6.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/freepik).
Guláš je veľmi obľúbené jedlo na jedno použitie. Je ideálny na večeru pre celú rodinu a dá sa pripraviť aj na niekoľko dní. Poteší chuťou kombinácie omáčky a príloh. Tajomstvo úspešného guláša však spočíva v kvalitnom mäse. Osobitnú pozornosť treba venovať tomu, aby nebolo tvrdé a gumové. Našťastie existujú domáce spôsoby, ako zabezpečiť, aby bolo mäso vždy mäkké a šťavnaté. Odporúčame jeden z nich.
Správne pripravené mäso je kľúčom k tomu, aby bol guláš chutný pre každého. Malo by byť mäkké a zároveň šťavnaté. Najhoršie, čo sa môže stať, je chutná omáčka so suchým, tvrdým alebo gumovým mäsom. Kúsky, ktoré sa donekonečna prežúvajú, pravdepodobne nebudú nikomu chutiť. Dá sa s tým niečo robiť? Našťastie áno, a to doslova za pár minút.
Na toto treba myslieť pri príprave guláša
Ak chcete pripraviť guláš, ktorý bude skutočnou pastvou pre chuťové bunky, mali by ste mať na pamäti niekoľko vecí, ktoré rozhodnú o tom, či bude jedlo chutné. Práve správne kroky rozhodnú o tom, či si na tomto obľúbenom jedle z jedného hrnca pochutnajú všetci členovia domácnosti. Čo sa oplatí mať na pamäti?
- Základom je výber kvalitného mäsa, bez ktorého nie je šanca na chutný pokrm a nepomôže ani šialená omáčka. Najdôležitejšie je vybrať kvalitné mäso. Či už by malo ísť o dusenú hydinu, bravčové mäso alebo niečo iné, mäso musí byť čerstvé a bez prepečenia.
- Správne krájanie mäsa, pretože čerstvý a kvalitný výrobok nestačí. Treba dbať aj na správnu prípravu mäsa. Ovplyvní to chuť, ako aj šťavnatosť pokrmu. Je dobré to urobiť pozdĺž a nakrájať na pomerne veľké kocky. Vďaka tomu bude guláš mimoriadne jemný, zamatový a zároveň mäkký.
- Správny výber prísad. Je samozrejmé, že mäso je základom guláša, ale oplatí sa dbať aj na kvalitu ostatných prísad. Odporúča sa používať aromatické korenie, ktoré zvýrazní chuť pokrmu. Cesnak, cibuľa a vhodné bylinky sa výborne hodia k chuti mäsa. Okrem toho sa pridá nakrájaná zelenina, omáčka a chutné jedlo z jedného hrnca je hotové.
POZRI TIEŽ: Táto bezmäsitá večera vás ohromí. Tofu kotlety v chrumkavom obale prevyšujú tradičné bravčové kotlety
Čo môžete urobiť, aby bol guláš vždy mäkký a chutný?
Dávajte si pozor na každú fázu prípravy guláša, aby bol chutný a šťavnatý. Preto sa oplatí poznať jednoduchý spôsob, ako to zabezpečiť. Navyše sa hodí na všetky druhy mäsa. Stačí jednoduchý úkon, vďaka ktorému bude mäso, ktoré pripravujete na guláš, mäkké a bez námahy. To zaručí guláš, ktorý sa bude rozplývať v ústach.
To všetko vďaka jablčnému octu. Tento nenápadný produkt pôsobí na mäso bleskovo a dodáva mu jemnosť a šťavnatosť. Kyselina obsiahnutá v octe zabraňuje vytekaniu šťavy z kúskov mäsa. Výsledkom je, že sa mäso uvarí vo vnútri, čím sa stane rýchlejšie krehkým, šťavnatejším a chutnejším.
Do už mierne opečeného mäsa pridajte 2-3 polievkové lyžice. Znížte teplotu a všetko na panvici premiešajte. Prikryté dusíte, kým sa nevytratí špecifická vôňa octu. Až potom môžete pridať zvyšné produkty a celý pokrm dokončiť. Tento jednoduchý postup zabezpečí, že mäso bude dokonale mäkké a vy to pocítite už pri prvom súste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.