4.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/guvo59).
Vývar je nepochybne najobľúbenejšou polievkou Slovákov . Často sa objavuje na našich stoloch v nedeľu a zachraňuje nás počas prechladnutia. Mnohí ľudia však majú problém s jednou otázkou: kedy vývar osoliť? Na začiatku varenia, počas varenia alebo snáď až na konci? Existuje len jedna správna odpoveď.
Vývar je našou slovenskou kulinárskou tradíciou. Jeho príprava je na prvý pohľad veľmi jednoduchá a nevyžaduje si veľké kulinárske zručnosti. Pri jeho varení by ste však mali dodržiavať niekoľko pravidiel, aby polievka chutila vynikajúco. Jednou z najčastejšie kladených otázok je, kedy vývar osoliť, aby sme ho nepripravili o chuť.
Kedy sa má vývar osoliť? Držte sa babičkinho pravidla 10 minút
Keď sa pozriete na recept na vývar, zdá sa to triviálne. Do hrnca vložíte mäso, zalejete ho vodou, potom pridáte zeleninu, korenie a bylinky. Mohlo by sa zdať, že tu nie je nič zložité, takže neexistuje možnosť, že by sa niečo mohlo pokaziť. V praxi má poradie korenia veľmi veľký vplyv na chuť pokrmu. Kvôli jednej chybe môže byť polievka úplne bez chuti a navyše môže zle vyzerať. Moja stará mama mi povedala, že vývar by sa mal osoliť 10 minút pred koncom varenia. Ak to urobíte príliš skoro, soľ zablokuje tuk z mäsa a arómu zo zeleniny. V dôsledku toho ich chuť nebude intenzívna a polievka vyjde bledá a nechutná.
Kedy pridať korenie do vývaru? Ak chcete mať chuť, neodkladajte to
Nezabudnite, že je lepšie pridať príliš málo soli ako príliš veľa. Vždy môžete neskôr pridať viac soli a horšie môže byť zachrániť presolenú polievku. Na 6 litrový hrniec by mali stačiť 2 PL soli. Na začiatku pridajte do vývaru nové korenie, zrnká čierneho korenia a bobkový list. Vynikajúco zvýraznia chuť. Najlepšie je variť vývar z mäsa v studenej vode, pretože tak prejde do vývaru viac chuťových zložiek a bude aromatickejší. Ak varíte mäso v studenej vode a pomaly ho privádzate do varu, nezabudnite lyžicou zbierať usadeniny, t. j. zrazené bielkoviny. Pri pridávaní zeleniny nezabudnite spariť cibuľu, ktorá dodá polievke zlatohnedú farbu a výraznú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zakalený vývar je minulosťou. Účinné metódy pre dokonale čistú polievku
Túto polievku musíte na jeseň vyskúšať. Krémová, hrejivá a rýchla na prípravu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.