29.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/mali maeder).
Avokádo už nie je prekvapením na pultoch supermarketov a často sa dostáva na naše stoly. Hoci je avokádo kalorické, je bohaté na cenné mastné kyseliny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému. Vo vnútri avokáda sa, ako každý dobre vie, nachádza semeno: niektorí ľudia ho vyhadzujú, iní ho pripravujú ako sadenicu na pestovanie avokáda. Ukázalo sa, že semeno plodu sa môže konzumovať a ponúka veľa cenných výživových hodnôt.
Semienko z avokáda? Prestanete ho vyhadzovať
Semená avokáda pravdepodobne nebudú predmetom záujmu, pokiaľ si niekto nebude chcieť začať túto rastlinu pestovať doma. Ukazuje sa, že sú nielen jedlé, ale navyše majú aj veľa cenných výživových hodnôt. Začať by sme mali vlákninou, ktorej je v ňom najviac a ktorá, ako všetci vieme, má najpriaznivejší vplyv na stav čriev. Nielenže vďaka nej tieto orgány pracujú na plný výkon, ale aj ľahšie udržiavajú zdravú hmotnosť a priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru, čo sa prejavuje v lepšej imunite.
To však nie je všetko, pretože v semenách avokáda sa nachádzajú vitamíny A a E. Oba sú prospešné pre stav pokožky, preto sa ich oplatí konzumovať, aby vaša pokožka vyzerala dlhšie mlado a aby ste oddialil proces starnutia. Okrem toho sa v semienkach nachádza solídny balík antioxidantov. Práve tie sa dokážu zbaviť voľných radikálov zodpovedných za vznik civilizačných ochorení, ako aj odstrániť prebytočné toxíny v tele.
Ako sa jedia semienka avokáda?
Semená avokáda sa dajú konzumovať najmenej tromi spôsobmi. Prvý spôsob je namočiť ho na niekoľko minút do teplej vody, aby zmäklo (musíte sa ponáhľať, aby ste ho zjedli skôr, ako opäť stvrdne). Iní odporúčajú pripraviť z neho nálev, t. j. zaliať ho vriacou vodou a nechať vychladnúť. V tejto forme však bude mať dosť zvláštnu a horkú príchuť, ktorá nemusí každému chutiť, preto sa do odvaru môže pridať trochu medu.
Avokádové semená je však najlepšie jesť mleté. Stačí ho na dva dni postaviť na svetlé miesto (môže to byť parapet), aby vyschlo. Potom už nezostáva nič iné, len ho zomlieť v mlynčeku na kávu alebo v kvalitnom mixéri. Je dobré ju vopred rozlámať na menšie kúsky, aby sa ľahšie rozomlela.
Mletý kameň: čo si o ňom myslieť
Podarilo sa nám rozomlieť semienko avokáda? Potom ho teraz môžete pridať do mnohých jedál! Najlepšie sa hodí na raňajky a obohatí jogurty, ovsené vločky, smoothies alebo müsli. Samozrejme, nemusíte sa obmedzovať, pretože môže byť aj zahusťovadlom alebo zaujímavým doplnkom do polievok či omáčok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
2,50 EUR na redukciu vrások? Je to možné. Potrebujete iba jednu známu ingredienciu
Avokádo je opäť tvrdé ako skala a má ďaleko od dokonalosti? S týmto trikom bude krémové ako maslo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.