3.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alex Bogatyrev).
Pri vyprážaní na horúcom tuku niekedy stačí chvíľka nepozornosti, aby sa jedlo pripálilo. Riziko sa zvyšuje, keď je v jedle viac ako jedna zložka. Ako ho možno minimalizovať? Pomôže vám osvedčený trik.
Fritujete jedlo a nebaví vás, že sa neustále pripáli? Na vine môže byť výber nesprávneho oleja. Ktorý sa oplatí vybrať? Okrem toho použite jednoduchý trik, ktorý mierne zníži jeho teplotu a minimalizuje riziko pripálenia.
Ktorý olej je najlepší na vyprážanie? Tieto sú tie, ktoré vám jedlo takmer nespália
Ak sa rozhodnete fritovať, odporúčame zvoliť olej s vysokým bodom zadymenia. Čo to znamená? Jednoducho to, že ho môžete zohriať na naozaj vysokú teplotu bez obáv, že sa začne rýchlo spaľovať, a že samotné vyprážanie nie je škodlivé. Po jej prekročení sa tuk začne rozkladať a pokrmy rýchlo sčernejú. Preto je v tomto prípade dobré vzdať sa nerafinovaného alebo obyčajného masla. Namiesto toho sa rozhodnite pre bravčovú masť, ktorej bod zadymenia je 190 °C, prepustené maslo alebo repkový olej (približne 200 °C) alebo slnečnicový olej (približne 225 °C). Už len to výrazne zníži riziko pripálenia jedla.
Ako sa smaží bez korenia? Použite zemiakový trik
Bohužiaľ, niekedy vás ani výber správneho tuku neochráni pred náhodným spálením jedla. Preto použite jeden jednoduchý trik. Oplatí sa ho poznať najmä keď si mnohí pripravujú vlastné pochúťky. Samozrejme, bude fungovať aj v prípade iných potravín. O čo presne ide? Predtým, ako sa pustíte do vyprážania, pripravte si zemiak. Ošúpte ho a potom ho nakrájajte na plátky. Počas vyprážania ich hádžte do horúceho oleja jeden po druhom, pričom ich rozmiestnite nie príliš ďaleko od seba. Tým sa zníži jeho teplota, ale nie natoľko, aby to nejako poškodilo pripravované jedlo. Vďaka tomuto jednoduchému triku sa nemusíte báť, že by ste niekedy niečo nechtiac spálili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja stará mama týmto vždy posype panvicu pred vyprážaním. Vďaka tomu ryba nikdy nestrieka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.