Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Korenie, ktoré je lepšie nepreháňať. V príliš veľkom množstve môže poškodiť žalúdok, srdce a pečeň

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/ojosujono96). Na niektoré druhy korenia si musíte dávať pozor. A nejde len o to, že pri ich nadmernom použití sa môže stať nami pripravený...

14.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/ojosujono96).

Na niektoré druhy korenia si musíte dávať pozor. A nejde len o to, že pri ich nadmernom použití sa môže stať nami pripravený pokrm nechutným alebo dokonca nepožívateľným. Ide aj o účinky na zdravie. Ktoré koreniny nám môžu uškodiť, ak ich omylom nasypeme príliš veľa? Aké vedľajšie účinky sa môžu objaviť? Identifikujeme päť korenín, často používaných pri varení, ktoré môžu mať pri nadmernom používaní negatívny vplyv na vašu pohodu a zdravie.

Pri týchto piatich koreninách je lepšie byť opatrný. Ak sa používajú v nadmernom množstve, môžu spôsobiť veľa škody.
Foto: freepik/ojosujono96

Čierne korenie

Čierne korenie je známe ako „kráľ korenia“. Je ťažké pripraviť bez neho mäsové jedlá, omáčky alebo šaláty. Pre svoju chuť sa pridáva takmer do každého jedla, niekedy aj do dezertov. Práve ono im dodáva pikantný charakter, a preto ho máme radi.

Piperín sa nachádza v čiernom korení. Je to alkaloid zodpovedný za jeho charakteristickú štipľavú chuť. Piperín zvyšuje vylučovanie žalúdočnej šťavy stimuláciou nervových zakončení v tráviacom trakte a stimuluje vylučovanie pankreatických enzýmov, čím pozitívne ovplyvňuje tráviace procesy. Zvyšuje biologickú dostupnosť napr. betakaroténu alebo železa a zvyšuje termogenézu. Korenie uľahčuje trávenie, zabraňuje nadúvaniu a pocitu ťažoby aj po ťažkom jedle, podporuje chudnutie, má analgetické, zahrievacie, vazodilatačné a protizápalové vlastnosti.

Konzumácia nadmerného množstva korenia môže viesť k žalúdočno-črevným ťažkostiam vrátane pálenia záhy, porúch trávenia a bolesti brucha. Piperín môže zvyšovať biologickú dostupnosť niektorých liekov a účinných látok, čo si musia uvedomiť ľudia užívajúci rôzne prípravky. Okrem toho, nadmerné množstvo korenia môže poškodiť pečeň.

Konzumácia nadmerného množstva korenia môže viesť k žalúdočno-črevným ťažkostiam vrátane pálenia záhy, porúch trávenia a bolesti brucha.
Foto: pixabay/ka_re

Soľ

Je to oficiálne – Slováci to so soľou preháňajú. Nemali by sme prekročiť 5 – 6 g/deň, čo je toľko, koľko je plochá čajová lyžička. Pritom príjem soli na Slovensku dvojnásobne prekračuje odporúčané normy. Zdrojom soli je najmä kuchynská soľ pridávaná do potravín a soľ z priemyselne pripravovaných výrobkov. Používame ju takmer vo všetkom, čo pripravujeme – v polievkach, mäse, omáčkach, ako aj pri pečení.

Nadmerný príjem soli vedie k vysokému krvnému tlaku, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice a demencie a zhoršuje kognitívne funkcie. Vysoký príjem soli tiež zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, srdcového zlyhania, obličkových kameňov, osteoporózy a rakoviny, najmä rakoviny žalúdka,

Ako znížiť obsah soli v strave? Vyhnite sa pridávaniu soli do jedla, obmedzte konzumáciu konzervovaných a spracovaných potravín v prospech potravín pripravených z čerstvých produktov a namiesto soli používajte koreniny a bylinky.

Nadmerný príjem soli vedie k vysokému krvnému tlaku, ktorý zvyšuje riziko mŕtvice a demencie a zhoršuje kognitívne funkcie.
Foto: shutterstock/Yuphayao Pooh’s

Škorica

Škorica je mimoriadne aromatické korenie. Najčastejšie sa používa do všetkých druhov pečiva, dezertov, koláčov, sušienok alebo kysnutých koláčov. Bez nej si nevieme predstaviť jablkový koláč. Pre mnohých je ryža s jablkami a škoricou spomienkou na detstvo, ku ktorej sa radi vracajú. Škorica tiež spestrí chuť rannej ovsenej kaše, zdravého smoothie alebo kávy. Tí trochu odvážnejší v kuchyni ju pridávajú do zeleniny, sleďov, bravčového, baranieho mäsa a rôznych omáčok.

