13.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
V mnohých domácnostiach je pečené bravčové karé hlavnou súčasťou nedeľnej alebo sviatočnej večere. Niekedy sa však napriek všetkej snahe mäso namiesto toho, aby sa rozplývalo v ústach, roztrhá na kúsky a je suché ako čips. Ak sa nám pečené bravčové karé nie vždy podarí, treba si dať pozor na tri veci. Potom bude bravčové pečené určite šťavnaté.
Pečené bravčové karé bude víťazom, ak sa budeme držať niekoľkých pravidiel.
Šťavnaté bravčové karé? Nezabudnite na marinádu!
V čom marinovať bravčové karé, aby bolo šťavnaté? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože si môžete zostaviť vlastnú zmes obľúbených korenín a prísad. Jedno je však isté: marináda musí byť. Niektorí odporúčajú širokú škálu korenín, napríklad sušený cesnak, štipľavú alebo sladkú papriku, alebo širokú škálu byliniek, napríklad majoránku, tymián, rozmarín atď. Iní sa obmedzujú len na jeden výrobok, v ktorom marinujú bravčové mäso, a spoliehajú sa len na mlieko. Bez ohľadu na to, akú marinádu si vyberiete, jedno je isté: mäso by sa malo marinovať na chladnom mieste niekoľko hodín alebo najlepšie cez noc.
Pokiaľ ide o marinovanie, mnohí ľudia odporúčajú pridať k zloženiu byliniek a korenia jeden produkt. Ide o pridanie jablčného octu, ktorý dodá mäsu mierne kyslú príchuť, ale zároveň je určený na to, aby bolo mäso šťavnaté.
Pred vložením mäsa do rúry ho sledujte
Pečenie bravčového karé sa zdá byť triviálnou činnosťou, ale musíte poznať niekoľko trikov, aby ste sa nesklamali a vaša nedeľná večera sa nestala prepadákom. Čo by ste mali urobiť, aby bolo mäso šťavnaté? V tomto prípade je unáhlenosť zlým radcom, takže pred vložením mäsa do rúry ho vopred vyberte z chladničky a počkajte minimálne jednu hodinu. Prečo? Je dobré, aby bravčové mäso malo pred pečením izbovú teplotu. Ak ho vložíte do rúry príliš skoro, vlákna mäsa sa pod vplyvom teplotného šoku začnú rýchlo zmršťovať, čo spôsobí, že nebude šťavnate.
Sila rúry: ako sa vyhnúť kulinárskemu nešťastiu
Ako upiecť bravčové karé, aby bolo šťavnaté? Kúzlo sa začína vo chvíli, keď nastavíte rúru. Mala by byť predhriata na 180 stupňov bez funkcie cirkulácie vzduchu. Až potom môžeme začať s vkladaním mäsa do rúry. Nezáleží na tom, v akej nádobe sa bude piecť, ale pravidlo je jedno: mäso musí byť zakryté buď pokrievkou, alebo alobalom. Môžete použiť aj rukáv na pečenie, ktorý tiež udrží mäso šťavnaté. Napriek tomu je niekedy potrebné skontrolovať stav pečeného bravčového karé, či sa z neho úplne nevyparila omáčka. Ak je hladina tekutiny príliš nízka, je potrebné mäso podliať. Ako dlho sa malo bravčové mäso piecť? Na jeden kilogram bravčového mäsa stačí jedna hodina.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mäso už nikdy nebude tvrdé. Do omáčky stačí pridať tri polievkové lyžice
Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.