12.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/from my point of view).
Na Slovensku pravdepodobne neexistuje nikto, kto by nemal rád vývar. V mnohých domácnostiach je na stole každú nedeľu a recept sa dedí z generácie na generáciu. Tradičný recept sa oplatí mierne upraviť a pridať jednu prísadu.
Tradičný vývar je vývar z mäsa, zeleniny, korenia a byliniek. Recept nie je zložitý, a preto si túto polievku pravidelne pripravujeme doma, dokonca každý týždeň. Niektorí radi experimentujú a do vývaru pridávajú zázvor, kurkumu, klinčeky alebo paradajky. My máme ešte lepší návrh. Jedna prísada z kuchynskej skrinky zmení chuť a farbu pokrmu.
Ako si pripraviť lahodný domáci vývar? Stačí len lyžička a je to obrovský rozdiel
Vývar je nepochybne kráľom všetkých polievok. Keď ho varíme, chceme, aby mal jasnú zlatohnedú farbu, bol sýty, číry a mierne sladký. Zvyčajne ho pripravujeme na kuracích stehnách, trupoch, krku alebo krídlach. Kvalitné mäso, aromatická čerstvá zelenina a zlatista cibuľa sú základom úspešného vývaru, ale jeho chuť môžeme ešte niečím vylepšiť. Hovoríme o pridaní jednej polievkovej lyžice octu, maximálne dvoch. Tento nápad sa vám môže zdať hlúpy, pretože na prvý pohľad nemá ocot s polievkou nič spoločné. V praxi tento trik používali už dávno naše mamy a staré mamy.
Prečo sa do vývaru pridáva ocot? Má mnoho cenných vlastností
Ocot rozpúšťa chrupavkové tkanivo a zložky, ktoré sa nachádzajú v kostiach. Vďaka tomu je polievka hustejšia a výživnejšia. Nezáleží na tom, aký druh octu použijete. Môže to byť liehový ocot, jablčný alebo vínny ocot. Každý bude fungovať rovnakým spôsobom. Na konci varenia pridajte polievkovú lyžicu a nezabudnite, že vývar sa po celý čas nesmie variť, len zľahka vyvárať. Polievka by sa mala variť aspoň 2 hodiny, ale to je absolútne minimum. Najlepšie chutí po 3 – 4 hodinách. Pri ďalšej príprave vývaru určite vyskúšajte octový trik. Konzistencia polievky poteší celú rodinu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polievka na imunitu a upírov. Zješ porciu a budeš sa cítiť ako čarodejník
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.