14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/ojosujono96).
Na niektoré druhy korenia si musíte dávať pozor. A nejde len o to, že pri ich nadmernom použití sa môže stať nami pripravený pokrm nechutným alebo dokonca nepožívateľným. Ide aj o účinky na zdravie. Ktoré koreniny nám môžu uškodiť, ak ich omylom nasypeme príliš veľa? Aké vedľajšie účinky sa môžu objaviť? Identifikujeme päť korenín, často používaných pri varení, ktoré môžu mať pri nadmernom používaní negatívny vplyv na vašu pohodu a zdravie.
Čierne korenie
Čierne korenie je známe ako „kráľ korenia“. Je ťažké pripraviť bez neho mäsové jedlá, omáčky alebo šaláty. Pre svoju chuť sa pridáva takmer do každého jedla, niekedy aj do dezertov. Práve ono im dodáva pikantný charakter, a preto ho máme radi.
Piperín sa nachádza v čiernom korení. Je to alkaloid zodpovedný za jeho charakteristickú štipľavú chuť. Piperín zvyšuje vylučovanie žalúdočnej šťavy stimuláciou nervových zakončení v tráviacom trakte a stimuluje vylučovanie pankreatických enzýmov, čím pozitívne ovplyvňuje tráviace procesy. Zvyšuje biologickú dostupnosť napr. betakaroténu alebo železa a zvyšuje termogenézu. Korenie uľahčuje trávenie, zabraňuje nadúvaniu a pocitu ťažoby aj po ťažkom jedle, podporuje chudnutie, má analgetické, zahrievacie, vazodilatačné a protizápalové vlastnosti.
Konzumácia nadmerného množstva korenia môže viesť k žalúdočno-črevným ťažkostiam vrátane pálenia záhy, porúch trávenia a bolesti brucha. Piperín môže zvyšovať biologickú dostupnosť niektorých liekov a účinných látok, čo si musia uvedomiť ľudia užívajúci rôzne prípravky. Okrem toho, nadmerné množstvo korenia môže poškodiť pečeň.
Soľ
Je to oficiálne – Slováci to so soľou preháňajú. Nemali by sme prekročiť 5 – 6 g/deň, čo je toľko, koľko je plochá čajová lyžička. Pritom príjem soli na Slovensku dvojnásobne prekračuje odporúčané normy. Zdrojom soli je najmä kuchynská soľ pridávaná do potravín a soľ z priemyselne pripravovaných výrobkov. Používame ju takmer vo všetkom, čo pripravujeme – v polievkach, mäse, omáčkach, ako aj pri pečení.
Nadmerný príjem soli vedie k vysokému krvnému tlaku, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice a demencie a zhoršuje kognitívne funkcie. Vysoký príjem soli tiež zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, srdcového zlyhania, obličkových kameňov, osteoporózy a rakoviny, najmä rakoviny žalúdka,
Ako znížiť obsah soli v strave? Vyhnite sa pridávaniu soli do jedla, obmedzte konzumáciu konzervovaných a spracovaných potravín v prospech potravín pripravených z čerstvých produktov a namiesto soli používajte koreniny a bylinky.
Škorica
Škorica je mimoriadne aromatické korenie. Najčastejšie sa používa do všetkých druhov pečiva, dezertov, koláčov, sušienok alebo kysnutých koláčov. Bez nej si nevieme predstaviť jablkový koláč. Pre mnohých je ryža s jablkami a škoricou spomienkou na detstvo, ku ktorej sa radi vracajú. Škorica tiež spestrí chuť rannej ovsenej kaše, zdravého smoothie alebo kávy. Tí trochu odvážnejší v kuchyni ju pridávajú do zeleniny, sleďov, bravčového, baranieho mäsa a rôznych omáčok.
Prečo používať škoricu? Škorica je zdrojom antioxidantov vrátane polyfenolov. Vykazuje antioxidačné a protizápalové účinky, po ktorých nasleduje zníženie rizika vzniku mnohých ochorení. Štúdie ukazujú, že dokáže znížiť krvný tlak, ako aj triglyceridy, celkový cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. Predpokladá sa tiež, že znižuje hladinu cukru v krvi a má pozitívny vplyv na mozog (pozorovalo sa, že u starších ľudí znižuje riziko vzniku demencie). Okrem toho sa jej pripisujú antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Treba si však dávať pozor na množstvo škorice.
