14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/beats1).
Vývar je dobrota, je to šťastie, je to nedeľný obed snov. Bohužiaľ, jedna nenápadná chyba ho môže účinne pripraviť o chuť. Kedy by ste mali vývar osoliť? Hneď ako doň vložíte mäso? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, to nie je také očividné.
Vývar sa zdá byť jednoduchým receptom – mäso vložíte do hrnca, zalejete vodou a keď začne vrieť, pridáte zeleninu, korenie a bylinky, ako napríklad petržlen. Znie to triviálne, však? Možno. Existuje však jedno pravidlo, ktoré zaručuje úspech vývaru. Ide o dochutenie soľou.
Soľ je zvýrazňovačom chuti takmer každého jedla. Bez soli nič nechutí dobre a fanatici solia aj puding…. Keď však ide o vývar – našu národnú dobrotu, banálna chyba so soľou účinne pripraví pokrm o chuť. Kedy by sa teda mal osoliť?
Soľ vynáša chuť na povrch
Soľ je najdôležitejším korením v každej kuchyni. Musí sa však používať veľmi uvážene. Nejde o presolenie jedla, ale o zvýraznenie chuti. Nanešťastie, soľ to účinne blokuje. Ak pridáte soľ do vývaru hneď po uvarení mäsa, určite budete sklamaní jeho chuťou. Aj farba – soľ blokuje tuk z mäsa a spôsobuje, že sa vlákna uzatvárajú. Potom bude vývar nielen nechutný, ale aj bledý.
Kedy sa má vývar osoliť?
Odborníci (a babičky) tvrdia, že vývar sa má soliť až tesne pred koncom varenia. Nezáleží na tom, či varíte kráľovský vývar (hovädzie, kuracie a kačacie mäso) alebo vývar z hydiny a hovädzieho mäsa či divej hydiny. Pravidlo je jediné: soľte 10 minút pred koncom varenia.
Prečo je to také dôležité?
Soľ dodáva jedlu chuť a zvýrazňuje ju. Keď však ide o vývar, oplatí sa nesiahnuť po soľničke. Toto jedlo by sa malo variť pomerne dlho na veľmi miernom ohni – vtedy mäso a zelenina odovzdajú vývaru maximum chuti. Ak pridáte soľ príliš skoro, mäso aj zelenina sa „uzavrú“ a ich chuť bude menej intenzívna.
Babičky majú ako zvyčajne pravdu: „vývar sa má variť aj 3-4 hodiny, a soľ sa dáva, keď sa vôl na vidličku napichne“. Ale „vôl na vidličke“ nebude, ak polievku osolíte príliš skoro. To je tajomstvo dokonalého vývaru – mäso je mäkké, potom ho osolíte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polievka na imunitu a upírov. Zješ porciu a budeš sa cítiť ako čarodejník
Polievka z tejto lacnej zeleniny nemá konkurenciu. Pridám pár ingrediencií a vykúzlim chutnú večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.