13.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).
Čo očakávame od dobre uvarenej polievky? Musí nás dokonale zahriať, zasýtiť na dlhý čas a potešiť dobre skomponovanou chuťou v každej lyžičke. Paradajková polievka pripravená z nedeľného vývaru v sebe spája všetky tieto vlastnosti. Pridanie nezvyčajnej prísady jej dodáva stredomorský nádych.
Čo pripraviť z nedeľného vývaru?
Kreatívni kuchári vedia, že vývar plný chuti a vône je dokonalým základom na prípravu mnohých ďalších polievok. Zeleninová, plná zemiakov, karfiolu, brokolice, mrkvy alebo zelenej fazuľky vznikne na základe dobrého vývaru.
Ak vývar nespotrebujete na víkendovú večeru, použite ho na prípravu hubovej alebo zemiakovej polievky, ktorú počas pracovného týždňa milujú deti aj dospelí. Hrniec plný domáceho vývaru čaká len na to, aby ste v kuchyni využili jeho potenciál. A aby neprišiel nazmar, siahnime aj po klasike, ktorá je v mnohých domácnostiach tradíciou. Využime nedeľný vývar na prípravu tej najlepšej paradajkovej polievky na pondelok. Ako si ju pripravíte? Je to úplne jednoduché.
Paradajková polievka s vývarom z pesta
Zahrievacia pochúťka, ktorá skvele chutí počas obeda. Paradajková polievka pripravená z vývaru z predchádzajúceho dňa a pikantného bazalkového pesta vás zasýti na dlhé hodiny. Je to jeden z najchutnejších spôsobov, ako pohostiť rodinu, či hostí niečím lahodným.
Prísady na paradajkovú polievku z vývaru
- 1,5 l vývaru
- 800 g paradajkovej passaty alebo konzervovaných paradajok
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 3 PL bazalkového pesta
- 1 PL masla
- 2-3 bobkové listy
- 3 zrnká nového korenia
- 1 lyžička sladkej alebo údenej papriky
- štipka soli a korenia
Paradajková polievka s vývarom – príprava
- Vývar dajte do hrnca na sporák, nastavte nízky horák a pomaly priveďte do varu. Do teplého vývaru pridajte nové korenie a bobkové listy.
- Na panvici zohrejte lyžicu masla a pridajte passatu alebo paradajky z konzervy. Prísady ochuťte roztlačeným cesnakom a zvyšným korením.
- Do horúceho vývaru pridajte opečené paradajky spolu s bazalkovým pestom. Polievku zohrievajte približne 15-20 minút.
- Po uplynutí času je polievka pripravená na podávanie. V tejto fáze ju môžete ochutiť aj trochou kyslej smotany.
- Na tento účel odlejte 1-2 naberačky vývaru a zmiešajte ho so smotanou. V ďalšom kroku ju pridajte do polievky a znovu priveďte do varu.
- Paradajková polievka s pestovým vývarom sa môže podávať samostatne alebo s ryžou či cestovinami.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ľahká večera, ktorá zasýti na dlhý čas. Polievku s touto prísadou pripravujeme len zriedkavo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.