Denne by sa nemala konzumovať viac ako jedna čajová lyžička škorice. Kumarín, ktorý sa nachádza v tomto korení, môže v nadmernom množstve viesť okrem iného k poškodeniu pečene a zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. U niektorých ľudí sa po konzumácii výrobkov obsahujúcich škoricové arómy vyskytli vredy v ústach (škoricový aldehyd môže pri konzumácii veľkého množstva spôsobiť alergickú reakciu). Škorica môže tiež reagovať s niektorými liekmi, čo môže byť pre pacientov nebezpečné. Týka sa to najmä liekov na cukrovku, srdce a pečeň.
Škorica cassia je bohatšia na kumarín. Cejlónska škorica sa považuje za bezpečnejšiu.
Muškátový oriešok
Muškátový oriešok je korenie, bez ktorého sa bešamelová omáčka nezaobíde. Má však oveľa viac využití. Môže sa napríklad pridávať do špenátových a paradajkových jedál. Môže sa použiť do omáčok, ako korenie na mäso, ryby a polievky. Ak pripravujete napríklad guláš, oplatí sa zaobstarať si aj muškátový oriešok. Je vhodný aj do pečiva.
Muškátový oriešok má antioxidačné a silné protizápalové vlastnosti. Má antibakteriálny a analgetický účinok. Okrem iného prináša úľavu pri reumatických ťažkostiach. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávenie. Je vhodný pri problémoch so spánkom (štipku treba pridať do teplého mlieka) a pri prejedaní (v tomto prípade zmiešajte štipku muškátového orieška s teplou vodou).
V malých množstvách muškátový oriešok nepredstavuje problém. Vykazuje aj malé alergénne vlastnosti. Je však dôležité nepreháňať to s ním. Pri požití väčšieho množstva muškátového orieška sa okrem iného pozorujú tieto účinky: tachykardia, závraty, nevoľnosť, zvracanie, sucho v ústach, rozrušenie, dezorientácia, halucinácie, ospalosť kŕče. Tieto účinky sa pripisujú myristicínu, zlúčenine s psychoaktívnymi účinkami. Prvé tvrdenia o „otrave“ muškátovým orieškom pochádzajú zo 16. storočia. V oveľa novšej prípadovej štúdii sa u 37-ročnej ženy objavili príznaky po konzumácii dvoch čajových lyžičiek muškátového orieška. Za halucinogénnu dávku sa považuje 6 až 30 g práškového muškátového orieška. Bezpečné je užívanie 2 až 3 štipiek tohto korenia.
Bobkový list
Bobkový list sa často kombinuje s novým korením. Pridávajú sa do vývaru, mäsa, pečienok, paštét a tiež omáčok. Sú vynikajúce na zvýraznenie chuti. Sú výborným doplnkom do varených rýb a želé a sú nenahraditeľným doplnkom marinád. Už dva listy dokážu zázraky. Aj pokiaľ ide o zdravie.
Bobkové listy majú významné antioxidačné vlastnosti a sú vynikajúcou antioxidačnou alternatívou syntetických látok. Majú priaznivý vplyv na tráviaci systém, podporujú trávenie a činnosť pečene, znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pôsobia močopudne. Nálev z bobkových listov znižuje krvný tlak a pomáha rýchlejšie zaspať. V tradičnej medicíne sú bobkové listy známe pre svoje čistiace, antibakteriálne a detoxikačné vlastnosti.
Bobkové listy sa považujú za bezpečné na použitie pri varení alebo ako prísada do nálevov, nie však vo veľkých množstvách. V nadmernom množstve môže okrem bolestí hlavy spôsobiť nadmernú ospalosť, ako aj gastrointestinálne príznaky, napríklad hnačku. Bobkové listy môžu tiež interagovať s niektorými liekmi. Patria medzi ne antidiabetiká, nesteroidné protizápalové lieky, antikonvulzíva, antidepresíva, antibiotiká a lieky proti rakovine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Aké korenie pridať do polievky? Bez nich nebude chutiť rovnako. Dodajú jedinečnú vôňu
Toto korenie má doma každý, ale málokto vie, aký má účinok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.