Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Recepty, Tipy,

Prášok do pečiva vs. jedlá sóda. Vieme, ktorý výrobok bude v pečive fungovať lepšie

29.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Prášok do pečiva a jedlá sóda sú výrobky, ktoré sa nachádzajú takmer v každej kuchyni. Používajú sa najmä pri pečení a mnoho...

29.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).

Prášok do pečiva a jedlá sóda sú výrobky, ktoré sa nachádzajú takmer v každej kuchyni. Používajú sa najmä pri pečení a mnoho ľudí ich používa zameniteľne. Aký je medzi nimi skutočný rozdiel a ktorý z nich funguje lepšie?

Prášok do pečiva vs. jedlá sóda. Vieme, ktorý výrobok bude v pečive fungovať lepšie
Foto: Súkromný archív

Prášok do pečiva aj jedlá sóda sú produkty, ktoré používame denne, niekedy dokonca zameniteľne. Nie každý si však uvedomuje, že nefungujú rovnako. Aké sú vlastnosti oboch zložiek a funguje jedna z nich v kuchyni lepšie?

Prášok do pečiva verzus sóda bikarbóna – rozdiely a podobnosti

Prášok do pečiva je látka, ktorá sa používa najmä na nadýchanie koláčov. Okrem iného obsahuje hydrogenuhličitan sodný, inými slovami jedlú sódu. Okrem toho prášok obsahuje aj regulátory kyslosti, ako aj škrob a ďalšie látky, ktoré zabraňujú spekaniu, t. j. lepeniu. Je ideálny na pečenie všetkých druhov sladkostí: koláčov, sušienok, muffinov. Mnohí ľudia ho pridávajú aj do vyprážaných palaciniek, koláčov a placiek, ktoré sú jemnejšie a nadýchanejšie.

Jedlá sóda sa používa aj na nadýchanie pečených a vyprážaných výrobkov. Na rozdiel od prášku do pečiva nie je schopná „sama“ zmeniť konzistenciu cesta. Aby sa naplno prejavili jej vlastnosti, musí sa skombinovať s kyslou látkou. Preto sa zvyčajne pridáva spolu s výrobkami, ako je cmar, maslo alebo smotana.

Ideálnym riešením je kombinácia týchto zložiek. Tým sa zabezpečí, že upečený výrobok rovnomerne vykysne a bude vláčny a nebude popraskaný.
Foto: shutterstock/Salvomassara

Prášok alebo jedlá sóda – ktorý výrobok sa lepšie hodí do pečiva?

Prášok do pečiva aj jedlá sóda nepredstavujú žiadne riziko pre ľudské zdravie, preto sa v receptoch často stretávame s odporúčaním pridávať oba výrobky. Samotná jedlá sóda pridaná do cesta spôsobí, že cesto jemne vykysne a zhnedne. Na druhej strane pridanie samotného prášku do pečiva zabezpečí, že zmes veľa vykysne, ale má mierne kyslú príchuť. Ideálnym riešením je kombinácia týchto zložiek. Tým sa zabezpečí, že upečený výrobok rovnomerne vykysne a bude vláčny a nebude popraskaný. Táto zlatá stredná cesta zabezpečí, že pokrm vyjde z rúry nielen krásne vyzerajúci, ale aj dobre chutiaci. Neodporúčame však nahrádzať jeden výrobok druhým – nevhodná kombinácia surovín môže viesť k nevydarenému výsledku pečenia, napr. buchty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prášok do pečiva nielen na sladkosti. O týchto nezvyčajných spôsoboch použitia ste nemali ani tušenia

Uchovávate kávu v sklenenej nádobe? Táto chyba spôsobuje, že stráca svoju chuť a arómu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zabudnite na ryžu a cestoviny. Táto príloha urobí pri večeri hotový rozruch. Obsahuje veľa vlákniny a bielkovín

22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova(). Ak vás už nudia zemiaky a cestoviny, je čas na kulinársku zmenu. Perlový kuskus je jednoduchá príloha, ktorá…

Účes „tendy“ je skutočným hitom jari 2025 – stačí jedna zmena, aby ste vyzerali krásne.

22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sklo Studio). Čím je vonku teplejšie, tým viac sa prikláňame k účesom dohora. Je to preto, že sú oveľa…

Máte radi čokoládu? Vyberte si túto v obchode, je najzdravšia.

22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ivan_kislitsin). Čokoláda je obľúbenou sladkosťou miliónov ľudí na celom svete. Vedeli ste však, že nie každý výrobok je rovnaký?…

Ako sa zbaviť brucha? Tri návyky, ktoré treba zaviesť hneď po sviatkoch.

22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Ako sa zbaviť brucha po sviatkoch? Ako viete, práve na to myslí mnoho ľudí po výnimočných udalostiach.…

Cítite sa po jedle ťažko a zle? Zaraďte tieto potraviny a podporte trávenie

22.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Bolesť brucha, nadúvanie, zápcha či hnačka sú najčastejšie príznaky tráviacich problémov. Objavujú sa nielen po veľmi honosnej…

Auto Trendy

Pravidlá, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli! Čo je zakázané robiť za volantom vozidla

22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Po celom svete existujú bizarné dopravné pravidlá. Niektorí si z nich robia srandu, iní ich schvaľujú a veria, že pomáhajú predchádzať nepríjemným situáciám či dokonca…

Opustené Fisker Ocean pri ceste: Luxusné autá teraz v aukciách za smiešne ceny

22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bývalý sen o luxusných elektromobiloch sa zmenil na nočnú moru. Skrachovaná automobilka Henrik Fisker zanechala na cestách vo Veľkej Británii desiatky nových áut, ktoré nikto…

Tankovanie motorky: Malá chyba, veľký problém!

22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tankovanie motorky môže na prvý pohľad pôsobiť ako rutinná záležitosť, no skrýva v sebe množstvo nástrah. Jedna malá nepozornosť či ignorovanie pravidiel na čerpacej stanici…

Pravidlo pravej ruky zachraňuje životy: Ako správne vytvoriť záchranársku uličku

22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Stojíte v dlhej kolóne áut, keď zrazu počujete zvuk sirény záchranárskeho vozidla. Viete, kam máte uhnúť? Podľa prieskumov až tretina vodičov netuší,…

Nepodceňujte únavu na cestách: 7 tipov, ako zostať v pozore za volantom

22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhé cesty autom môžu byť vyčerpávajúce a často nás nútia ísť na hranicu vlastných možností. Únava, strata koncentrácie či mikrospánok však môžu byť nebezpečné nielen…

Dovolenka za babku: Tri skryté európske perly, kde si užijete leto bez davov a prázdnej peňaženky

22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Snívate o letnej dovolenke s tyrkysovým morom, nádhernými plážami a historickými mestami, ale váš rozpočet vám nedovoľuje luxusné destinácie? Máme pre vás skvelú správu! Existujú…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov