť skonzumovaných porcií. Jeho kombináciou so zeleninovými pastami alebo bylinkovými dipmi vytvoríte chrumkavú pochúťku, ktorá odradí od pokušenia nezdravého občerstvenia.

Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio
Zahrňte do svojho jedálnička zeler pre rovnováhu
Hoci je zeler bohatý na živiny, pozostáva prevažne z vody. Bude teda extra porciou, ktorá pomôže predísť dehydratácii. Konzumáciou tejto zeleniny sa vyhnete príznakom, ako sú bolesti hlavy a závraty, zápcha a pocit notorickej únavy.
Vďaka obsahu draslíka a sodíka patrí zeler medzi produkty, ktoré pomáhajú udržiavať acidobázickú rovnováhu v tele a má odkysľujúci účinok na organizmus.
Bohatstvo živín v zelených stonkách
V chrumkavej zelenine sa podarilo nahromadiť látky, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Patrí medzi ne už spomínaný draslík a sodík, ale aj horčík a vápnik. Podporujú nervový systém a tvorbu hormónov zodpovedných za pohodu, vrátane serotonínu a endorfínov. Tieto vlastnosti zeleru podporujú náladu, zvládanie stresu a ľahký spánok.

Konzumácia zeleru tiež podporuje znižovanie zápalov v tele, boj proti hypertenzii a hladine „zlého“ cholesterolu.
Recepty so zelerom – pridajte si ho do smoothie
Smoothie alebo koktail je najjednoduchší spôsob, ako túto chutnú zeleninu využiť. Zmiešanie s inými produktmi vám umožní vychutnať si jeho cenné vlastnosti najmä pre tých, ktorí nemajú radi chuť surovej zelene. Zeler sa veľmi dobre hodí k jablkám, mangám, banánom, špenátu a uhorkám.
Tentoraz vám ponúkame recept na očistné zelerové smoothie, ktoré vám pomôže schudnúť a dodá telu dôležité živiny.
Na prípravu jednej porcie potrebujete: 3 stonky zeleru, 3 kivi, kúsok čerstvého zázvoru (1-1,5 cm dlhý), 1 čajovú lyžičku medu.
Spôsob prípravy:
- Kivi zbavte šupky. Nakrájajte na plátky a rozmixujte.
- Zázvor rozdrvte a zeler nakrájajte na menšie kúsky.
- Pridáme ku kivi a rozmixujeme do hustej zmesi. Ku koncu prilejte med a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
Toto zelerové smoothie sa hodí ako rýchla desiata, druhé raňajky alebo olovrant.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý recept na rýchly detox. Elixír zdravia pripravíte za 5 minút
Túto zdravú polievku pripravujem niekoľkokrát týždenne. Moja rodina ju miluje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.