12.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Vladyslav Lehir).
Hydina je v kuchyni univerzálnym produktom, ktorý používame takmer každý deň. Mnohí ľudia – tesne pred prípravou večere – rozmýšľajú, či treba kuracie filé pred varením umyť. Hoci o tejto téme existuje veľa mýtov, len jedno riešenie je správne.
Niektorí ľudia hydinu na začiatku prípravy opláchnu pod tečúcou vodou, niektorí ju potierajú citrónovou šťavou alebo trochou octu a niektorí ju len začnú krájať. Ktorý z týchto spôsobov je najlepší? Oplatí sa to zistiť, pretože ostatné dve metódy môžu byť zdraviu škodlivé.
Mali by ste kuracie filé pred varením umyť?
Mnohí domáci kuchári pred varením mäso automaticky opláchnu pod tečúcou vodou. Myslia si, že tým ho očistia od nečistôt, ale medzitým robia veľkú chybu, ktorá sa môže skončiť infekciou. Mäso veľmi často obsahuje baktériu campylobacter jejuni, ktorá je nebezpečná pre naše zdravie (a ktorá sa nachádza v tráviacom trakte zvierat – v poslednom čase dokonca častejšie ako salmonela). Umývaním infikovaného mäsa sa preto môže táto baktéria rozšíriť nielen po dreze, ale aj na iné časti kuchyne, napríklad na pracovnú dosku. Starší ľudia a deti sú najviac ohrození infekciou.
Malo by sa kuracie filé pred varením umyť? Hydina je, žiaľ, najčastejším prostredím pre uvedené baktérie. Na 100 g kuracej kože sa môže nachádzať až 100 000 baktérií. Ako môžete minimalizovať riziko infekcie? Samozrejme, pred jedlom by ste si nemali zabúdať umývať ruky, dôkladne čistiť dosku na krájanie, nože a ostatné kuchynské náčinie. Mäso by sa nemalo umývať pred pečením, varením alebo vyprážaním. Baktéria sa pomerne rýchlo usmrtí tepelnou úpravou – stačí 15 minút pri teplote približne 70 stupňov Celzia.
Zabije citrónová šťava alebo ocot baktérie na mäse?
Hoci väčšina ľudí vie, že kuracie filé by sa pred varením nemalo umývať, stále sa obávajú nechať ho bez akejkoľvek predbežnej úpravy. Preto niektorí siahajú po kyslých roztokoch, ktorými hydinu potierajú alebo oplachujú. Zabije citrónová šťava alebo ocot baktérie na mäse? Žiaľ, nie, umývanie surovej hydiny takýmito tekutinami mikroorganizmy neodstráni. Okrem toho môže zvýšiť riziko krížovej kontaminácie. Najdôležitejšia bude preto tepelná úprava – škodlivé baktérie odstráni len vyprážanie, pečenie alebo varenie.
Ako si správne umývať ruky?
Aby ste sa vyhli nákaze baktériami, je predovšetkým dôležité dodržiavať hygienu pri príprave jedla. K nákaze môže dôjsť v dôsledku oplachovania kurčaťa pod tečúcou vodou alebo konzumácie nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nezabudnite si preto po manipulácii s hydinou dôkladne umyť pracovnú dosku, drez a dosku (je dobré mať špeciálnu len na krájanie tohto druhu potravín).
Nesmiete zabúdať ani na seba. Ako si správne umývať ruky pri príprave surového mäsa? Pred aj po práci v kuchyni si pomocou mydla dôkladne vydrhnite ruky a opláchnite ich pod teplou vodou. Je dôležité, aby ste si umyli aj zápästia a priestory medzi prstami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ukázala, ako sa čistí kuracie filé. Nie každý to vie. „Najlepší trik všetkých čias“
Červená škvrna na mäse. Často vyvoláva obavy a len málo ľudí vie, odkiaľ vlastne pochádza
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.