31.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Izabela Magier).
Mandarínkový džem je dokonalá sladká nátierka na sendviče. Výborne sa hodí aj ako plnka do koláčov, sušienok alebo muffinov. Pridanie škorice jej dodáva mierne korenistú vôňu a citrónová šťava kyslý nádych. Ako pripraviť domáci mandarínkový džem? To vám poradíme.
Mandarínky sú na našich stoloch žiadané najmä počas vianočného obdobia. Vtedy kupujeme toto šťavnaté ovocie takmer vo veľkom – a niet divu! Mandarínky sú nielen mimoriadne chutné, ale aj plné vitamínov. Pravidelná konzumácia prospieva najmä našim očiam a pokožke, pretože ovocie obsahuje veľa vitamínu A, ktorý zlepšuje stav pokožky a chráni oči pred glaukómom a šedým zákalom. Sú tiež cenným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Mandarínky sú ľahko dostupné a lacné a nájdete ich v každom supermarkete. Môžete si ich vychutnať „surové“ alebo vo forme lahodného džemu.
Jednoduchý recept na mandarínkový džem. Vyvoláva spomienky na dovolenku
Mandarínkový džem by mal byť v každej špajze, pivnici alebo kuchynskej skrinke. Je to všestranný doplnok, ktorý sa hodí nielen na natretie krajca chleba, ale aj ako základná prísada do receptov na koláče, torty, šišky, tarty, koláčiky a mnoho ďalších. Tento recept stojí za to, aby ste si ho uložili ešte dnes. Určite sa k nemu ešte viackrát vrátite!
Ingrediencie:
- 500 g mandarínok
- 250 g bieleho cukru alebo xylitolu
- šťava z polovice citróna
- čajová lyžička škorice
Mandarínkový džem s prídavkom škorice. Ako ho pripraviť
Najprv umyte a ošúpte mandarínky. Rozdeľte ich na malé kúsky a ak nájdete semienka, odstráňte ich. Ošúpané ovocie vložte do hrnca, posypte cukrom a premiešajte. Po krátkej chvíli zmes rozšľahajte, napr. kuchynským tĺčikom, aby mandarínky pustili šťavu. K dužine pridajte škoricu a čerstvo vylisovanú šťavu z polovice citróna a na miernom ohni varte niekoľko minút za stáleho intenzívneho miešania.
Po zovretí nechajte obsah hrnca vychladnúť a potom ho znovu povarte. Tento postup zopakujte ešte dvakrát. Nakoniec nalejte hustý džem do čistých a suchých pohárov. Teraz ho môžete použiť na natieranie chleba alebo sladkého pečiva. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šialene jednoduchá sendvičová nátierka. Eliminuje voľné radikály, omladzuje telo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.