29.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Freer).
Jablká sú chutné a obľúbené ovocie, ktoré nájdete takmer v každej domácnosti. Dajú sa z nich pripraviť vynikajúce dezerty, šťavy a koktaily a fantasticky chutia aj surové. Čo však robiť s ich šupkami? Namiesto toho, aby ste ich vyhodili, môžu pomôcť vyriešiť niektoré nepríjemné problémy.
Jablká sú bohaté na množstvo vitamínov. Ak ich jete bez šupky, je lepšie nevyhadzovať šupky do koša alebo kompostu. To všetko preto, že majú v sebe mnoho cenných vlastností, ktoré vám môžu ušetriť domáce práce. Ušetria vám peniaze a navyše hneď zmiznú odolné nečistoty. Stačí, ak si jablkové šupky ponecháte a dobre ich využijete.
Čo môžete vyrobiť zo šupiek z jabĺk? Tento trik bude fungovať hneď
Nemusíte mať veľké množstvo jablkových šupiek, aby ste ich premenili na niečo mimoriadne cenné. Stačia šupky z dvoch alebo troch plodov, ktoré sa oplatí uchovať namiesto toho, aby ste ich vyhodili. To všetko preto, že sú bohaté na kyselinu octovú, ktorá výborne reaguje s hliníkom. Čo to znamená? Pomocou šupiek môžete rýchlo a jednoducho vyleštiť svoje hrnce a odstrániť odolné pripáleniny. Nakrájajte šupky na menšie kúsky, vložte ich do hrnca s pripáleninami a všetko zalejte vodou. Od okamihu, keď začne vrieť, obsah ešte niekoľko minút zohrievajte. Týmto spôsobom zmiznú pripáleniny z povrchu a počas celého procesu navyše vydávajú príjemnú, sladkú vôňu. Tá bude mimochodom pôsobiť ako prírodný osviežovač vzduchu.
Ako používať jablkové šupky? Môžete ich použiť na čistenie
Ak však máte k dispozícii trochu viac šupiek, oplatí sa ich použiť trochu inak. Šupky nakrájané na malé kúsky vložte tesne do nádoby a zalejte litrom vody, v ktorej predtým rozpustite 5 lyžíc cukru. Šupky musia byť úplne zaliate, a keď je všetko hotové, prikryte nádobu látkou alebo gázou a odložte ju na dva týždne. Obsah nádoby každý deň premiešajte drevenou, opálenou lyžicou. Takto si pripravíte domáci a prírodný jablčný ocot, ktorý urobí skvelú prácu pri čistení rôznych povrchov. Keď šupky klesnú na dno nádoby a na povrchu tekutiny sa začne tvoriť pena, je to znamenie, že ocot musíte precediť. Nalejte ho do sklenenej fľaše s rozprašovačom a používajte ho ako univerzálny čistiaci prostriedok s príjemnou jablkovou vôňou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šupky poukladajte na plech a vložte do rúry. Stačí 30 minút. Tento patent je zlatý
Jablká na jablkový koláč v pohároch. Recept je jednoduchý a chuť je úžasná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.