10.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Ťažko možno polemizovať s tvrdením, že cesnak je jednou z najvšestrannejších potravinárskych prísad. Skvele dochucuje a zvýrazňuje chuť jedál, preto sa väčšina kuchárov snaží mať vždy po ruke niekoľko strúčikov. Najbežnejším spôsobom jeho mletia je použitie lisu. Hoci sa to zdá ako detská hračka, mnohí z nás si stále zbytočne si sťažujú prácu v kuchyni jednou chybou.
Ako rýchlo olúpať cesnak?
Znalosť kulinárskych trikov uľahčuje prípravu každodenných jedál, ale nie všetky nájdete v kuchárskych knihách. Niekedy sa šupka prilepená na strúčikoch cesnaku nedá odlepiť a snaha zbaviť sa jej predlžuje kuchynské manévre. Ako rýchlo olúpať cesnak? Existuje niekoľko patentov.
- Najbežnejšou metódou je položiť oddelené strúčiky na dosku na krájanie a pritlačiť ich nožom. Šupka sa z cesnaku automaticky odlúpne a lúpanie je okamžité.
- Ďalším šikovným spôsobom, ako olúpať cesnak, je uchopiť ho prstami na oboch koncoch a otočiť ich v opačnom smere.
- Menej zrejmým trikom je vložiť strúčiky cesnaku do nádoby s vekom – na tento účel sa veľmi dobre hodí uzatvárateľná nádoba na potraviny z plastu alebo skla. Uistite sa, že je veko pevne na svojom mieste, a silno ním potraste. Po chvíli budete môcť cesnak ľahko olúpať.
Mnoho ľudí zle vytláča cesnak
Vyššie uvedené patenty sa vám budú hodiť v prípadoch, keď chcete použiť strúčiky vcelku alebo ich rýchlo nakrájať na pomerne veľké kúsky. Na mletie cesnaku sa najlepšie hodí lis na cesnak. Ukazuje sa však, že doteraz si mnohí amatérski kuchári pri jeho používaní pridávajú zbytočnú prácu.
Musíte cesnak pred lisovaním olúpať?
Ak ste odpovedali áno, mýlite sa. Len to komplikuje kuchynské práce a dodáva vašim prstom cesnakovú arómu. V jedlách je to čo najžiadúcejšie, ale na šupke nie nevyhnutne. Cesnak môžete pretlačiť cez lis spolu so šupkou a stále bude vychádzať len dužina.
Ako sa zbaviť zápachu cesnaku z rúk?
Ak sú vaše ruky napriek tomu presiaknuté silnou vôňou po kuchynskom ruchu a varení, môžete tento problém vyriešiť veľmi jednoduchým spôsobom. Ak chcete odstrániť zápach cesnaku z rúk, potrite si ich malým množstvom mletej kávy. Zároveň si jemne odlúpnete pokožku, takže ide o kombináciu dobrého a zlého.
Ďalším spôsobom je pretrieť si ruky citrónovou šťavou v kombinácii s trochou soli. Musíte si však byť istí, že na pokožke nemáte ani najmenší rez – inak si privodíte nepríjemné pálenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cesnak zregeneruje vaše orchidey. Budú opäť krásne kvitnúť!
Chcete, aby bol cesnak krásny? Vždy ho saďte takto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.