10.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cora Mueller).
Radi jeme pizzu, hamburgery a tučné mäso. Niekedy však dostaneme chuť na ľahkú večeru a vtedy nám v hlave zostane prázdno. Našťastie, vždy môžete hľadať inšpiráciu na internete a my dnes s jednou prichádzame k vám. Toto je recept na polievku z ingrediencie, ktorú takto používame príliš zriedkavo.
Keď si predstavíme varenie polievky, zvyčajne nám napadne paradajková, fazuľová alebo zeleninová polievka. Nie vždy máme chuť alebo čas experimentovať, a to je úplne pochopiteľné. Potom sa, samozrejme, obraciame na osvedčené recepty.
Ak však máte pocit, že už máte dosť týchto najobľúbenejších polievok, ale stále chcete ľahkú večeru, odporúčame vám pripraviť mrkvovú polievku. Táto veľmi populárna zelenina sa takto používa príliš zriedkavo. Polievku je najlepšie rozmixovať a konzumovať ako krémovú polievku. Na zvýraznenie jej chuti je dobré zeleninu pred varením najprv orestovať na masle.
Recept na ľahkú večeru. Túto polievku robíme príliš zriedkavo
Ingrediencie:
- 5 mrkvy
- 2 zemiaky
- biela časť póru
- kúsok zeleru
- 2 lyžice masla
- jeden a pol litra vody
- soľ a korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Spôsob prípravy:
Umyte zeleninu a ošúpte ju. Mrkvu a pór nakrájajte na plátky, zemiaky a zeler na väčšie kocky. Zeleninu orestujte na masle v hrnci, v ktorom sa chystáte variť polievku. Pridajte vodu a varte na strednom plameni, kým zelenina nezmäkne. Keď je zelenina uvarená, rozmixujte polievku na hladký krém. Dochutíme podľa chuti. Mrkvovú polievku môžete jesť len tak, ozdobenú len čerstvou petržlenovou vňaťou alebo s varenou ryžou.
Prečo jesť mrkvu? Nevyčerpateľná baňa vitamínov
Ak necháme bokom samotnú mrkvovú polievku, stojí za to spomenúť si na samotnú zeleninu a zaradiť ju do svojho jedálnička. Je zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych solí a vlákniny. Zdraviu najviac prospieva surová mrkva, ktorú je dobré jesť napríklad s malým prídavkom oleja, a to vďaka tomu, že obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch. Je ľahko stráviteľná a obsahuje naozaj málo kalórií.
Najcennejšou zložkou mrkvy je betakarotén, provitamín vitamínu A, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravé oči a pokožku. Dôležité je, že sa nesmie predávkovať. Naše telo ho spracuje len v takom množstve, aké potrebuje.
Vďaka vitamínom A, C, E a mikroživinám, ako je meď a zinok, mrkva pomáha bojovať proti voľným radikálom, a tým znižuje oxidačný stres, spomaľuje proces starnutia a pôsobí protizápalovo. Táto zelenina má tiež dobrý vplyv na nervový systémRedakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zahrievacia tekvicová polievka. Pridajte tieto tri koreniny a chuť vás poteší a ulahodí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.