Prečo používať škoricu? Škorica je zdrojom antioxidantov vrátane polyfenolov. Vykazuje antioxidačné a protizápalové účinky, po ktorých nasleduje zníženie rizika vzniku mnohých ochorení. Štúdie ukazujú, že dokáže znížiť krvný tlak, ako aj triglyceridy, celkový cholesterol a „zlý“ LDL cholesterol. Predpokladá sa tiež, že znižuje hladinu cukru v krvi a má pozitívny vplyv na mozog (pozorovalo sa, že u starších ľudí znižuje riziko vzniku demencie). Okrem toho sa jej pripisujú antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Treba si však dávať pozor na množstvo škorice.

Denne by sa nemala konzumovať viac ako jedna čajová lyžička škorice. Kumarín, ktorý sa nachádza v tomto korení, môže v nadmernom množstve viesť okrem iného k poškodeniu pečene a zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. U niektorých ľudí sa po konzumácii výrobkov obsahujúcich škoricové arómy vyskytli vredy v ústach (škoricový aldehyd môže pri konzumácii veľkého množstva spôsobiť alergickú reakciu). Škorica môže tiež reagovať s niektorými liekmi, čo môže byť pre pacientov nebezpečné. Týka sa to najmä liekov na cukrovku, srdce a pečeň.

Škorica cassia je bohatšia na kumarín. Cejlónska škorica sa považuje za bezpečnejšiu.

Kumarín, ktorý sa nachádza v tomto korení, môže v nadmernom množstve viesť okrem iného k poškodeniu pečene a zvýšiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Foto: shutterstock/amphaiwan

Muškátový oriešok

Muškátový oriešok je korenie, bez ktorého sa bešamelová omáčka nezaobíde. Má však oveľa viac využití. Môže sa napríklad pridávať do špenátových a paradajkových jedál. Môže sa použiť do omáčok, ako korenie na mäso, ryby a polievky. Ak pripravujete napríklad guláš, oplatí sa zaobstarať si aj muškátový oriešok. Je vhodný aj do pečiva.

Muškátový oriešok má antioxidačné a silné protizápalové vlastnosti. Má antibakteriálny a analgetický účinok. Okrem iného prináša úľavu pri reumatických ťažkostiach. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje trávenie. Je vhodný pri problémoch so spánkom (štipku treba pridať do teplého mlieka) a pri prejedaní (v tomto prípade zmiešajte štipku muškátového orieška s teplou vodou).

V malých množstvách muškátový oriešok nepredstavuje problém. Vykazuje aj malé alergénne vlastnosti. Je však dôležité nepreháňať to s ním. Pri požití väčšieho množstva muškátového orieška sa okrem iného pozorujú tieto účinky: tachykardia, závraty, nevoľnosť, zvracanie, sucho v ústach, rozrušenie, dezorientácia, halucinácie, ospalosť kŕče. Tieto účinky sa pripisujú myristicínu, zlúčenine s psychoaktívnymi účinkami. Prvé tvrdenia o „otrave“ muškátovým orieškom pochádzajú zo 16. storočia. V oveľa novšej prípadovej štúdii sa u 37-ročnej ženy objavili príznaky po konzumácii dvoch čajových lyžičiek muškátového orieška. Za halucinogénnu dávku sa považuje 6 až 30 g práškového muškátového orieška. Bezpečné je užívanie 2 až 3 štipiek tohto korenia.

Pri požití väčšieho množstva muškátového orieška sa okrem iného pozorujú tieto účinky: tachykardia, závraty, nevoľnosť, zvracanie, sucho v ústach, rozrušenie, dezorientácia, halucinácie, ospalosť kŕče.
Foto: pixabay/ furbymama

Bobkový list

Bobkový list sa často kombinuje s novým korením. Pridávajú sa do vývaru, mäsa, pečienok, paštét a tiež omáčok. Sú vynikajúce na zvýraznenie chuti. Sú výborným doplnkom do varených rýb a želé a sú nenahraditeľným doplnkom marinád. Už dva listy dokážu zázraky. Aj pokiaľ ide o zdravie.

Bobkové listy majú významné antioxidačné vlastnosti a sú vynikajúcou antioxidačnou alternatívou syntetických látok. Majú priaznivý vplyv na tráviaci systém, podporujú trávenie a činnosť pečene, znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pôsobia močopudne. Nálev z bobkových listov znižuje krvný tlak a pomáha rýchlejšie zaspať. V tradičnej medicíne sú bobkové listy známe pre svoje čistiace, antibakteriálne a detoxikačné vlastnosti.

Bobkové listy sa považujú za bezpečné na použitie pri varení alebo ako prísada do nálevov, nie však vo veľkých množstvách. V nadmernom množstve môže okrem bolestí hlavy spôsobiť nadmernú ospalosť, ako aj gastrointestinálne príznaky, napríklad hnačku. Bobkové listy môžu tiež interagovať s niektorými liekmi. Patria medzi ne antidiabetiká, nesteroidné protizápalové lieky, antikonvulzíva, antidepresíva, antibiotiká a lieky proti rakovine.

V nadmernom množstve môže okrem bolestí hlavy spôsobiť nadmernú ospalosť, ako aj gastrointestinálne príznaky, napríklad hnačku.
Foto: shutterstock/Nedim Bajramovic

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Aké korenie pridať do polievky? Bez nich nebude chutiť rovnako. Dodajú jedinečnú vôňu

Toto korenie má doma každý, ale málokto vie, aký má účinok


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Citrusová kôra môže byť toxická. Takto odstránite škodlivé látky

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sviatlana Yankouskaya). Citróny sú nepochybne najobľúbenejším citrusovým ovocím v našej krajine. Najčastejšie z nich vytláčame šťavu, ale na konzumáciu…

Je to najzdravšia huba. Odborníci na výživu ju odporúčajú jesť pravidelne a len málo ľudí ju zbiera

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Táto huba je nielen veľmi chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Rastie v slovenských lesoch a napriek mnohým…

Dva dôvody, prečo už nikdy nebudete mať v byte sušiak

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Na jeseň a v zime väčšina z nás suší bielizeň doma - buď na radiátoroch, alebo v…

Žiadna polievka neposilňuje imunitu tak ako táto. Cesnak je dôležitý, ale nezabudnite na toto korenie

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva). Cesnaková polievka je veľmi obľúbená v našej krajine a keď sa ochladí a začne chladné obdobie, každý…

Choré kĺby vám za to poďakujú. Tieto produkty zmierňujú zápal

17.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dragana Gordic). Pri zápaloch a artritíde je mimoriadne dôležitá strava, ktorú dodržiavame. Je dôležité vyberať si produkty s protizápalovými…

Auto Trendy

Nemci sú frustrovaní z elektromobilov. Každý tretí majiteľ sa vracia k nafte a benzínu

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Každý tretí nemecký majiteľ elektromobilu sa vracia k spaľovaciemu vozidlu. O nemeckom rozčarovaní z elektromobilov informuje portál denníka Welt s odvolaním sa na údaje najväčšej…

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov za zimnú? Vodiči na toto pravidlo stále zabúdajú

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kedy by sme mali vymeniť kvapalinu do ostrekovačov? Ak nechcete, aby vás na parkovisku čakalo nepríjemné prekvapenie, radšej si tento termín zapamätajte. Odborníci poukazujú na…

Čo použiť na vyčistenie čalúnenia auta

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Čalúnenie auta je vystavené rôznym druhom nečistôt, od drobných škvŕn až po trvalé stopy po jedle, nápojoch a blate. Mnohí ľudia sa pýtajú, čím vyčistiť…

Alfa Romeo prekvapuje v plus. V roku 2027 sa objaví úplne nový model a nástupcovia Giulie a Stelvia nebudú výlučne elektrické

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Odchádzajúci šéf značky Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil uvedenie úplne nového veľkého modelu v roku 2027. Rozptýlil pritom pochybnosti o pohonnom ústrojenstve budúcich generácií modelov…

Audi uvádza na trh novú verziu kompaktného modelu A3 PHEV s elektrickým dojazdom až 143 km

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi predstavilo novú plug-in hybridnú verziu modelu A3. V porovnaní so starým modelom inzeruje dvojnásobný elektrický dojazd. Audi predstavilo novú p

Číňania z Leapmotor predstavili v Paríži nové elektrické SUV B10. V Európe sa bude predávať od roku 2025

17.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Paríži bol oficiálne predstavený tretí model Leapmotor na európskom trhu. Očakáva sa, že SUV B10 bude stáť menej ako 30 000 EUR. V Paríži

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov